– USA går utfor budsjettstupet

Kongressen i USA vil ikke rekke å stemme over forslaget til ny budsjettavtale før årsskiftet, ifølge CNN. Det betyr formelt sett at landet faller utfor det såkalte budsjettstupet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om budsjettstupet:
  • USAs gjeld er på 92.000 milliarder kroner, over 100 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP).
  • I mangel av en avtale om å redusere budsjettunderskuddet har Kongressen vedtatt en klausul om automatiske kutt i alle budsjetter fra nyttår. Samtidig utløper skattekutt som ble innført av tidligere president George W. Bush.
  • Den samlede virkningen er at 600 milliarder dollar, om lag 3.400 milliarder kroner, trekkes ut av økonomien, og USA går utfor det som kalles «the fiscal cliff», eller budsjettstupet.
  • Kuttene vil ramme USAs forsvar og store velferdsprogrammer for middelklassen og fattige, med stigende arbeidsløshet og trolig nye nedgangstider som resultat.
  • Demokratene vil redusere budsjettunderskuddet gjennom en opphevelse av skattekuttene for de rike og kutt i budsjettene.
  • Republikanerne vil gjøre det utelukkende gjennom dype kutt i alle budsjettposter utenom forsvaret. De er imot skatteøkninger.
  • Nyttårsaften så det ut til at partiene ville bli enige om en avtale som gjør det mulig å unngå skatteøkninger for folk som ikke har høy inntekt. Spørsmål knyttet til de automatiske budsjettkuttene kan bli utsatt, ifølge kilder i Kongressen.

TV-kanalen CNN melder at Representantenes hus ikke vil rekke å stemme over forslaget før midnatt lokal tid. En republikansk kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at avstemningen vil finne sted første nyttårsdag.

De er imidlertid ikke ventet at utsettelsen vil få stor økonomisk betydning, siden USA kun vil befinne seg utenfor kanten av «stupet» i en kort periode.

Les opgså: – Budsjettavtale i sikte i USA

Stupet innebærer i utgangspunktet både automatiske kutt og skatteøkninger første nyttårsdag. De er tidligere vedtatt av Kongressen i et forsøk på å tvinge fram en budsjettavtale med mindre dramatiske innstramminger.