Slik sparer du skatt før nyttår

Advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen, Gry Nilsen. Foto: NTB scanpix
Advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen, Gry Nilsen. Foto: NTB scanpix

Sjekk ekspertens skattetips.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange er for sent ute og tenker først på skatten når selvangivelsen kommer i april, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.


Her er skatteekspertens liste over sparetips før nyttår:

1. Spar i BSU: - Boligsparing for ungdom. En veldig god spareordning med meget god rente. Det årlige maksimalbeløpet er 20.000 per år, og du kan trekke 20 prosent eller inntil 4.000 kroner av dette fra på skatten. Du kan spare til og med det året du fyller 33 år, og totalt kan du spare 150.000 kroner. For å få fullt BSU-fradrag i 2012 må du ha minst 55.900 kroner i lønnsinntekt.

Les også: Dette gir 150.000 kroner i BSU deg

2. Gaver til frivillige organisasjoner: - Du får fradrag for gaver til frivillige organisasjoner for maksimalt 12.000 kroner. I tillegg kan du få fradrag for gaver til institusjoner eller organisasjoner som driver med forskning. Gir du mer enn 10.000 kroner er fradraget begrenset oppad til 10 prosent av alminnelig inntekt (nettoinntekt) før gavefradraget. Oppgi fødselsnummeret ditt slik at organisasjonen innberetter gaven. For å få fradraget må gaven være innberettet.

Les også: Skattefradrag for gaver til organisasjoner

3. Realisér aksjetap: - Hvis du allikevel skal realisere aksjetap, fondstap, valutatap - gjør det før nyttår. Tapet reduserer skatten med 28 prosent. Men det er viktig å ikke se seg blind på skatteeffekten, husk at det kan være lurt å sitte på investeringen.

4. Gift deg: - Forsørger du samboeren din (som er uten inntekt), vil ikke det ha noe å si for skatten din. Forsørger du derimot en du er gift med (ved utgangen av året), kan du kreve et ekstra personfradrag på 45.350 kroner.

Les også: Spar til pensjon i ung alder - og slapp av resten av livet

5. Flytt lønn til 2013: - Hvis du er i høyeste toppskattenivå nå i 2012, men kommer til å tjene mindre i 2013, kan det lønne seg å avtale med arbeidsgiver å få utbetalt for eksempel bonus i 2013 i stedet.

6. Skattefri inntekt: - Det er i 2012 lov å motta inntil 4.000 kroner fra andre privatpersoner hvis det dreier seg om mindre tjenester i hjemmet. Det kan lønne seg å begynne i 2012 og motta 4.000 kroner skattefritt i år, og sluttføre jobben og motta inntil 4.000 kroner skattefritt i 2013. Tilsvarende beløp ved arbeid for skattefrie organisasjoner er 4.000 kroner, og ordinære bedrifter 1.000 kroner. Disse reglene gjelder ikke hvis den som utfører jobben er næringsdrivende.

7. Gave uten arveavgift: - Du kan spare skatt på overføring til neste generasjon. Et årlig beløp, inntil en halv G, kan gis til barn, barnebarn, nevøer, nieser og så videre. I 2012 er beløpet på 39.608 kroner fra hver giver til hver mottaker, det vil si 79.216 kroner fra foreldre til hvert barn. Nytt beløp i 2013 er 41.061 kroner. Fribeløpet for 2012 kan ikke overføres til 2013.

For å hjelpe barna eller barnebarna inn i boligmarkedet er det mange som gir et lån. Hvis det i ettertid viser seg at foreldre har så god økonomi at de kan ettergi en del av lånet, kan fribeløpet brukes. Eksempel: Foreldrene ga et lån på 400.000 kroner til datteren i januar 2011. Nå bestemmer de seg for å ettergi en del, og ettergir 79.216 kroner i desember 2012, slik at restlånet er på ca. 320.000 kroner.

8. Lønnsinntekt ved siden av næringen: - Er du næringsdrivende er det gunstig å ha en liten (cirka 32.000 kroner) lønnsinntekt ved siden av næringsinntekten. Har du ledig tid i desember kan altså timelønnen på en liten ekstrajobb bli svært god.

Les også: Dette er Norges dårligste BSU-bank

9. Krav på rentefradrag for tidligere år? Nordmenn med eiendom i Tyskland, Italia, Belgia, Malta, Bulgaria eller Portugal vil fra 2012 få fullt rentefradrag for renter, til tross for at eiendommen ikke er skattepliktig til Norge. Du kan også få endret ligningen tre år tilbake i tid, og da er det lurt å klage før nyttår, slik at du også kan få endret ligningen for 2009.

10. Sjekk skattekortet: - 17. desember ble skattekortet for 2013 sendt ut. I 2013 endres reglene for enslige forsørgere. I stedet for klasse 2 vil man få et månedlig særfradrag. To grupper som tidligere har vært betraktet som enslige forsørgere vil ikke lenger ha krav på skattereduksjon. Det gjelder samboere uten felles barn, men med barn fra tidligere forhold, og de som forsørger barn over 18 år. I tillegg vil alle de som er blitt enslige forsørgere i løpet av året nå bare få skattereduksjon for de månedene de har vært alene om omsorgen. Pass på at skattekortet stemmer, slik at du ikke risikerer restskatt.

11. Kjøp gaver til de ansatte: - Arbeidsgivere, benytt skattefrie beløp for gaver og rabatter: Det skattefrie beløpet for gaver er på 1.000 kroner. Dette forutsetter at det dreier seg om en gjenstand eller tjeneste, eventuelt et gavekort som ikke kan veksles i kontanter. Ved kjøp av aksjer til gunstig pris i bedriften, er det en skattefri rabatt på inntil 20 prosent, maksimalt 1.500 kroner per år.

Personvernpolicy