Svakeste krone på to og en halv måned:De senker kronen

Sterke makrotall fra USA og Kina, samt uttalelser fra sentralbanksjef Mario Draghi har bidratt til å senke kronen denne uken. (Foto: NTB scanpix)
Sterke makrotall fra USA og Kina, samt uttalelser fra sentralbanksjef Mario Draghi har bidratt til å senke kronen denne uken. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronen har falt kraftig mot euro denne uken. Det må blant andre sentralbanksjef Mario Draghi og visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad ta skylden for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske kronen ble fredag morgen handlet til det svakeste nivået mot euro på to og en halv måned.

Økt risikoappetitt i markedene bidrar til å svekke den norske valutaen.

- I valutamarkedet fortsetter man å søke ut av trygg havn-valutaer, skriver sjefanalytiker Arne Lohmann Rasmussen i morgenrapporten fra Danske Markets fredag. Han viser til at både yen og sveitserfranc er blitt svekket markert det siste døgnet.

Stemningen snur

Men også den norske kronen har fått merke at stemningen har snudd. De siste dagene har det kommet flere nyheter som har bidratt til kronefallet mot euro:

  • Sterke nøkkeltall fra USA og Kina det siste døgnet
  • Forrige ukes uttalelser fra sentralbanksjef Mario Draghi i ECB om at vi ser en normalisering i finansmarkedene
  • Uttalelser fra visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad tidligere denne uken om at en sterk krone vil kunne få konsekvenser for rentesettingen

Kina og USA overrasker

Både de ukentlige tallene for førstegangssøkere til ledighetstrygd og tall for boligbyggingen i USA oversteg forventningene og bidrar til markedsoptimismen. Tall for BNP-veksten i Kina, som økte med 0,5 prosentpoeng til 7,9 prosent målt i årlig rate, er også med på å øke risikoappetitten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nyheten fra Kina gav ny giv til optimismen som preget gårsdagens markeder, og som førte til en oppgang både på børser og i lange statsrenter, skriver Kjersti Haugland i morgenrapporten fra DNB Markets.

Hun viser til at europeiske terminrenter, som viser markedsaktørenes forventninger til renteutviklingen fremover, har steget markert. Også her hjemme viser utviklingen i rentemarkedet at det er forventninger om høyere renter.

Resultatet er at dollaren har falt rundt 0,7 prosent mot euro det siste døgnet, mens kronen har falt 0,8 prosent mot den felleseuropeiske valutaen i løpet av samme periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I DNB Markets ferske prognoserapport, som ble lagt frem onsdag, ser meglerhuset for seg at kronen vil styrkes på kort sikt. DNB tror en euro vil koste 7,25 kroner på tre og seks måneders sikt. Senere tror meglerhuset på en svekkelse til 7,40 kroner ved inngangen til neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tøft reiselivsår i vente

Økt appetitt

I forbindelse med rentemøtet i Den europeiske sentralbanken ECB i forrige uke uttalte sentralbanksjef Mario Draghi at banken nå ser tegn til normalisering i finansmarkedene og at økonomien i valutaområdet gradvis vil bedres i år.

- Euroen har styrket seg på bred basis i løpet av natten. Økt risikoappetitt i kjølvannet av forrige ukes uttalelser fra ECB-sjef Draghi om en normalisering av finansmarkedene er trolig mye av årsaken til eurostyrkingen, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork og seniorøkonom Ida Wolden Bache i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets fredag.

Markert fall

Euroen handles nå til i underkant av 7,45 kroner. Tidligere i dag ble euroen handlet til 7,4655 kroner, som er den svakeste noteringen for kronen mot den felleseuropeiske valutaen de siste to og en halv månedene, skriver Nordea Markets i morgenrapporten fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi venter at kronen mot euro roer seg noe, så sant vi ikke ser et generelt rally i euro, skriver seniorøkonom Katrine Godding Boye i morgenrapporten fra Nordea.

Snakket kronen ned

Så langt denne uken har kronen falt med nærmere 1,3 prosent mot euroen. Det kraftigste fallet kom etter at visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad uttalte at en sterk kronekurs vil få konsekvenser for rentesettingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dersom kronen er så sterk som den er nå over en lengre periode, også frem til mars, så vil det selvfølgelig ha en helt åpenbar innvirkning på renten, sa Qvigstad til Bloomberg News etter et foredrag i Bergen tirsdag.

Kronen falt rundt seks øre etter uttalelsene. Qvigstad minnet også om at kronen fort kan falle mer når mange markedsaktørene forsøker å ta gevinst samtidig.

- Kronen er rekordsterk nå - det er helt riktig - men vår erfaring er også at når folk forsøker å ta profitt på et slikt nivå vil de oppdage at likviditeten i det norske markedet er ganske begrenset, sier Qvigstad i intervjuet med Bloomberg News.

I skrivende stund koster en euro 7,4537 kroner. Følg utviklingen i valutakursene i DN Finans.

Les også:

Kraftig kronefall

Spår rekordsterk krone: - Flere vil slite mer enn vi har sett til nå

- Kronen kan gå under 7 mot euro