Obama bytter juleferie med budsjettforhandlinger

USAs president Barack Obama har ikke tatt seg helt fri i juleferien på Hawaii. Her stiller han opp sammen med kona Michelle på en sammenkomst for amerikanske soldater på militærbasen i Kaneohe Bay første juledag. Foto. Larry Downing (Reuters)
USAs president Barack Obama har ikke tatt seg helt fri i juleferien på Hawaii. Her stiller han opp sammen med kona Michelle på en sammenkomst for amerikanske soldater på militærbasen i Kaneohe Bay første juledag. Foto. Larry Downing (Reuters)

President Barack Obama avslutter juleferien på Hawaii etter bare fem dager og setter kursen mot Washington. Der venter viktige budsjettforhandlinger som skal redde amerikanerne fra det fryktede budsjettstupet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis ikke politikerne i Kongressen blir enige, vil amerikansk økonomi bli rammet av automatiske budsjettkutt og skatteøkninger rett etter nyttår.

Før han reiste til Hawaii fredag, sa Obama at han fortsatt var villig til å få på plass en omfattende budsjettavtale med sine politiske motstandere. Han antydet også at han vil kunne vurdere tiltak som innebærer at langsiktige budsjettiltak innføres etappevis.

Les også: Ingen løsning på budsjettstriden i USA

Utfordringen er å få de kommende statsbudsjettene i bedre balanse, men Demokratene og Republikanerne er svært uenige i hvilke virkemidler som bør brukes.

Skatt og velferd

For Demokratene er det viktig å beholde offentlig velferd samtidig som man øker statens inntekter med skatteskjerpelser for de rikeste.

Republikanerne vil ha store kutt i den offentlige pengebruken og er svært skeptiske til å øke skattene for de rikeste.

Obama ønsker økt skatt for alle med en inntekt på over 250.000 dollar i året, men har kommet med et kompromissforslag der skatteøkningen kun skal gjelde for dem som tjener mer enn 400.000 dollar.

Les også: Avviste Obama på 50 sekunder

Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, vil bare ha skatteskjerpelser for dem som tjener over én million dollar, men i forrige uke greide han ikke å få støtte for dette av sine partifeller. De vil ikke ha noen skatteskjerpelser for de rikeste overhodet.

Steile fronter

De automatiske kuttene ble vedtatt i august 2011, da budsjettstriden mellom de to partiene var helt fastlåst. Meningen var at begge parter skulle bli tvunget til å finne fram til kompromisser for å unngå kutt som ingen egentlig ønsker.

Skulle de automatiske kuttene tre i kraft, vil det kunne føre USA inn i en ny resesjon, mener analytikere.

Les også: Kåret til årets mann 2012 av Time magazine

Frykten for dette har også ført til mindre julehandel, mener eksperter.

En fersk undersøkelse viser at amerikanske forbrukere er mindre entusiastiske med hensyn til juleinnkjøp i år enn i fjor. Mange investorer mener at det er bekymring for budsjettstupet som holder folk borte fra butikkene.

Amerikanske aksjekurser falt onsdag, blant annet fordi julehandelen har vært lavere enn forventet.

Personvernpolicy