Forskere vil ha kontantstøtte for eldre

KONTANTSTØTTE: Forskere foreslår å innføre en kontantstøtteordning for eldre. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
KONTANTSTØTTE: Forskere foreslår å innføre en kontantstøtteordning for eldre. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

En gruppe forskere som har hatt som oppdrag å tenke nytt om eldreomsorgen, foreslår å innføre en kontantstøtteordning for eldre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ideen har de norske forskerne hentet fra Tyskland, skriver Aftenposten.

Der kan pleietrengende eldre velge mellom omsorg i institusjon, bolig eller hjemmetjeneste, men de kan også velge å ta ut omsorgen i kontanter. Mange gjør dette i en tidlig fase av sykdommen og bruker pengene til å kjøpe fri familiemedlemmer fra jobben slik at de kan hjelpe dem.

Professor Terje Hagen ved Universitetet i Oslo leder forskningsgruppen, og mener at slike alternative tjenester kan fylle et behov i Norge når eldrebølgen slår inn for alvor om 20 år.

– Da står vi i en helt annen situasjon enn i dag. Det vil være langt flere eldre og et skrikende behov for arbeidskraft. Da må man være forberedt på at mer av omsorgen må tas av familien, sier Hagen.

Han opplyser at kontantstøtten i Tyskland er noe mindre enn det det koster myndighetene å ta hånd om de eldre.

Seniorforsker i Fafo, Heidi Gautun, er mer tvilende til ideen. Hun erkjenner at det er nødvendig å tenke på alternative løsninger, men mener det er fare for at den foreslåtte ordningen først og fremst vil benyttes av lavtlønnede og kvinner som går ned i stilling for å ta seg av sine eldre familiemedlemmer. Hun er også bekymret for kvalitetskontrollen av omsorgen som vil bli tilbudt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden