Konkurs for Dæhlie-firma

TAP: Bjørn Dæhlie under åpningsseremonien i Holmenkollen i 2011. Nå har et av selskapene hans blitt slått konkurs. (Foto: Heiko Junge / Scanpix)
TAP: Bjørn Dæhlie under åpningsseremonien i Holmenkollen i 2011. Nå har et av selskapene hans blitt slått konkurs. (Foto: Heiko Junge / Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gullgrossist Bjørn Dæhlie kjøpte Kvitfjell Utvikling av Einar Chr. Nagell-Erichsen for flere år siden. Han klarte ikke hente ut gullet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skiveteran Bjørn Dæhlie kjøpte Kvitfjell Utvikling i desember 2005 sammen med Rune Smidesang fra Fåvang. Det skjedde etter at Einar Chr. Nagell-Erichsen hadde pådratt seg enorme underskudd gjennom prosjektet.

AdTech Ad

Sammen skulle Dæhli og Smidesang lage gull av gråstein og satset på utvikling av eiendom i fjellheimen. Det har vært et tapssluk i flere år.

Siden 2008 har selskapet hatt et negativt resultat før skatt. I fjor hadde Kvitfjell Utvikling et driftsresultat på nærmere - 1,4 millioner kroner. Fra 2010 til 2011 falt resultatet før skatt fra -350.000 kroner til -2,5 millioner kroner.

- Det går tilbake til finanskrisen. Selskapet sto midt i en oppbygging hvor de hadde solgt sine leiligheter. Så kom finanskrisen, og en del av kjøperne evnet ikke å betale. Da måtte man annullere disse kontraktene og ta resalg i et helt annet marked. Det var starten på det som gikk galt, sier styreleder Eivind Bjøralt i Kvitfjell Utvikling til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Armstrong sprekere enn Dæhlie

Udekket tap på 20 millioner

Selskapet har en gjeld på 14,5 millioner kroner. I tillegg foreligger det et udekket tap på litt over 20 millioner kroner. Eiendomsselskapet har en aksjekapital på 10,2 millioner kroner, og eiendeler er angitt til cirka 4,5 millioner kroner.

- Dette er eiendeler som hovedsaklig utgjør utbyggingsrettigheter i Kvitfjellområdet. Videre bobehandling vil etter hvert vise hvilke verdier som ligger i dette. Det må vurderes om dette er en type rettigheter som lar seg realisere og som gir inntekter til boet, sier bostyrer Kjetil Kolltveit Schonhowd til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er så ferskt. Jeg har nettopp mottatt papirene om konkursen. Det er ikke foretatt noen endelig og ordentlig gjennomgang med selskapet sammen med ledelsen ennå, sier han.

Les også: Dæhlie drar inn nye millioner

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Må lenger tilbake i historikken

Schonhowd kan foreløpig ikke legge frem tall på hvor selskapet har måttet ta størst tap.

- Det er altfor tidlig å si noe om, for dette er et selskap som har hatt en betydelig akkumulert negativ egenkapital de siste årene, Her må vi enda lenger tilbake i historikken enn bare siste to års drift. Sånne årsaksforhold er det alt for tidlig for meg å ha noen oppfatning om, sier han.

Kvitfjell Utvikling har i lengre tid jobbet opp mot DNB for å få til en overtagelse av selskapet.

- Vi har vært i en tett og god dialog med banken og de har fått muligheten til å overta selskapet, men det ønsket de ikke, sier Bjøralt.

Les også: - Bankene var som gribber

- Uten dramatiske konsekvenser

I dag er det ingen aktivitet i selskapet. Derfor er det er ingen prosjekter som umiddelbart blir skadelidende, ifølge styrelederen.

- Selskapet sitter på noen tomter og utbyggingsrettigheter, men der er det ingen graving eller bygging. Dette er en konkurs uten de dramatiske konsekvenser utover at alle ikke får pengene sine selvfølgelig. Men det er ingen arbeidsplasser eller prosjekter som blir berørt, sier Bjøralt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DN.no har ikke lykkes å komme i kontakt med Bjørn Dæhlie fredag formiddag. Hans forretningspartner Rune Smidesang, som har fungert som daglig leder i selskapet, er ordknapp rundt konkursen.

- Jeg ønsker ikke uttale meg om dette, sier han til DN.no.

Duoen Dæhlie- Smidesang står også bak Kvitfjell Utviklings morselskap Aktiv Utvikling, hvor de eier 50 prosent hver.