11 idiotsikre aksjer

GODE ALTERNATIVER Solide børsnoterte selskaper med utsikter til høye, varige utbytter kan vise seg gi enda bedre avkastning en høyrenteobligasjoner til samme eller lavere risiko, ifølge Peter Hermanrud. Her er sjefstrategen foran meglerbordet til Swedbank First på Aker Brygge i Oslo 20. desember. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
GODE ALTERNATIVER Solide børsnoterte selskaper med utsikter til høye, varige utbytter kan vise seg gi enda bedre avkastning en høyrenteobligasjoner til samme eller lavere risiko, ifølge Peter Hermanrud. Her er sjefstrategen foran meglerbordet til Swedbank First på Aker Brygge i Oslo 20. desember. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First har funnet sine favorittaksjer. Sjekk hvilke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens aksjemarkedet i år har gått som en kule, har gjeldskrisen i Europa og usikkerheten i verdensøkonomien skjøvet investorene inn i obligasjonsmarkedet.

Bankene kniper igjen

Det er også betegnende for en investormasse som har blitt mer fokusert på å beholde pengene enn å la dem yngle.

Samtidig bidrar knepne banker til at floraen av selskaper som stykker opp gjelden sin og selger den i markedet øker i antall og i kvalitet.

Sålangt i år er det blitt utstedt selskapsgjeld for godt over 90 milliarder kroner, og den forrige rekorden ble passert allerede i oktober.

Les også: Skattefradrag for gaver til organisasjoner

Går for utbytteaksjer

Likevel finnes det aksjer som kan konkurrere på avkastning til samme eller mindre risiko, og med god oppside.

Solide selskaper som kan ventes å betale stabile og økende utbytter fremover er gode alternativer til høyrente-obligasjoner, som markedet ser seg blind på, opplyser sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Utbyttenivåene for børsen samlet er ikke så ustabile som man skulle tro. De kan falle litt i veldig dårlige tider, men det har aldri tatt mer enn et par år så er det tilbake til gammelt nivå og så fortsetter det å stige. For enkeltaksjer kan det være større svingninger selvfølgelig, men man skal ikke glemme at høyrentepapirer som skal gi ni prosent, også kan gi minus 100 prosent, sier Hermanrud.

Les også: - Halv skatt er bare tull

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solide og jevnt økende

Blant selskapene han ville ha satset på (se liste, under) er blant annet meglerhuset ABG Sundal Collier, it-selskapet Atea, møbelprodusenten Ekornes, oljeserviceselskapet Prosafe, og større selskaper som storbanken DNB, oljeselskapet Statoil og telegiganten Telenor.

I snitt betaler selskapene på Oslo Børs utbytter tilsvarende en direkteavkastning på fire prosent, mens Hermanruds utvalgte betaler «godt over det». Selskaper som betaler høye utbytter men som han tror ikke vil kunne opprettholde nivåene, er holdt utenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er ordentlige selskaper som betaler godt, og der man kan regne med et jevnt økende utbytte, sier sjefstrategen.

Les også: Disse gavene byttes oftest

- Alltid risiko

Risiko og avkastning går som kjent hånd i hånd.

Hermanrud erkjenner at det alltid vil være risiko i utbetalingene, uansett hvor liten, men advarer samtidig mot å tro at virkeligheten er annerledes på rentesiden.

- Det er ikke gitt at du får tilbake pengene om tre år, selv om de lover deg det. Har de ikke pengene, så har de dem ikke, og svært ofte er selskapene avhengig av å utstede en ny obligasjon for å finansiere den forrige, sier sjefstrategen.

- Selskapene jeg har listet er i gjennomsnitt en mye bedre kredittkvalitet enn det som vanligvis er tilgjengelig, sier han.

Les også: Boligspådommene som ikke slo til

Støttes av kredittsiden

Hermanruds kollega på rentesiden, kredittanalysesjef Pål Ringholm i Swedbank, er i likhet med rentefolk flest opptatt av nedsiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel er han enig i at det kan finnes gode investeringsalternativer med høy grad av sikkerhet også i aksjemarkedet.

- Logisk sett må det være et solid selskap, som er lavt til moderat priset basert på pris/bok. Da kan man få en moderat utbytteprosent. Da er det selvfølgelig interessant det også, med begrenset nedside og med det som er heldig med aksjer, at man har en oppside, sier Ringholm til DN.no.

Hermanruds utbyttefavoritter:

Selskap

Forventet direkteavkastning

Statoil (STL)

Ca. 5 prosent. - Ventes øke jevnt og trutt samtidig som selskapet reinvesterer store deler av det de tjener, har minimalt med gjeld.

Telenor TEL

5 prosent. - De kommer til å øke videre. Man kan være ganske sikker på at mobilregningene fra India, Ukraina og Pakistan vil være mye høyere om fem år, selskapet har minimalt med gjeld.

Aker (AKER)

6 prosent. - Har policy om å utbetale fire prosent av totale verdier, og på grunn av en ganske stor rabatt blir det i hvert fall seks prosent på aksjekursen. Utbyttet kan muligens være i fare i forhold til en mulig emisjon i oljeselskapet Det norske oljeselskap, men det ligger svært langt frem i tid. Aker har ikke gjeld av betydning.

Gjensidige (GJF)

Ca. 8 prosent. - Ingen gearingproblematikk. Ser vi historisk, og om tidene blir dårlige, så blir inntjeningen og utbytteevnen nesten bedre, ikke motsatt.

DNB

2-3 prosent. - Vi venter utbytte på 2,25 prosent på grunn av økte kapitalkrav. Det er en midlertidig situasjon, og vi tror DNB kan bli en skikkelig vinner neste år der de vil bli hardere på marginene.

ABG Sundal Collier (ASC)

12 prosent. - Selskapet har ikke betalt mindre enn 0,50 kroner per aksje på svært mange år, kanskje noe risiko men selskapet tjener penger selv i det dårligste markedet noensinne.

Atea (ATEA)

8 prosent. - Selskapet er bunnsolid og kan betale ut nesten hele overskuddet sitt som utbytte og allikevel vokse. Dominerende i hele Skandinavia og svært stabile marginer, selv under finanskrisen.

Ekornes (EKO)

ca. 8 prosent. - Har levert år ut og år inn. Ikke noe særlig inntjeningsvekst, men tjener gode penger. (Swedbank har ikke dekning)

Prosafe (PRS)

ca. 6 prosent. - Bunnsolid og helt dominerende på flytende hoteller til offshorebransjen. Liten risiko i inntjeningsmodellen.

Veidekke (VEI)

6 prosent. - Brukbar soliditet, og det skal godt gjøres at byggeaktiviteten blir helt borte i Norge. Har tjent gode penger og aksjen er ganske billig.

SR-Bank

5 prosent. - Som med DNB, midlertidig lavere direkteavkastning på grunn av økte egenkapitalkrav. Utbyttene kommer til å øke.

Les også:

Bryter alle rekorder

Mener meglerne kan se langt etter gamle høyder

160 milliarder borte fra Børsen

Det verste megler-året siden 2006

- Det går ikke av seg selv