Obama legger frem plan for kongressledere

USAs president Barack Obama har avsluttet juleferien og forsøker å finne løsninger på budsjettkrisen innen nyttår. Foto: Reuters
USAs president Barack Obama har avsluttet juleferien og forsøker å finne løsninger på budsjettkrisen innen nyttår. Foto: Reuters

President Barack Obama presenterer en plan for en midlertidig løsning på budsjettkrisen i et møte med kongresslederne fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om følgene av budsjettkrisen i USA:
  • Amerikanske politikere arbeider febrilsk for å forhindre at USA fra nyttår av raser utfor det såkalte budsjettstupet. Hvis de mislykkes, kan det få katastrofale følger både for amerikanerne selv og for verdensøkonomien.
  • Hvis en avtale ikke kommer på plass, vil frykter mange økonomier at USA blir kastet ut i resesjon. Resesjon betyr økonomisk tilbakegang over minst to kvartaler.
  • Reaksjonen vil først og fremst merkes på finansmarkedene. Usikkerhet om framtidsutsiktene vil ventelig også sende aksjekursene nedover.
  • Det amerikanske forsvarsbudsjettet vil bli rammet av harde kutt. Rundt to millioner amerikanske langtidsledige vil få trygden sterkt redusert.
  • Samtidig er det fare for at køen av arbeidsløse vil vokse sterkt. Ledigheten kan i løpet av 2013 komme til å stige til over ni prosent av arbeidsstyrken.

(Kilder: BBC, Ritzau)

Møtet ble innledet i Det hvite hus fredag kveld norsk tid, med lederne for Demokratene i Senatet og Representantenes hus, Harry Reid og Nancy Pelosi, samt Republikanernes ledere i de to kongresskamrene, Mitch McConnell og John Boehner, til stede.

Ifølge kilder nær forhandlingene vil ikke Obama komme med noe nytt tilbud til Republikanerne. I stedet vil han legge fram en plan som han tror kan gå gjennom begge kamrene i Kongressen. Planen omfatter blant annet å heve skattene for alle som tjener 1,4 millioner kroner eller mer og forlenge ordninger for arbeidsledige, opplyser en kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Lederen i Senatet tror USA er på vei mot budsjettkrise

Dårlig lys

Dersom denne planen ikke får støtte, vil Obama be om et motforslag, men hvis ikke Republikanerne legger fram noe slikt motforslag vil Obama Obama be kamrene i Kongressen stemme over hans plan.

Dersom Republikanerne sier nei til dette også, vil partiet havne i dårlig lys. Da vil det være lett å anklage dem for å være skyld i budsjettkrisen.

Blir ikke partiene i Kongressen enige, kan USA ramle utfor det såkalte budsjettstupet ved nyttår. Stupet innebærer en rekke automatiske budsjettkutt og skatteøkninger som kan få dramatiske følger for landets økonomi og i neste omgang smitte over på verdensøkonomien.

Se også: Obama avbrøt ferie for å delta i forhandlingene

Signaler

Allerede før innholdet i de nye forslagene var kjent, kom det avvisende signaler fra republikansk hold i Kongressen.

– Det virker mer som skuebrød enn som noe annet, sier senator Bob Corker, med referanse til møtet som etter planen skulle holdes fredag kveld norsk tid.

Men den demokratiske senatoren Chuck Schumer slo an en litt mer optimistisk tone.

Les også: - Usikkert hvor lenge USA kan unngå konkurs

– Noen ganger er det aller mørkest like før daggry, sa han til NBC.

På New York-børsen var det imidlertid dårlig stemning og aksjekursene sank gjennom dagen.

Personvernpolicy