Fredriksen-selskap i alvorlig trøbbel

TRØBBEL: Et av oljeselskapene til John Fredriksen er i gjeldskrise etter å ha brutt lånebetingelser. (Arkivfoto: NTB scanpix)
TRØBBEL: Et av oljeselskapene til John Fredriksen er i gjeldskrise etter å ha brutt lånebetingelser. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Oljeserviceselskapet Archer er i gjeldskrise etter å ha brutt lånebetingelser. Nå er de i gjeldsforhandlinger med kreditorene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det John Fredriksen-dominerte selskapet Archer opplyser at selskapet er i brudd med lånebetingelser ved utgangen av tredje kvartal under dets syndikerte lånefasilitet, og at selskapet har gått inn i forhandlinger med dets långivere for å finne en løsning.

Det opplyses i en melding søndag kveld.

For å støtte brønnteknikkselskapet Archer med nødvendig mellomfinansiering, har Seadrill, som er Archers største aksjonær, gitt et underordnet lån til selskapet på 55 millioner dollar. Lånet forfaller 10. desember 2012.

Avhengig av finansiell støtte

Archer mener at det vil kunne konkludere forhandlingene med sine långivere før utgangen av året, som vil tillate selskapet å frigjøre dets resterende kredittlinjer og tilbakebetalt underordet lån. En slik løsning med bankene vil være totalt avhengig av finansiell støtte fra dets største aksjonærer.

Selskapet venter å ta nedskrivninger på rundt 338 millioner dollar i tredje kvartal, der 207 millioner vil være relatert til goodwill og 131 millioner til flere andre eiendeler.

Les også: Pengestrømmen til Fredriksen avslørt

Venter svakere inntekter

Videre opplyser selskapet at inntektene ventes å falle med tre prosent i tredje kvartal fra andre kvartal. EBITDA i tredje kvartal ventes til rundt 53 millioner dollar, inklusive en avsetning på ni millioner dollar relatert til en arbeidstvist og andre postert hovedsakelig relatert til Allis-Chalmers.

Archer opplyser at markedsforholdene i Nord-Amerika fortsatte å svekke seg i tredje kvartal, med betydelig press på prisene og lavere enn ventet utnyttelse.

Les også: John Fredriksen: - Jeg eier ingenting

Forberedt på forhandlingene

Selskapet meldte om tøffe tak allerde da de la frem talene for andre kvartal, og beskrev omfattende alternativer.

Disse alternativene omfattet blant annet forhandlinger med långivere for å søke ytterligere endringer eller lettelser, inngå låneavtale med dets hovedaksjonærer, salg av eiendeler eller skaffe ytterligere egenkapitalfinansiering gjennom støtte av sine hovedaksjonærer.

Forrige måned ble det bestemt at Archer-sjef Fredrik Halvorsen skal erstatte toppsjef Alf. C. Thorkildsen i Seadrill.

Les også: Fredriksen: - Jeg flyktet fra systemet

Uheldig sjefsskifte

Analytiker Endre Storløkken i Danske Markets mente da at timingen for sjefsskiftet er uheldig for Archer, som står midt i en restrukturering.

- Det er ikke mer enn fire uker siden Fredrik Halvorsen meldte at selskapet var i brudd med lånebetingelsene i tredje og fjerde kvartal, og de har ennå tilgode å annonsere en plan for hvordan de skal løse den floken. Sånn sett kan man si at timingen for at han forlater selskapet ikke er helt ideell i mine øyne, sa Storløkken til DN.no i oktober.

Les også:

Archer til værs på Børsen

Tøffe tak for Archer

Archer trenger 160 nye ansatte

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden