Ny stor gassavtale for Statoil

Konsernsjef Helge Lund i Statoil, her under kvartalspresentasjonen i slutten av oktober.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Konsernsjef Helge Lund i Statoil, her under kvartalspresentasjonen i slutten av oktober. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Statoil har inngått en ny avtale med Tysklands største naturgassprodusent Wintershall. Avtalen omfatter leveranse av til sammen 45 milliarder kubikkmeter gass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil har nå avtale med Wintershall om leveranse av til sammen 45 milliarder kubikkmeter gass. Tiårsavtalen omfatter leveranse hovedsakelig til det tyske, men også til andre nordvesteuropeiske markeder.

Statoil opplyser til NTB at det tilsvarer en verdi på nærmere 100 milliarder kroner, med utgangspunkt i dagens gasspriser. Dermed er dette en kontrakt på størrelse med avtalen Statoil gjorde med britiske Centrica i fjor, som sikret Statoil leveranse til fem prosent av det britiske markedet.

Nå er det nesten seks prosent av det tyske gassforbruket de neste ti årene som er i boks for Statoil.

– Vi ser på denne avtalen som en bekreftelse på viktigheten av naturgass i utformingen av det langsiktige tyske energisystemet. Avtalen viser at norsk naturgass fortsatt er konkurransedyktig i den tyske energimiksen. Rikelig tilgang på naturgass og etablert infrastruktur sørger for langsiktig forsyningssikkerhet, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en kommentar.

Han mener gassavtalen kan bidra til ytterligere reduksjon av tyske CO2-utslipp.

Avgjørende

Lund var tirsdag i Tyskland i forbindelse med avtaleinngåelsen.

Statoil har de siste årene lagt vekt på at de satser på Norges framtid som gassnasjon når oljereservene etter hvert er hentet opp. Men satsing på gass krever store investeringer i gassrør og feltutbygginger og en gasspris som gjør salg av ressursene lønnsomt.

Funnene av skifergass har gjort Nord-Amerika selvforsynt med gass, og derfor er langtidsavtaler med markedene i Europa viktige for at Statoil skal satse på gass.

Tysk satsing

Tyskland forbruker omkring 80 milliarder kubikkmeter naturgass i året og er det nest største gassmarkedet i Europa. Avtalen med Statoil tilsvarer det årlige gassforbruket til mer enn to millioner tyske husstander.

I oktober inngikk Statoil en milliardavtale med Wintershall om kjøp og salg av andeler i flere olje- og gassfelt i Nordsjøen. Avtalen ga Statoil et nettoutbytte på 8,2 milliarder kroner.

Wintershall har mer enn 2.000 ansatte fra 40 nasjoner, og er Tysklands største råolje – og naturgassprodusent. Statoil er Europas nest største gassleverandør.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden