Meny

Skjerpet straff i Høyesterett for nettbanksvindel

Høyesterett har skjerpet straffen til en gjestearbeider. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett har skjerpet straffen for en gjestearbeider som hjalp hackere i hjemlandet med å svindle DNB-kunder. Mannen er dømt til fengsel i ett år og ti måneder.

Ved at mannen (27) opprettet konto og nettbank i Norge, klarte hans medsammensvorne i Estland å skaffe seg tilgang til 25 kunders nettbanker. De la våren 2011 inn overførsler for over 800.000 kroner, men banken klarte å stoppe mesteparten.

Mannen har jobbet i Norge i noen år, for det meste som bygningsarbeider. Han ble dømt i både Nedre Romerike tingrett og i ankesaken. Eidsivating lagmannsrett tok utgangspunkt i andre svindelsaker i samme størrelsesorden og satt straffen til ett års fengsel.

Les også: Slik gikk det da de kuttet trygden i Nederland

Organisert kriminalitet

Høyesterett peker imidlertid på at nettbanksvindel ofte er en del av organiserte kriminelle miljøer på tvers av landegrensene. De viser også til at nettkriminalitet er et økende samfunnsproblem, og at det rammer tilliten til den mest brukte betalingsformen i dag. Derfor slår de fast at dette må dømmes strengt.

– På samme måte som ved organisert kredittkortkriminalitet, krever også nettbankkriminalitet planlegging og organisering over tid. Potensialet for økonomisk gevinst er betydelig ved begge former for kriminalitet, skriver en enstemmig Høyesterett.

Kontoen 27-åringen opprettet, ble brukt av hackerne som base for å trenge seg inn på andre kontoer. Ved hjelp av et spionverktøy tok de kontroll over kundenes datamaskiner, og la inn overføringer til kontoer i utlandet.

Les også: – Halv skatt er bare tull

Avverger det meste

Høyesterett skriver at selv om slike typer angrep mot norske banker har vært flerdoblet i 2012, har tapene hittil vært begrensede. Første halvår anslår banknæringen å ha avverget bedragerier fra nettbanker på 151 millioner kroner, mens svindlere har lyktes i å få ut 1,3 millioner kroner, heter det i dommen.

DNB kom i denne saken også på sporet av svindelen, og klarte å stoppe eller tilbakeføre alt unntatt 125.700 kroner.

Dommen på ett år og ti måneders fengsel, som falt i Høyesterett torsdag, er fem måneder lavere enn påtalemyndighetens påstand. Tingretten dømte også 27-åringen til å betale 939.000 kroner i erstatning til DNB.

Det var påtalemyndigheten som anket saken, siden mannen ble frifunnet på en post i tiltalen: forsøk på bedrageri mot Nordea. Denne saken ligger nå til vurdering hos statsadvokat Carl Fredrik Fari, som var aktor i saken.

Privatøkonomi
Populært