Meny

Boligspådommene som ikke slo til

BOLIGPRIS: På vei opp, ned eller bortover? Ekspertene spår feil år etter år. I 2012 steg prisene mer enn de fleste hadde forutsett. Foto: Espen Sjølingstad Hoen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er eksperter på økonomi og statistikk, men de klarer likevel ikke å si med sikkerhet hva som skal skje med boligprisene. Hvem bør du egentlig lytte til når det gjelder boligprisene?
Dette spådde ekspertene i 2011:
  • Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities:
  • – Ved slutten av 2012 vil prisnivået være omtrent det samme som nå, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities til Aftenposten i desember, 2011.
  • Øystein Dørum, sjeføkonom, DnB Markets
  • – Veksten fra desember i år til desember neste år vil bli på rundt fem prosent, sa Dørum til Aftenposten i 2011.
  • FASIT: I desember 2012 er boligprisene i snitt 7,5 prosent høyere enn i desember 2011, ifølge Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

 


 

NÅR SSB bommer:

Statistisk sentralbyrå (SSB) følger de økonomiske konjunkturene både i Norge og i verden nøye.

– Statistisk sentralbyrå er blant de beste på statistiske modeller, men det er likevel stadig avvik mellom deres prognoser og det som faktisk skjer, sier Christer Vikebø, som er eiendomsmegler i Privatmegleren Vikebø og Jørgensen.

Har laget en oversikt over SSBs prognoser og den reelle prisveksten for hvert år siden 1999. Oversikten viser at avvikene mellom spådommer og virkelighet var spesielt store i perioden fra 2005 til 2008. For eksempel spådde SSB rundt fire prosents prisvekst for 2008, mens fasiten ble rundt én prosents prisfall.

Forskningsleder i SSB, Torbjørn Eika, forklarer at de i 2007 så for seg en klar konjunkturnedgang i norsk økonomi, men at nedgangen ble langt sterkere enn forventet.

– I forbindelse med finanskrisen var det helt spesielle mekanismer i sving, og erfaringsgrunnlaget med slik situasjoner var og er begrenset.

Eika sier også at byrået i løpet av de siste 15 årene har endret boligprismodell flere ganger.

– Ingen tror at de over tid kan være 100 prosent treffsikre på makroøkonomiske størrelser, heller ikke boligprisene. Vår kunnskap om fremtiden er begrenset.

Sjeføkonom i Norges største bank, DnB Markets, Øystein Dørum, traff ikke spikeren helt på hodet da han ga Aftenposten sin prognose i fjor.

– Veksten fra desember i år til desember neste år vil bli på rundt fem prosent, sa Øystein Dørum på tampen av 2011.

Men i desember 2012 er boligprisene i snitt 7,5 prosent høyere enn i fjor, ifølge Eiendomsmeglerforetakenes Forening. Det vil si at hvis du hadde en bolig som kostet to millioner kroner, så har den steget med 140.000 kroner, og ikke 100.000 slik Dørum trodde den skulle gjøre.

Les også: Boligeiere har spart 1.800 kroner måneden på finanskrisen

Hadde du kjøpt en leilighet i bydelene Grorud eller St. Hanshaugen i Oslo, hadde du statistisk sett tjent 11 prosent på kjøpet i løpet av et år, for så mye steg boligene i pris akkurat der.

Nedgangstiden som ikke kom

– Vi bommet på anslag om den økonomiske veksten. Norsk økonomi klarte seg bedre enn ventet. Vi ventet heller ikke så stor befolkningsvekst som det vi har hatt det siste året, sier Øystein Dørum nå.

DNB mente i fjor at veksten kom til å bli så lav som fem prosent fordi de økonomiske utsiktene i Europa og USA ikke var så gode.

Les også: Norges Bank holder styringsrenten på 1,5 prosent

Heller ikke sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities fikk rett da han sa til Aftenposten at boligprisen ikke kom til å vokse stort i 2012. Andreassen sier i dag at anslagene var tuftet på byggekostnadene, tomtetilgangen og forventet inntektsvekst.

– Prisnivået i dag er langt høyere enn det byggekostnadene tilsier. Erfaringsmessig svinger prisene opp og ned, sier han.

Andreassen mener derfor at det er sannsynlig at prisveksten vil avta.

– De neste årene vil bankene trolig bli mer forsiktige med å låne ut penger, som følge av at myndighetene ønsker å skjerpe kravene til bankenes egenkapital.

Les også: Sjekk sentralbanksjef Øystein Olsens karakterkort

Krigstypeprognoser

– En prognose er en fremtidsvisjon som er beheftet med usikkerhet, sier daglig leder i det uavhengige økonomiske rådgivningsfirmaet Pengedoktoren, Agnes Bergo.

– Ekspertene analyserer de faktorene som har ledet fram til dagens situasjon. Så forsøker de å skissere ulike fremtidstrender. En prognose vil bestå av både optimistiske og pessimistiske scenarier, med ulike sannsynlighetsverdier. Prognosen vil se ut som en vifte. Jo mer viften spriker, jo større er usikkerheten.

Hun mener at ingen forvalter den absolutte sannheten om fremtiden. Derimot mener hun at det å spå boligprisras kan være en strategi som kan gi oppslag i mediene.

– Et ekstremt scenario gir overskrifter, sier hun.

Les også: Slaget om boligprisene

BOMMET: Sjeføkonom Øystein Dørum i Norges største bank, DNB Markets, anslo at boligprisene ville stige fem prosent i 2012. Fasiten ble 7,5 prosent. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)BOMMET: Sjeføkonom Øystein Dørum i Norges største bank, DNB Markets, anslo at boligprisene ville stige fem prosent i 2012. Fasiten ble 7,5 prosent. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)

Det er forfatter, blogger og eiendomsmegler Christer Vikebø i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen enig i.

– Mange i Norge eier sin egen bolig, og boligpriser er derfor godt stoff. Snittet av boligprisspådom er nok mer moderat, men det er ytterpunktene som lager avisforsider, sier megleren.

Spår været

Vikebø mener det å spå boligprisene er litt som å spå været.

– Man kan med god treffsikkerhet melde været de nærmeste dager, sånn sett er ikke boligpris så spennende. Hvordan økonomien og boligmarkedet ser ut om tre år, vet derimot ingen. De faktorene som til slutt gir et prisfall, vil vi ofte ikke kunne forutse, de kan dukke opp uten forvarsel.

Les også: Nå blir det nesten gratis å låne penger

Både Bergo og Vikebø mener likevel at prisene skal opp i neste år.

VÆRMELDING: Eiendomsmegler Christer Vikebø mener at det å spå om boligpriser blir litt som å spå været. Å spå om morgendagen er ingen sak, langtidsvarselet er det verre med. Foto: Mats A. van Dam LieVÆRMELDING: Eiendomsmegler Christer Vikebø mener at det å spå om boligpriser blir litt som å spå været. Å spå om morgendagen er ingen sak, langtidsvarselet er det verre med. Foto: Mats A. van Dam Lie

– Vi har kriselav rente, høy befolkningsvekst, sterk sysselsetting og høy inntektsvekst, sier Vikebø.

Livsgledeinvestering

Men bolig handler ikke om økonomiske investeringer, mener de to.

– Det er investering i livsglede, sier Agnes Bergo.

– Du kjøper bolig fordi du har fast inntekt, fordi du har råd til det, og fordi du trenger bolig.

Les også: Her stiger boligprisene dobbelt så mye som i Norge

Det trenger kanskje også innvandrerne, vi ble nemlig 60.000 flere mennesker i Norge i år, mens det fram til forrige kvartal ble bare ble igangsatt i underkant av 25.000 nye boliger – dette ifølge Statistisk sentralbyrå som også melder prisoppgang på utrolige ti prosent i løpet av 2013.

Les også:

– Det kan ikke fortsette slik

Nordmenn tror på bedre økonomi neste år

Oslo dyrest i Skandinavia

Norges dyreste boligstrøk har en gjennomsnittpris på 13,2 millioner kroner

Privatøkonomi
Populært