Sverige vil fortsatt selge SAS

VIL SELGE. Den norske finansministeren Trond Giske hevder han har hjulpet SAS for siste gang, men vil ikke selge seg ut av selskapet. Hans svenske kollega, Peter Norman, har fått nok å har lagt ut den svenske aksjeposten for salg. Foto: NTB scanpix
VIL SELGE. Den norske finansministeren Trond Giske hevder han har hjulpet SAS for siste gang, men vil ikke selge seg ut av selskapet. Hans svenske kollega, Peter Norman, har fått nok å har lagt ut den svenske aksjeposten for salg. Foto: NTB scanpix

Den svenske stat ønsker å selge seg ut av flyselskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ble det kjent at de ansatte i SAS innfridde vilkårene for å iverksette spareplanen som skal sørge for at selskapet skal kunne bli konkurransedyktig.

Alle åtte fagforeninger i SAS kom til enighet med ledelsen som fører til at de ansatte vil få lengre arbeidsdager, mindre lønn og dårligere pensjonsavtaler.

Etter at ble kjent at sparepakken ble ferdigforhandlet gikk næringsminister Trond Giske (AP) ut og uttalte at han var lettet over nyheten.

– Vi er i mål. Jeg har stor respekt for de ansatte som må kutte i sine opparbeidede rettigheter. Det er hard kost, men alternativet hadde vært mye verre, sa Giske til NTB.

Les også: Giske: – Vi er i mål med SAS

Starter salgsprosessen

Tirsdag kommer kontrabeskjeden fra Sverige der finansministeren Peter Norman sier at den svenske stat vil intensivere arbeidet med å selge seg ut av flyselskapet.

– Vi har hatt en lengre prosess hvor vi har forsøkt å finne en kjøper. Nå har vi begynt å sondere terrenget igjen og kontaktet interessante kjøpere, så får vi se hva det fører til. Etter min bedømming vil det nå være lettere å få solgt selskapet, sier Norman til Dagens Industri, ifølge Expressen.

Finansministeren ønsker ikke å kommentere potensielle kjøpere.

VIL SELGE. Den svenske finansministeren Peter Norman vil intensivere jakten på ny kjøper. Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpixVIL SELGE. Den svenske finansministeren Peter Norman vil intensivere jakten på ny kjøper. Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix

– Det er et marked preget av svingninger. Det kan delvis være samme kjøpere som tidlig, men også nyere, som vil være interessert i å kjøpe vår aksjepost, sier Norman.

Les også: SAS klar til å tjene penger

Glad for videre drift

Til den svenske avisen sier Norman at det ikke er aktuelt å pumpe inn mer penger i selskapet, og han legger ikke skjul på at et mulig salg vil bli lettere etter mandagens nyhet om at de ansatte har godkjent sparepakken.

– Vi tok en beslutning på at det ikke var riktig å pumpe inn flere milliarder i selskapet. Derfor gjorde vi en kraftanstrengelse for å få til enighet mellom partene. Det lyktes vi med og jeg er svært glad for det, sier han.

Til tross for at partene kom til enighet om innsparingene gjenstår det at banker og statlige eiere godkjenner planene.

Et uavhengig svensk konsulentfirma skal gjennomgå alt tallmaterialet på vegne av de tre skandinaviske landene og de sju forretningsbankene som er långivere. Det er ventet at de vil legge frem sin redegjørelse innen kort tid.

Les også: SAS kjøper 30 nye fly

Vil satse

SAS vil i løpet av kort tid lanserer minst 30 nye ruter, og kommer med en mengde nye produktendringer som skal lokke både feriereisende og forretningsfolk. Mange av rutene blir fra Norge til Middelhavet.

Sparepakken gjør det mulig for SAS å tjene penger på disse destinasjonene, noe som tidligere var utenkelig.

Det er også kjent at selskapet har valgt å gjennomføre kjøpet av 30 nye. De første flyene vil etter planen bli levert i løpet av første halvår 2016. I løpet av få år er det ventet at selskapet også tar en beslutning om de ønsker å oppgradere langdistanseflåten.

– En beslutning om langdistanseflåten er ikke på agendaen akkurat nå. Vi vet heller ikke når det vil være en beslutning, men det kan være rundt 2012, sier investorkontakt i SAS, Sture Stølen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden