Disse julebordflausene kan gi deg sparken

Når jobben inviterer til julebord er det viktig å ikke gå over streken. I verste fall kan man bli sagt opp. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Når jobben inviterer til julebord er det viktig å ikke gå over streken. I verste fall kan man bli sagt opp. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Her er noen enkle kjøreregler før årets julebordsesong.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Upassende oppførsel på julebordet kan i verste fall påvirke ansettelsesforholdet. For enkelte er det lett å glemme at ansatte og lederes rettigheter og plikter i arbeidslivet også gjelder på jobbfest, skriver Virke i en pressemelding.

Sånn skal det ikke gjøres

Virke, som er hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge, kommer med et eksempel på hvordan man ikke skal gjøre det:

En mann i en ledende stilling hadde seksuell omgang med en ung medarbeider, befølte en annen og spanderte store mengde alkohol i strid med virksomhetens tydelige policy på firmajulebordet. Arbeidsgiver valgte da å si opp mannen, og fikk rettens medhold.

Les også: Her er treningen som brenner julefett

Reglene gjelder også på fest

I dommen slår rettens flertall fast at arbeidslivets lover og regler, inkludert ansattes vern mot trakassering og utilbørlig oppførsel, også gjelder på fest.

«Et julebord er et jobbrelatert sosialt arrangement, hvor arbeidsgiveren har rett til å stille krav til de ansattes adferd» heter det i dommen. I den aktuelle saken var også virksomhetens interne etiske regelverk brutt.

– Dette er en påminnelse om at sjefen fortsatt er sjef, også på fest, og har samme ansvar som ellers for arbeidsmiljø og de ansattes velferd. Den enkelte medarbeider er på jobb, ikke på privat fest når bedriften inviterer til julebord, og kravene til god oppførsel gjelder, akkurat som i arbeidstiden, sier Virkes reiselivsdirektør, Hilde Charlotte Solheim.

Her er noen enkle huskeregler til arbeidsgiver:

1. Sørg for at stedet julebordet avholdes på tilbyr alkoholfrie alternativer.

2. Planlegg slik at maten ikke serveres for sent. Alkohol på tom mage er ikke å anbefale.

3. Be om at det ved bordene settes frem rikelig med vann.

4. Ha et bevisst forhold til hvor stor mengde alkohol arbeidsgiver betaler og hvor mange drikkebonger som eventuelt deles ut. Fri bar egner seg ikke alle steder.

5. Hold et øye med medarbeidere som er i ferd med å bli åpenbart beruset. Husk at arbeidsgiveransvaret gjelder, også på julebordet.

6. Varsle de som serverer og be dem avslutte alkoholservering til medarbeidere som er synlig beruset.

7. Grip inn dersom det forekommer trakassering eller ufin oppførsel. Ansatte har lovfestet krav på vern mot trakassering og annen utilbørlig opptreden.

8. Husk at ledere er ledere, også på julebord. Gå foran med et godt eksempel.

Les også:

Derfor gikk det galt for Rimi

Flåthen mener Thon er patetisk

- Vi kan få gjort dette før jul

Formyeskatten

Børge Brende på styrehonorartoppen

Les flere nyheter på DN.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden