John Fredriksen møter massesøksmål i New York

BARE EN FILLESAK: Det sa John Fredriksen til DN da det ble kjent at amerikanske myndigheter har saksøkt tre av hans selskaper i mai ifjor. Nå viser det seg at «fillesaken» kan få store konsekvenser for Fredriksen-selskapene. (Arkivofot: NTB scanpix)
BARE EN FILLESAK: Det sa John Fredriksen til DN da det ble kjent at amerikanske myndigheter har saksøkt tre av hans selskaper i mai ifjor. Nå viser det seg at «fillesaken» kan få store konsekvenser for Fredriksen-selskapene. (Arkivofot: NTB scanpix)

John Fredriksens Arcadia manipulerte råoljeprisen i 2008, ifølge amerikanske myndigheter. Like før jul ga en dommer i New York grønt lys for et massesøksmål mot oljetradinghuset. - Kravene kan bli på hundrevis av millioner dollar, ifølge advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARCADIA:
  • Etablert i 1988 som et heleid datterselskap av japanske Mitsui & Co.
  • John Fredriksen kjøpte Arcadia i 2005 gjennom selskapet Farahead Holdings på Kypros.
  • Under Fredriksen har Arcadia etablert virksomhet over hele verden. Har i dag kontorer i USA, London, Singapore, Sveits, Emiratene, Australia og på Kypros.
  • Hovedkontoret lå tidligere i London. Nå styres virksomheten fra Singapore og Sveits.
  • Arcadias virksomhet i USA har vært drevet under navnet Parnon.
  • Oljetrading er fortsatt kjernevirksomhet, men Arcadia driver i dag også blant annet med petroleumsprodukter, elektrisitet, shipping og karbonkreditt.
  • Arcadia har ikke vært på børs og har derfor vært et av de mer anonyme prosjektene til John Fredriksen.

- Bare en fillesak, sa John Fredriksen til DN da det ble kjent at amerikanske myndigheter har saksøkt tre av hans selskaper i mai ifjor. Nå viser det seg at «fillesaken» kan få store konsekvenser for Fredriksen-selskapene.

Både amerikanske myndigheter og en gruppe oljetradere krever store beløp av Fredriksens oljetradinghus Arcadia.

Det amerikanske råvarebørstilsynet CFTC mener Arcadia vinteren 2008 manipulerte prisen på råolje som ble handlet på verdens største råvarebørs - NYMEX i New York. Bruttogevinsten var over 50 millioner dollar, ifølge CFTC, som varsler at det vil kreve inn gevinsten i tillegg til erstatning og bøter.

Fredriksen-selskapene har avvist påstandene og har forsøkt å få saken kastet ut av domstolen.

Det gikk ikke.

I april i år bestemte dommeren i saken at CFTC-søksmålet er godt nok fundert til at det kan gå for retten.

Les også: Fredriksen: - Jeg flyktet fra systemet

Krever erstatning

Like bekymringsfullt for Fredriksen er et massesøksmål som følger i kjølvannet av CFTC-saken. En gruppe oljetradere krever erstatning for tap de mener Fredriksen-selskapene har påført dem i forbindelse med den påståtte manipulasjonen. 21. desember ga dommeren i saken grønt lys for at også massesøksmålet skal gå for retten i full bredde.

Det betyr at Fredriksens Arcadia nå må slåss både mot amerikanske myndigheter og gruppen med oljetradere.

Begge sakene skal gå for retten i en av verdens travleste domstoler, den føderale domstolen i New Yorks sørlige distrikt.

- Det er litt for tidlig å estimere det totale kravet, men det vil bli langt større enn i CFTC-saken. Kravene kan bli på hundrevis av millioner dollar, sier Warren T. Burns, en av advokatene som representerer de mange traderne.

Les også: Fredriksen: - Jeg eier ingenting

Det er ikke avklart hvor mange som vil delta i massesøksmålet.

- Vi snakker minst om mange hundre, sier en annen advokat som representerer oljetradere, Christopher Lovell.

- Det er sannsynlig at tusenvis av enkeltpersoner og selskaper vil delta, sier Burns.

Etter jul starter prosessen med å definere hvem og hvor mange som kan delta i søksmålet, ifølge advokaten.

Les også: Fredriksens pengestrøm avslørt

Interpol og manipulasjon

2005 var et merkeår for John Fredriksen. Da sjøsatte han sitt hittil kanskje mest lukrative prosjekt, boreriggselskapet Seadrill. Samme år kjøpte han også oljetradingsselskapet Arcadia Petroleum i Storbritannia. Prisen for selskapet, som regnes som et av verdens 20 store oljetradinghus, skal ha vært rundt to milliarder kroner.

Der Seadrill har vært en suksess fra dag én, har Arcadia gitt Fredriksen en hel del hodebry. Pengene har riktignok flommet inn i Arcadia. Tall DN har tilgang til fra selskapsregistrene i Singapore og London, viser at Arcadia-selskapene omsatte for rundt 26 milliarder dollar - 150 milliarder kroner - fra april 2011 til mars 2012. Overskuddet har imidlertid vært mindre, og problemene har tårnet seg opp.

Les også: Fredriksen-selskap i alvorlig trøbbel

En av topptraderne som skulle hjelpe Fredriksen å bygge Arcadia, nordmannen Jan Tore Strømme, er på rømmen, etterlyst av Interpol. Han er tiltalt for store skatteunndragelser i Norge, men lot være å møte i retten da straffesaken mot ham skulle opp tidligere i høst. Strømme ble hentet inn i styret i to sentrale Fredriksen-selskaper. Fredriksens nærmeste medarbeider, Tor Olav Trøim, bekreftet tidligere i år at Strømme er ute av Fredriksen-systemet.

To andre topptradere som skulle sikre Fredriksen tradingsuksess, James T. Dyer fra Australia og Nicholas J. Wildgoose fra USA, er sammen med de tre Fredriksen-selskapene saksøkt i manipulasjonssaken.

Ifølge CFTC var det Dyer og Wildgoose, begge med fortid fra British Petroleum, som var arkitektene bak den kompliserte planen om å tjene store og raske penger på å manipulere markedet.

- Arcadia, Dyer og Wildgoose benekter alle anklager som fremkommer i de to søksmålene. Utover det har vi ingen kommentarer, sier advokat Timothy J. Carey, som representerer de saksøkte.

Les også: Fredriksen har pantsatt opp til ripa

«Shitload»

I september 2007 mottok oljetradere i Arcadia i Sveits, USA og Storbritannia en epost fra sjefstrader Dyer. Ifølge Dyer var det «a shitload of money to be made shorting».

Det som skulle shortes var finansielle kontrakter på kjøp av råolje, og de skulle shortes på NYMEX i New York. Dyer mente Arcadia kunne tjene store penger på å plassere store veddemål på oljeprisen. Å shorte innebærer at man vedder på at prisen skal falle.

Dyer og Arcadia gjorde imidlertid mer enn å plassere veddemål. Vinteren 2008 manipulerte Arcadia hele markedet, ifølge CFTC.

- Dette er en veldig stor sak. Det er sjelden vi påstår at noen har manipulert råoljemarkedet i så stort omfang at de har hatt en ulovlig gevinst på rundt 50 millioner dollar. Det er fryktelig mye penger. Når vi ser hvordan konsumentene sliter med høye bensinpriser så må vi forfølge slik aktivitet så langt vi kan, sa CFTC-direktør Bart Chilton til Reuters da saken ble kjent ifjor.

John Fredriksen og hans nærmeste medarbeider, Tor Olav Trøim, har ikke ønsket å kommentere informasjonen som presenteres i denne saken.

Personvernpolicy