Meny

– USA går utfor budsjettstupet

Budsjettavtalen er i sikte, men ikke i havn, sa Barack Obama mandag. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En avtale om USAs statsbudsjett er i sikte, ifølge president Barack Obama. Men Kongressen rekker neppe tidsfristen ved midnatt nyttårsaften lokal tid.
Fakta om budsjettstupet:
  • USAs gjeld er på 92.000 milliarder kroner, over 100 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP).
  • I mangel av en avtale om å redusere budsjettunderskuddet har Kongressen vedtatt en klausul om automatiske kutt i alle budsjetter fra nyttår. Samtidig utløper skattekutt som ble innført av tidligere president George W. Bush.
  • Den samlede virkningen er at 600 milliarder dollar, om lag 3.400 milliarder kroner, trekkes ut av økonomien, og USA går utfor det som kalles «the fiscal cliff», eller budsjettstupet.
  • Kuttene vil ramme USAs forsvar og store velferdsprogrammer for middelklassen og fattige, med stigende arbeidsløshet og trolig nye nedgangstider som resultat.
  • Demokratene vil redusere budsjettunderskuddet gjennom en opphevelse av skattekuttene for de rike og kutt i budsjettene.
  • Republikanerne vil gjøre det utelukkende gjennom dype kutt i alle budsjettposter utenom forsvaret. De er imot skatteøkninger.
  • Nyttårsaften så det ut til at partiene ville bli enige om en avtale som gjør det mulig å unngå skatteøkninger for folk som ikke har høy inntekt. Spørsmål knyttet til de automatiske budsjettkuttene kan bli utsatt, ifølge kilder i Kongressen.

Det betyr i så fall at landet formelt sett ramler utfor det såkalte budsjettstupet ved årsskiftet. Da er det ventet at en rekke automatiske budsjettkutt og skatteøkninger vil tre i kraft.

Kilder i Kongressen sier til TV-kanalen CNN og nyhetsbyrået Reuters at Representantenes hus trolig ikke rekker å stemme over utkastet til budsjettavtale, til tross for at det ligger an til å bli enighet om mange viktige punkter.

Men avstemningen kan skje første nyttårsdag, noe som betyr at USA vil befinne seg «i svevet» bare i en kort periode. Siden børsen er stengt, vil stupet trolig ikke føre til store økonomiske konsekvenser.

– Spørsmål gjenstår

President Obama sa mandag at en avtale om statsbudsjettet så ut til å være i sikte.

– Men fortsatt gjenstår det spørsmål som ikke er løst, advarte presidenten på en pressekonferanse.

Les også: Obama legger budsjettpress på Republikanerne

Ifølge Obama lot partene til å bli enige om en avtale som gjør det mulig å unngå skatteøkninger for alle amerikanere over nyttår. Avtalen er imidlertid ennå ikke i havn, og det er uklart hvor omfattende den vil bli.

Presidenten tror ikke alle spørsmålene knyttet til det såkalte budsjettstupet vil bli løst i denne omgang. I stedet ser han for seg at problemet må løses skritt for skritt over tid.

– La oss gå videre

Obama mener det viktigste i første omgang er å unngå automatiske skatteøkninger for alle amerikanere uavhengig av inntekt. Republikanerens leder i Senatet, Mitch McConnell, sier han er enig i dette og mener andre uløste spørsmål kan utsettes.

– La oss vedta det vi er blitt enige om nå, og bevege oss videre, sa McConnell mandag.

Utkastet til budsjettavtale innebærer skatteøkninger for personer som tjener mer enn 400.000 dollar i året og husholdninger som tjener mer enn 450.000 dollar i året, ifølge kilder i Kongressen. Folk med lavere lønn vil slippe å betale mer i skatt.

Flertallet av republikanerne støtter angivelig utkastet, mens en del demokrater ikke har bestemt seg. Det er fortsatt uenighet på flere punkter, og avtalen innebærer trolig en utsettelse av stridsspørsmål knyttet til en rekke automatiske budsjettkutt som også kan bli iverksatt ved nyttår.

Fremgang

Budsjettstupet innebærer i utgangspunktet både automatiske kutt og skatteøkninger første nyttårsdag. De er tidligere vedtatt av Kongressen i et forsøk på å tvinge frem en budsjettavtale med mindre dramatiske innstramminger.

Tidligere mandag sa den republikanske senatoren Jon Kyl at det var fremgang i forhandlingene, men at det var usikkert om partene ville bli enige før fristen ved midnatt lokal tid.

Les også: Obama legger frem plan for kongressledere

På spørsmål om hvor lenge forhandlingene ville kunne pågå, svarte Kyl «til klokken 23.59».

Det vi si klokken 05.59 på morgenen første nyttårsdag norsk tid.

– Stupet kan unngås

Harry Reid, Demokratenes leder i Senatet, advarte mandag om at partene var i ferd med å slippe opp for tid. Han antydet samtidig at det kunne være mulig å unngå de automatiske skatteøkningene og kuttene selv om tidsfristen blir brutt.

– Enten vi oppnår en avtale eller ikke i løpet av den korte tiden som er igjen, trenger vi samarbeid fra begge sider for å unngå skatteøkninger for hver eneste familie i Amerika i morgen, sa Reid.

Å falle utfor budsjettstupet vil i praksis bety at opptil 600 milliarder dollar, om lag 3.400 milliarder kroner, trekkes ut av USAs økonomi. Både forsvaret og store velferdsprogrammer for middelklassen og fattige kan bli rammet.

Dette kan få alvorlige følger for den amerikanske økonomien, og eksperter frykter at USA vil gå inn i en ny periode med økonomisk tilbakegang.

Problemene som kan oppstå i USA, vil også kunne forplante seg til resten av verden og forverre den økonomiske situasjonen i EU.

Les også:

Lederen i Senatet tror USA er på vei mot budsjettkrise

- Usikkert hvor lenge USA kan unngå konkurs

Privatøkonomi
Populært