Moody's nedgraderer Frankrikes kredittverdighet

Frankrikes finansminister Pierre Moscovici (til høyre), sammen med sin tyske kollega Wolfgang Schäuble. Foto: REUTERS/François Lenoir/NTB scanpix
Frankrikes finansminister Pierre Moscovici (til høyre), sammen med sin tyske kollega Wolfgang Schäuble. Foto: REUTERS/François Lenoir/NTB scanpix

Frankrike er satt under ytterligere økonomisk press etter at Moody's nedgraderte Frankrikes kredittverdighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kredittverdigheten ble sent mandag nedgradert med ett hakk fra toppkategorien AAA til AA1.

Moody's advarer om at en ytterligere nedgradering kan bli aktuelt. Moody's er det andre av de tre store internasjonale kredittvurderingsbyråene som nedgraderer Frankrike, etter at Standard & Poor's gjorde det samme tidligere i år.

Strukturelle problemer

Nedgraderingen kommer samtidig med politisk spenning både mellom president François Hollande og hans allierte på venstresiden, og i opposisjonen, der høyrepartiet UMP nettopp har vært gjennom en bitter lederstrid.

Moody's begrunner nedgraderingen med store strukturelle problemer i den franske økonomien, utfordringer som gjør det vanskeligere for landet å konkurrere globalt. Byrået peker også på at Frankrike er utsatt som følge av mulighetene for at kriserammede europartnere vil kunne trenge ytterligere hjelp.

Moody's er positive til reformplaner Hollande-regjeringen har annonsert, men bemerker samtidig at franske regjeringer de siste tiårene ikke har vært flinke til å gjennomføre reformer.

Les også: Norsk aksjehandel på historisk lavnivå

Dom

Finansminister Pierre Moscovici sier nedgraderingen er en dom over den tidligere regjeringens politikk.

– Dette handler om situasjonen våre forgjengere overlot til oss, sier Moscovici og føyer til at nedgraderingen gjør det viktig for sosialistregjeringen å iverksette reformer den allerede har annonsert.

Moody's mener strukturelle problemer, som et lite fleksibelt arbeidsmarked og manglende innovasjon, vil fortsette å ramme mulighetene for økonomisk vekst. Også Det internasjonale pengefondet (IMF) har advart om at Frankrike kan miste markedsandeler til land i Sør-Europa som reformerer økonomiene sine.

Les også: Advarer mot å pålegge Oljefondet å ta klimahensyn

«Tikkende bombe»

Den franske økonomien rammes også av manglende etterspørsel, blant annet som følge av skatteøkninger, ifølge kredittvurderingsbyrået, som likevel understreker at Frankrike har god kredittevne og en mangfoldig økonomi.

Ukemagasinet The Economist karakteriserte i siste utgave Frankrike som «en tikkende bombe i hjertet av Europa», og viser til mye av det samme som Moody's. Men Wolfgang Münchau, kommentator i Financial Times, sier Frankrike flere ganger tidligere har motbevist negative spådommer, og at landet ofte er mer motstandsdyktig enn kommentatorer skal ha det til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden