Alle sosialklienter får «julebonus» i Bergen

JULEGAVE. I Bergen får alle sosialklienter en ekstra påskjønnelse fra kommunen i jula. Foto: Wikipedia
JULEGAVE. I Bergen får alle sosialklienter en ekstra påskjønnelse fra kommunen i jula. Foto: Wikipedia

Byrådet i Bergen har bestemt at alle sosialklienter skal få juletilskudd, og øker tilskuddet fra fire til ni millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har ikke alle vært kvalifisert til å få utbeltalt «julebonus», men nå skal nærmere 1600 sosialklient få er uventet gavepakke fra kommunen.

Det betyr at byrådet har dobblet antallet julebonuser siden i fjor hvor bare 1350 fikk utbetalt tilskuddet, til rundt 3000 mottakere i år.

Les også: Så mye koster det å ruste opp Bergensbanen

Koster fem millioner

Kostnadene for utbetaling av juletilskudd øker fra fire til ni millioner kroner. Utgiftene dekkes innenfor sosialtjenestens budsjett, hvor de det siste året har sett en positive utviklingen med færre mottakere og reduserte utbetalinger, skriver byrådet.

– Gruppen av korttidsmottakere er mye større enn langtidsmottakere. Det betyr at over dobbelt så mange får utbetalt juletilskudd i år. Vi øker juletilskuddet fra fire til ni millioner kroner, skriver byrådet i en pressemelding lagt ut på kommunens hjemmeside.

Dermed følger byrådet i Bergen anbefalingene som Fylkesmannen i Hordaland nylig ga.

«Fylkesmannen meiner det er usakleg å avslå ekstra sosialstønad til jul fordi stønadsmottakaren ikkje har fått sosialhjelp lenge nok,» het det i anbefalingen som Fylkesmannen sendte ut til alle kommuner i november.

Les også: Én vinner stakk av med 45 lottomillioner

Får mindre

Sosialhjelpsmottakere får et juletilskudd som skal tilsvare én ukes livsoppholdssats. Selv om flere kan glede seg over en julegave fra Bergen kommune i år, er størrelsen på gaven mindre enn den var før 2009. Den gang var det vanlig praksis at bystyret doblet tilskuddet, det vil si at alle fikk to ukers utbetaling.

Alle tjenestemottakere med annen inntekt (AAP, uførepensjon, dagpenger, kvp, arbeidsinntekt, m.m.) vil få mer utbetalt i desember måned på grunn av redusert skatt, skriver byrådet

Juletilskuddet i år er:

  • En enslig vil få 1 243 kroner
  • En enslig med 2 barn vil få 2 443 kroner
  • En familie med 2 voksne og 3 barn vil få 3859 kroner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden