Hellas får mer krisehjelp og mindre gjeld

Jean-Claude Juncker, som leder gruppen av finansministre fra eurolandene, mener avtalen om mer krisehjelp til Hellas er et løfte om en bedre framtid for hele eurosonen. Bildet ble tatt i Brussel i forrige uke. Foto: Reuters
Jean-Claude Juncker, som leder gruppen av finansministre fra eurolandene, mener avtalen om mer krisehjelp til Hellas er et løfte om en bedre framtid for hele eurosonen. Bildet ble tatt i Brussel i forrige uke. Foto: Reuters

Eurolandene ble til slutt enige om å gi Hellas mer økonomisk krisehjelp og å kutte den greske statsgjelden med 40 milliarder euro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 13 timer med forhandlinger ble eurolandene og Det internasjonale pengefondet (IMF) enige om en avtale om den greske gjelden natt til tirsdag.

– Dette handler ikke bare om penger. Det er et løfte om en bedre framtid for det greske folket og hele eurosonen, sa Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, som leder gruppen av finansministre fra eurolandene.

Landene lover nå flere tiltak som skal bidra til å redusere den greske statsgjelden med 40 milliarder euro, tilsvarende 290 milliarder kroner. Målet er at gjelden ikke skal utgjøre mer enn 124 prosent av Hellas' bruttonasjonalprodukt (BNP) i 2020.

Da gjeldslettelsene var i havn, lå veien åpen for en ny utbetaling av den økonomiske krisehjelpen som Hellas er blitt lovet. Eurolandene lover å overføre lån tilsvarende 320 milliarder kroner i løpet av de neste månedene, forutsatt at Hellas gjennomfører planlagte skattereformer.

– En ny dag

Den gjeldstyngede og kriserammede greske regjeringen har ventet på mer penger fra EU og IMF helt siden i sommer.

– Alle grekere har kjempet for denne beslutningen. I morgen blir en ny dag for oss alle, sa Hellas' statsminister Antonis Samaras da avtalen var i havn.

Også IMS-sjefen Christine Lagarde mener utsiktene for den greske økonomien nå er blitt betydelig lysere.

– IMF ville forsikre seg om at våre partnere i eurosonen tok de nødvendige skritt for lede Hellas' gjeld inn på en bærekraftig vei. Jeg kan i dag si at dette er blitt oppnådd, konstaterte Lagarde etter at forhandlingene omsider var over.

Tyskland på glid

Flere tiltak skal iverksettes for å lette den greske gjeldsbyrden, og eurolandene lover både lavere rente og lengre nedbetalingstid på lånene de har gitt til Hellas.

Ifølge nyhetsbyrået AFP innebærer avtalen den første tydelige innrømmelsen av at deler av de statlige lånene til Hellas i praksis vil bli slettet.

Tyskland nekter fortsatt å gå med på en nedskrivning av den greske gjelden nå. Men den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble antyder at nye grep for å få ned gjelden kan bli aktuelt på et senere tidspunkt.

Forutsetningen er at greske myndigheter samvittighetsfullt gjennomfører alle reformene de har lovet.

Tidligere har Hellas' private kreditorer blitt presset til å ettergi over 100 milliarder euro i lån til den greske staten.

– Vanskelige forhandlinger

Jean-Claude Juncker innrømmer at det var vanskelig å få den nye avtalen i havn, og den må godkjennes av eurolandenes nasjonalforsamlinger før den kan tre i kraft.

Maratonmøtet i Brussel som ble avsluttet natt til tirsdag, var det tredje EU-møtet om den greske gjelden på tre uker. EUs økonomikommissær Olli Rehn mener gjeldsforhandlingene i praksis har vært en test av eurosonens troverdighet.

– Det var en test som vi rett og slett ikke hadde råd til ikke å bestå, understreker Rehn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden