Petter Stordalen beskyldes for tyveri av The Thief

STRID: Hvem eier egentlig varemerke The Thief? Petter Stordalens Choice hotels eller en 33-åring i Oslo? (Foto: NTB scanpix)
STRID: Hvem eier egentlig varemerke The Thief? Petter Stordalens Choice hotels eller en 33-åring i Oslo? (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En fremmed mann kom Petter Stordalen og Nordic Choice Hotels i forkjøpet med å registrere varemerket «The Thief». - Når folk rapper lommeboka di, så er det ikke noe kult at du må betale for å få den igjen, sier Stordalens advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De mener jeg har handlet i ond tro for å sette meg i forhandlingsposisjon. Det er helt klart ikke tilfellet. Dette er en idé jeg har hatt tilbake fra 2009, sier Lasse Røssland til DN.no.

Han er mannen som kom Choice-kjeden i forkjøpet med å registrere varemerket «The Thief» i Norge.

Advokatmat

Et drøyt år etter at han fikk registrert varemerket på seg, og tre år etter at ideen skal ha oppstått, har han ennå ikke startet hotellvirksomhet. I stedet har han sett seg nødt til å engasjere advokat. Røssland sier planen hans var å starte et lavpris-hotell hvor konseptet var å stjele kunder fra de etablerte hotellene. Derav navnet.

- Vi tror rett og slett ikke på det, sier advokat Henrik Christensen på vegne av Nordic Hotels & Resorts, som drifter Stordalens nye hotell.

Det var da hotellkjeden kontaktet Patenstyret for å registrere varemerket på sitt nye prestisjehotell på Tjuvholmen at det oppdaget at noen allerede hadde registrert det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har kilometer med dokumentasjon som viser hvordan vi har sugd dette av eget bryst. Vi har masse papirer fra før vi forsøkte å registrere varemerket. Røssland har ikke klart å legge frem noe dokumentasjon, sier Christensen.

Han legger til at Nordic Choice, til tross for iherdige forsøk, ikke har funnet noe som tyder på at Røssland har hatt befatning med hotell- og restaurantdrift tidligere.

Siden mars har Petter Stordalens hotellkjede vært i strid med Røssland. Choice-kjeden mener den har retten til navnet, og krever varemerket overført eller at det blir slettet. Men det begynner å haste. Luksushotellet åpner 9. januar og navnestriden er langt fra løst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ringnes sint på Stordalen

Tilfeldigheter?

Nordic Choice mener å vite hvordan Røssland fikk nyss om navneplanene. De mener Røsslands arbeidsgiver er kilden. Som gullkunde i Choices lojalitetsprogram fikk han vite om planene i en epost 14. juli. Samme dag kontaktet Røssland Patenstyret for å registrere varemerket «The Thief» til bruk innenfor hotell- og restaurantvirksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røssland avviser at dette er tilfellet. Han fastholder at han registrerte navnet i god tro. Han vil heller ikke diskutere hva han mener er en rimelig pris for å gi fra seg rettighetene.

- Jeg er ikke villig til å selge navnet mitt. I utgangspunktet passet «The Thief» utmerket til mitt hotellkonsept og derfor ville jeg beskytte merkenavnet, men verdien av navnet for mitt konsept synker i og med at Choice har tatt i bruk navnet mitt, sier Røssland. Han mener Choice burde tatt kontakt med ham i stedet for å kreve varemerket slettet eller overført.

- Choice valgte å gå rett til innsigelse og ikke via en samtale med meg. Dette gjorde at jeg måtte forsvare meg mot de usanne påstandene om at jeg gjorde dette i ond tro. Jeg satte en av de beste advokatene på saken. Dersom Choice hadde kontaktet meg først, er det ikke utenkelig at saken kunne løst seg, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stordalen: - Vi må begynne å se mulighetene

- Bryter norsk lov

Han mener Petter Stordalen & co som oppfører seg som tyver ettersom de fortsetter å bruke navnet han har registrert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er åpenbart at de bryter norsk lov. Det synes jeg selvfølgelig ikke noe om. Det virker som de i kraft av sin store og mektige posisjon i hotellbransjen tror de kan kjøre sitt løp uten å ta hensyn til loven, sier Røssland, som medgir at kostnadene til advokat merkes.

- Det har svidd litt for mitt relativt beskjedne budsjett. De har ganske stive timepriser. Det er det ingen tvil om, sier Røssland.

Men han har ingen planer om å gi seg.

- I utgangspunktet er jeg mektig irritert på dem. Så jeg vil ta det så langt som de vil ta det, så svir det godt for dem også. Så ender det med at de må bytte navn, forskutterer han.

- Det sentrale her er at det er jeg som har rett på navnet og ikke Choice, sier Røssland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forliksviljen er ikke noe større hos motparten.

- Det var en lang prosess å velge navn. Det er et ganske spesielt navn på et hotell og henspeiler på Tjuvholmen og historikken med at det har vært et tukthus der ute, sier advokat Christensen på vegne av Choice.

Les også: Stordalen: - Verdens beste land å investere i

- Beskyttelse uten registrering

- Var det en tabbe å ikke registrere navnet før dere gikk ut med det?

- Vi drømte ikke om at noen ville gå å registrere det før vi hadde tatt den endelige beslutningen, sier han og legger til at man har navnebeskyttelse selv om man ikke har registrert det i varemerkeregisteret.

Christensen, som er Stordalens faste advokat, mener at Røssland kan ha tatt seg vann over hodet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror ikke helt han skjønte rekkevidden av hva han gjorde da han urettmessig registrerte varemerket, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil gå hele veien

Striden er fortsatt til behandling hos Patentstyret, som har gitt Choice frist til mars med å svaret på det siste brevet fra Røsslands advokat. Altså to måneder etter at «The Thief» tar imot sine første gjester.

- Hvis ikke vi vinner frem hos Patenstyret, så tar vi det til retten. Hvis vi ikke vinner frem der heller, så kan vi enten bytte navn på hotellet eller komme til en løsning med Røssland, sier Christensen, som medgir at det siste alternativet sitter langt inne:

- Når folk rapper lommeboka di, så er det ikke noe kult at du må betale for å få den igjen, sier han.

Les også:

Fikk nei fra banken

- Han benytter enhver anledning til å fortelle hvor dumme andre er

Stordalen og kona hoppet i høyet

- «Rock’n roll-lederne» er de beste

Tjener fett på å leie ut fly