Afrikansk Mali-styrke trenger pengehjelp

Franske soldater kjører langs en gate i byen Niono i Mali søndag 20. januar. Foto: AFP Photo / Issouf Sanogo
Franske soldater kjører langs en gate i byen Niono i Mali søndag 20. januar. Foto: AFP Photo / Issouf Sanogo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den franske hæren tvinger islamistene på retrett i Mali, men må fortsatt vente på støtte fra afrikanske land. De trenger penger og hjelp til å sende soldatene av gårde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland og Canada har tilbudt seg å hjelpe til med transport av franske og afrikanske soldater til Mali, opplyste den franske utenriksministeren Laurent Fabius søndag.

Franske soldater rykket i helgen enda lenger nordover i Mali og islamistopprøre skal ha forlatt flere stillinger og samlet seg i fjellregionen Kidal i nord, det første området de fikk hånd på i Mali.

Muligheten for at ekstreme islamister skulle ta kontrollen over hele Mali, og dermed få en base i her, var årsaken til at Frankrike gikk inn i landet i forrige uke. Etter gisselaksjonen i Algerie ser flere vestlige land med økende frykt på terrortrusselen fra islamister i det nordlige Afrika.

Les også: Truer med å angripe flere utenlandske anlegg

– Global trussel

– Dette er en global trussel som krever et globalt svar. Det vil kreve et svar som kan ta år eller tiår heller en måneder, sa den britiske statsministeren David Cameron søndag i et intervju med BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sammenlignet situasjonen i Nord-Afrika med Pakistan og Afghanistan. Begge områder har islamistgrupperinger med bånd til al-Qaida, påpeker han.

USAs forsvarsminister Leon Panetta diskuterte bidrag til Mali-intervensjonen med sin britiske kollega Philip Hammond lørdag.

– Akkurat som vi ikke kan akseptere terror mot våre byer, kan vi ikke akseptere angrep mot våre borgere i utlandet. Ei heller kan vi akseptere at al-Qaida får et fristed noe sted i verden, sa Panetta i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia bistår de franske styrkene med to transportfly, som frakter tungt fransk utstyr til den maliske hovedstaden Bamako, skriver The Daily Telegraph.

Det skal imidlertid ikke settes inn britiske soldater på bakken, ifølge Cameron.

Les også: Våpen, dop og gisler

Mangler penger

Frankrike har sendt over 2.000 soldater til Mali for å hjelpe den maliske regjeringshæren med å slå tilbake islamistene. Den franske regjeringen har imidlertid bedt om at en egen afrikansk styrke må opprettes og overta operasjonen, og lørdag ble det holdt et hastemøte i den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas. De har planer om å sende 5.800 soldater til Mali, men så langt er bare 100 afrikanske soldater på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sannheten er at Ecowas ikke har penger til å transportere soldatene sine, sier en diplomat anonymt til nyhetsbyrået AFP.

De afrikanske landene har derfor bedt FN om å gi økonomisk og logistisk støtte til utplasseringen av styrken som har fått navne MISMA.

Også Frankrike har bedt om at flere land må bidra for å styrke innsatsen. Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle har lovet hjelp.

Så langt ser det ut til at den franske militæraksjonen har lykkes i å slå tilbake islamistene, som i fjor tok kontroll over det nordlige Mali og som siden har rykket stadig nærmere hovedstaden Bamako.

Les også: – Maliske og franske styrker på vei mot islamistene

Framrykking

En talsmann for det franske forsvaret opplyster at framrykkingen startet søndag etter at de franske soldatene lørdag hadde posisjonert seg og tatt opp stilling i byene Niono og Sevare.

Niono ligger om lag 35 mil nordøst for hovedstaden Bamako og 6 mil sør for Diabaly, som ble beleiret av islamister mandag og deretter bombet av franske kampfly.

Sevare er strategisk viktig fordi byen har en flyplass som kan brukes som base for operasjoner i Nord-Mali.