Silje Sandmæl: - Kvinner liker å ha penger i bakhånd

«Den økonomiske taperen»: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er overrasket over at ikke flere kvinner sparer til pensjon. Foto: DNB
«Den økonomiske taperen»: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er overrasket over at ikke flere kvinner sparer til pensjon. Foto: DNB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner sparer mer til uforutsette utgifter enn det menn gjør, viser en ny undersøkelse fra DNB. - Likevel er menn flinkere med pengene sine, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kvinner enn menn sparer for å være rustet dersom noe uforutsett skulle skje, viser en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB.

27 prosent av kvinnene som svarte på undersøkelsen sparer til uforutsette utgifter, mens 17 prosent av mennene gjør det samme.

- Kvinner tenker på morgendagen, og liker å ha noe i bakhånd hvis vaskemaskinen skulle ryke, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til DN.no.

- Likevel er menn generelt sett flinkere med pengene sine enn det kvinner er, sier hun.

Les også: Du får over 1,6 millioner kroner ekstra

Sparer til ferie

Undersøkelsen viser nemlig at kvinners fremste sparemål for 2013 ikke er bufferen, men ferien.

Mens kun 14 prosent av mennene setter av penger til ferie, sparer hele 30 prosent av kvinnene til sol og sommer.

- Vi ser ofte at kvinner bruker pengene sine på ting som blir borte, som for eksempel ferie. Menn investerer mer i bil, båt, hytte og andre ting som har en verdi. Da har de noe håndfast de kan selge hvis ting skulle gå dårlig, sier Sandmæl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette bestemmer hvordan du skal spare

Mannen sparer til bolig

Dette bekreftes langt på vei i undersøkelsen.

25 prosent av mennene sier de sparer til bolig, mens det samme gjelder 19 prosent av kvinnene. Samtidig svarer mennene oftere enn kvinnene at de sparer til bil.

Kvinnene er på sin side de som er mest opptatt av å sette av penger til oppussing.

På denne måten blir kvinnen fort den «den økonomiske taperen» i forholdet, mener Sandmæl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kvinner bør bli mye flinkere til å tenke langsiktig. Du vil komme dårlig ut av det hvis dere går fra hverandre, og du bare har brukt pengene dine på rosa puter og fine gardiner, sier hun.

Les også: – Ingen grunn til at menn skal spare smartere

Ikke glem pensjonen

Mange av forskjellene i sparemønstrene er en naturlig følge av ulike ansvarsområder og interessefelt, påpeker Sandmæl.

Det som imidlertid overrasker forbrukerøkonomen, er at mens 17 prosent menn sier de sparer til pensjon, er det kun 13 prosent kvinner som kan vise til det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette forundrer meg. Det er mange flere kvinner enn menn som ender opp som minstepensjonister. Dette fordi det er flere kvinner som jobber deltid. Det er ofte de som tar seg av omsorgen når det gjelder barn og så videre, og de tjener i gjennomsnitt mindre enn menn. Et annet argument som er viktig å tenke på er at kvinner lever lenger enn menn, sier hun.

Ifølge Sandmæl står det riktignok ikke helt håpløst til med sparingen til folk, hverken for kvinner eller menn.

- Kvinner er generelt sett flinkere enn menn til å planlegge kortsiktig, og det ser vi i måten kvinnene sparer på. Menn tar mye mer risiko, og sparer for eksempel i mye større grad i aksjer enn det kvinner gjør. TIl sammen er de kanskje dynamitt, men hver for seg bør man tenke at man bør ha flere økonomiske ben å stå på, sier hun.

Les mer fra DN.no:

Mange vil spare mer i 2013

Du kan ikke forhandle deg til bedre pensjon enn den kollegaen din har