Republikanerne går med på å øke gjeldstaket

Obama har advart om økonomisk kaos og mislighold av den amerikanske statsgjelden hvis ikke USA låner mer penger. Foto: NTB scanpix
Obama har advart om økonomisk kaos og mislighold av den amerikanske statsgjelden hvis ikke USA låner mer penger. Foto: NTB scanpix

Republikanerne bøyer av i striden med president Barack Obama og sier ja til at USA kan ta opp mer i lån de neste tre månedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har lenge pågått en bitter strid i Kongressen om det amerikanske statsbudsjettet, og politikerne har ikke klart å bli enige om en avtale om å heve det såkalte gjeldstaket.

Republikanerne har stått hardt på at det må kuttes i offentlige utgifter samtidig som gjeldstaket økes. Noe annet støttes ikke av det amerikanske folk, ifølge republikaneren John Boehner, leder for Representantenes hus.

Men ledende republikanere sa fredag at de er rede til å si ja til at USA kan ta opp mer lån, i hvert fall de neste tre månedene.

Representantenes hus skal stemme over forslaget om midlertidig øking av gjeldstaket i neste uke.

Les også: Republikanerne sparker i gang ny debatt om gjeldstaket

Advarer om kaos

Obama har advart om økonomisk kaos og mislighold av den amerikanske statsgjelden hvis ikke USA låner mer penger.

– Det ville vært en selvpåført skade på økonomien, sa Obama på sin siste pressekonferanse før han mandag tas i ed for en ny periode som president.

De folkevalgte må heve gjeldstaket innen midten av februar for å unngå at pengekrana bli skrudd igjen for en rekke offentlige tilbud og etater.

Les også: Obama legger budsjettpress på Republikanerne

– Ingen lønn til politikerne

Representantenes hus har godkjent Obamas budsjett hvert år under hans presidentskap. Men Senatet har ikke vedtatt et eneste ett på fire år.

Dersom det heller ikke denne gang blir en budsjettavtale, vil også de folkevalgte på Capitol Hill være blant dem som får merke det.

– Kongressrepresentantene vil ikke få utbetalt lønn av det amerikanske folk for å mislykkes i jobben sin. Intet budsjett, ingen lønn! advarer Eric Cantor, Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus.

Personvernpolicy