Hold deg unna disse gavene

Julaften havner på en mandag i år, og vi har vi hele uken til å handle. Derfor blir julegavehandlingen den siste uken før jul trolig ekstra stor i år. Foto: Stian Lysberg Solum
Julaften havner på en mandag i år, og vi har vi hele uken til å handle. Derfor blir julegavehandlingen den siste uken før jul trolig ekstra stor i år. Foto: Stian Lysberg Solum
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dropp billige vennegaver, bøker, filmer og musikk. Det er disse julegavene som oftest byttes, ifølge senterlederne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kjøpepress fører til dyrere gaver

To av fem ender opp med å kjøpe dyrere julegaver enn de i utgangspunktet hadde planlagt, viser en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB. - Stresser du rundt i overfylte butikker uten mål og mening den siste uken før jul, så blir det ikke noe hyggelig og du ender fort opp med å handle blindt bare for å bli ferdig, og det koster, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Hele én av tre panikkhandler julegaver, og mange føler kjøpepress, kommer frem av undersøkelsen.

Kjøpepresset øker

Ifjor svarte 56 prosent at de synes kjøpepresset i forbindelse med julen var stort. I år har denne andelen økt til 68 prosent. Det er særlig de over 60 år som føler kjøpepress.

- Noen føler nok at de må gi i henhold til det de får, andre er redd for å begrense gavedrysset i frykt for å såre noen. Det gjelder derfor å ha en åpen dialog rundt julegaver, sier Sandmæl.

Hun mener man må gi etter evne, og anbefaler å sette en makspris på gavene.

- Ikke vær redd for å prate med familie og venner om et pristak på gaver og hvem som skal få gaver. Det er helt legitimt å droppe julegaver, særlig til de voksne. Ønsker du absolutt å gi noe, kjøp en god kaffe eller te eller bak noen småkaker og putt i et syltetøyglass med en sløyfe rundt, sier forbrukerøkonomen.

Spleiselag

Nærmere halvparten av de spurte synes også at gavedrysset til barn er stort. Derfor anbefaler hun å gå sammen om gaver.

- Det er bedre å kjøpe noe ordentlig til barna enn plastikkleker som er interessante kun i de to minuttene de bruker for å pakke opp gaven. Er du usikker på hva du skal gi, hvorfor ikke gi penger eller et gavekort eller noe dere kan gjøre sammen som kino, teater og lignende, sier Sandmæl.

- Det har blitt endel bøker i år, sier Mette Midttun Haukaas (35) til DN.no kort tid før jul.

Hun og kona Aina Midttun Haukaas (31) har nettopp kjøpt den siste julegaven hos bokhandleren. Nå pakkes det inn i rasende fart.

- Vi har det litt travelt, sier de.

Ekteparet gir i år bort mye som kan spises eller oppleves.

- Det blir ikke så mye nips. Alle har det de trenger, sier Mette Midttun Haukaas.

Les også: Flere fjelloverganger kan bli stengt søndag

Den «perfekte» gaven

- Det er vanskelig å finne den gode gaven til alle, sier senterdirektør Carl Nicolai L. Vold (32) ved Sandvika Storsenter til DN.no.

Med to dager igjen til jul er det mange som stresser rundt i butikker for å handle de siste julegavene.

- Vi kommer til å se stressede mannfolk slik vi alltid gjør. Men vi ser vel så mange kvinner som også stresser og føler seg presset til å skape den perfekte julen, sier Vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ser at det hvert år handles absolutt mest i uke 51. Nå tror han på et ekstra julerush.

- I år blir nok julegavehandlingen den siste uken før jul ekstra stor. Siden julaften havner på en mandag har vi hele uken, sier senterdirektøren, som regner med en omsetning på over 3,1 milliarder kroner innen utgangen av året.

Les også: Tro det eller ei - ribba kan forsvinne i jula

Eksklusivitets-trend

De mest populære gavene er det som ikke alle andre har, ifølge Vold.

- Kundene ønsker generelt å kjøpe ting som gjør at de skiller seg ut. Noe de kan forsvare kjøpet med at det er spesielt bra eller at det har en spesiell bakgrunn, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en trend han mener blir stadig større.

- Man ønsker å kjøpe en eksklusiv gave, men den trenger ikke være spesielt dyr. Det viktigste er at den må skille seg ut. Kanskje den kun finnes i begrenset antall, og at det har kostet litt ekstra innsats for å få tak i det den. Da er mange villige til å også bruke litt ekstra penger på det, sier Vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 24 svært harde gavetips

Spesifikke ønsker Likevel har folk en individuell opplevelse av eksklusivitet, mener senterdirektøren, og trekker frem Iphone 5 som et eksempel.

- Noen tenker på den nye telefonen som eksklusiv, mens andre mener det er noe alle har.

- Men det kan være folk ønsker seg de nyeste Apple-produktene, en spesiell jakke, en bukse fra et spesifikt merke, eller nye, teknisk gode ski, som hver enkelt opplever som eksklusive varer, sier han.

Les også: Overvanning av pinnekjøtt oversvømte huset

Billige bytter

Gavene du skal holde deg unna - og som mest sannsynlig finner veien tilbake til butikken - har Vold en klar mening om.

- Det som byttes mest er nok de litt rimeligere gavene, blant annet vennegaver som bøker, film og musikk. Men også klær og sko byttes, sier han.

Senterdirektør Per Kristian Trøen (49) på Strømmen storsenter er enig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det handles nok mindre cd-er, men det er dette og bøker som byttes mest, sier han.

- Og kanskje en og annen stillongs, for det går mye i sportsutstyr her på senteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Populære gavekort

Det er det tydeligvis mange som har innsett at terskelen for å bytte gaver er lav, for senterdirektørene kan fortelle om en kraftig økning i salg av gavekort.

- Salget av gavekort øker for hvert år. Det gjør handlingen enkel for den som gir gaven og fleksibel for den som mottar, sier Vold.

- Vi har solgt gavekort for 10 millioner på tre uker, så det blir som en egen butikk, sier Trøen, som har som mål at senteret skal nå en omsetning på over 2 milliarder dette året.

Han merker at julegavehandelen setter fart hvert år etter at de har nattåpent senter.

- Det selges nok mye julegaver når vi har nattåpent, så kommer det mye i dagene rett før jul, fra 18.-19. desember, sier han.

Varehandelen er avhengig norsk lønnsutbetaling, og starter for alvor derfor først i midten av desember.

- Det er da folk har penger i lommeboken, sier Vold.

Forbrukerøkonomens tips til julegavehandel:

  • Kjøp julegaver i løpet av året når det er salg. Slik sparer du penger, samt at du unngår å måtte gå i overfylte butikker rett før jul.
  • Lag et julebudsjett for å vite hvor mye penger du kan bruke.
  • Avtal med venner og familie hvem dere skal kjøpe gaver til og sett en maksimumspris per gave. Kanskje det kan være lurt å spleise.
  • Sammenlign priser og tilbud på internett, prisene kan variere mye.
  • Netthandel er effektivt og oversiktlig. Tenner du stearinlys og setter på julemusikk, så får du julestemning også. Handler du på nett kan du få sendt gaven rett til mottaker og dermed spare både tid og porto.
  • Gi etter evne. Du må ikke gi i henhold til det du får. Det er faktisk tanken som teller.
  • Vær også kreativ i den forstand at du kanskje kan lage en gave selv, for eksempel bake noe godt som du pakker pent inn, eller gi en opplevelse eller tjeneste, for eksempel kino, teater eller være barnevakt en kveld eller helg.