Meny

SAS: Vilkårene for spareplanen oppfylt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAS-styret slår fast at forutsetningen for å sette i verk spareplanen er innfridd etter at de åtte fagforeningene har godtatt sparetiltakene.

Fakta:

Avtalene mellom SAS og fagforeningene:

 • SAS har forhandlet med i alt åtte fagforeninger om innholdet i spareplanen som ble lagt frem i forrige uke.
 • De åtte er: Cabin Attendants Union (CAU – kabinansatte i Danmark), Norsk kabinforening (NKF), SAS Norge kabinforening (SNK), Unionen (Svenske kabinansatte), Svensk pilotforening, Dansk pilotforening, Parat luftfart, SAS Scannor flygerforening (SNF, de tidligere Braathens-flygernes forening), Norsk Flygerforbund.
 • Målet har vært å spare tre milliarder kroner.
 • Mandag ettermiddag hadde alle fagforeningene blitt enige med SAS-ledelsen.
 • Avtalene innebærer at de 15.000 SAS-ansatte må jobbe mer og gå ned i lønn, samt godta dårligere pensjonsvilkår
 • De kabinansatte avstår fra lønnsøkninger i 2013 og 2014, og får økt arbeidsuken fra 44 til 47,5 timer. De må godta inntil 13 timers sammenhengende vakter.
 • For flygerne fjernes flere lønnstrinn, slik at særlig de best betalte går kraftig ned i lønn.
 • Flygerne skal fly mer – fra 179 dager til 190 dager i året.
 • De svenske flygernes fagforening oppgir at de går ned i lønn tilsvarende en månedslønn, mens de norske flygerne sier de går ned ti i prosent i lønn.
 • Flygerne går over fra en ytelsesbasert pensjonsordning til innskudd, noe som skal senke SAS' pensjonsutgifter kraftig.
 • Flygernes diett reduseres med mellom 20 og 27 prosent.


Kutt hos SAS:

 • SAS la mandag frem den omfattende spareplanen 4 Excellence Next Generation til seks milliarder svenske kroner.
 • SAS vil få inn tre milliarder kroner ved å selge flyselskapet Widerøe og bakkeselskapet SAS Ground Handling. Selskapet kvitter seg også med eiendommer ved flyplassene og selger flymotorer.
 • Innsparing på tre milliarder svenske kroner tas ut i personalkostnader, det vil si bemanningskutt, nye pensjonsordninger og utsetting av tjenester.
 • Antall ansatte skal ned med rundt 6.000 personer. Nedbemanningen omfatter salg av datterselskaper og tjenesteutsetting. Dersom planen gjennomføres, vil SAS sitte igjen med 9.000 ansatte.
 • Administrasjonen samles i Stockholm. Administrasjonen kuttes med 800 årsverk.
 • De ansatte får ny kollektivavtale. Lønnen reduseres i gjennomsnitt med 12 prosent, og de fleste flyttes fra ytelsesbasert pensjon til innskuddspensjon.
 • Konsernsjef Rickard Gustafson kutter egen lønn med 20 prosent. Andre i ledelsen får lønnskutt på 15-17 prosent.

Fakta om fagforeninger i SAS-systemet:

Det finnes mellom 30 og 40 fagforeninger i SAS-systemet i Norge, Sverige og Danmark. Her er de største og viktigste:

Pilotforeningene:

Norske SAS-Flygeres Forening (NSF).

SAS Braathens Flygerforening (SBF) – organiserer tidligere piloter i Braathens.

SAS – Svensk Pilotforening.

Dansk Pilotforening.

Kabinforeningene:

Norsk Kabinforening (NKF).

SAS Norge kabinforening (SNK) – organiserer tidligere kabinansatte i Braathens.

Svensk kabinforening (Scandinavian Cabin Crew Association (SCCA).

Dansk kabinforening (Cabin Attendants Union (CAU)).

Bakkepersonell:

SAS personalklubb – organiserer funksjonærer og trafikkpersonell i Norge.

SAS Verkstedklubb – organiserer hovedsakelig flymekanikere, flyarbeidere og speditører. Er den største LO-fagforeningen i SAS.

Paraplyorganisasjonen Unionen – organiserer de fleste bakkeansatte i Sverige.

Handel og Kontor Luftfart – organiserer de fleste bakkeansatte i Danmark.

Det finnes i tillegg ulike fagforeninger for transportmedarbeidere, sivilingeniører, administrativt ansatte m.f.


Dette er medlemmene i SAS-styret:

 • Fritz H. Schur, styreleder
 • Jacob Wallenberg, nestleder
 • Timo Peltola, styremedlem
 • Dag Mejdell, styremedlem
 • Monica Caneman, styremedlem
 • Jens Erik Christensen, styremedlem
 • Gry Mølleskog, styremedlem
 • Elisabeth Goffeng, styremedlem (ansatterepresentant)
 • Anna-Lena Gustafsson, styremedlem (ansatterepresentant)
 • Ulla Gröntvedt, styremedlem, (ansatterepresentant)

SAS' historie:

1946: Flyselskapet SAS (Scandinavian Airlines System) ble opprettet som et samarbeid mellom de nasjonale flyselskapene i de tre skandinaviske landene.

Hensikten var å drive langdistanseflyginger. Den første flygingen gikk fra Stockholm til New York.

1948: Virksomheten ble utvidet til å gjelde europeiske ruter.

1954: SAS var første selskap med rute over Nordpolen med flyginger mellom København og Los Angeles.

1959: SAS kjøper sitt første jetfly, og selskapet er først ute å kjøpe med en spesiell DC-8 utgave med ekstra stor rekkevidde. Det skjer i 1967, og flyet skal bli verdens mest anvendte langdistansefly.

1960: Selskapet åpner sitt første hotell, i København.

1965: SAS er første flyselskap som introduserer elektronisk reservasjonssystem.

1971: Selskapet setter inn sin første jumbojet Boeing 747-maskin.

1982: SAS er Europas mest punktlige flyselskap, og året etter, i 1983, får SAS utmerkelsen «Årets flyselskap».

1996: SAS kjøper seg inn i Widerøe. Eneeier fra 2002.

2001: Eierselskapene avvikles, og SAS organiseres som ett aksjeselskap. Børsnoteres i Stockholm, København og Oslo. Selskapet kjøper den kriserammede konkurrenten Braathens.

Den svenske, danske og norske stat eier til sammen halvparten av aksjene og private interesser eier den andre halvparten.

2004: SAS deles opp i tre nasjonale datterselskaper, samt en interkontinental virksomhet. Det norske selskapet integreres med Braathens.

2008: Finanskrisen fører til reorganisering. De nasjonale selskapene blir slått sammen til en skandinavisk enhet i 2009.

2011: Konsernet legger fram en omfattende spareplan.

2012: SAS vil selge Widerøe og SAS Ground Holding og kutte kraftig i antall ansatte som ledd i spareplanen.

SAS har i dag en flåte på 147 fly. Totalt 215, hvis man regner med datterselskapene Blue1 og Widerøe. Flyr til 114 destinasjoner.

I 2011 reiste 27,2 millioner personer med SAS (inkludert Blue1 og Widerøe).

Planen avhenger imidlertid av et vilkår fra det danske pilotforbundet om at en tredel av medlemmene må godkjenne resultatet. En avstemning er ventet i løpet av de nærmeste dagene, opplyser SAS-styret.

På Gardermoen var samtidig stemningen god mandag ettermiddag, opplyser informasjonssjef Knut Morten Johannessen i SAS Norge.

– Når siste signatur nå er på plass, kan vi senke skuldrene. Nå skal vi glede oss, sier han til TV 2.

Han betegner spareplanen som smertefull, men nødvendig, og gir honnør til de ansatte.

Ja til slutt

Den danske kabinforeningen CAU inngikk mandag ettermiddag en avtale med SAS. Dermed er alle fagforeningene med på sparetiltak som kan berge selskapet fra konkurs.

SAS hadde satt en frist til midnatt natt til mandag for å bli enig med fagforeningene, men først like før klokka 15 mandag var det klart at den siste av de åtte foreningene, den danske kabinforeningen CAU, har inngått en spareavtale med SAS, opplyser foreningen til nyhetsbyrået Ritzau.

I morgentimene skrev den mandag ble den ene fagforeningen etter den andre enig med ledelsen om sparetiltakene som kan bidra til å berge arbeidsplasser og hindre en konkurs. De sju fagforeningene har gått med på å heve pensjonsalderen fra 60 til 65 år og jobbe mer for lavere lønn.

Tøff forhandlingspart

Forhandlingene med den danske kabinforeningen CAU trakk imidlertid i langdrag. Foreningen er kjent for å være en tøff forhandlingspart, og også denne gangen var det foreningen under ledelse av Helge Thuesen som holdt SAS på pinebenken.

– CAU har gjennom konstant konstruktiv tilgang til forhandlingene gitt de bidrag som sikrer at SAS holdes flygende fremover. Målet har hele tiden vært å sikre den kvaliteten som kundene etterspør og som vi alle skal leve av, uttaler foreningen, ifølge Ritzau.

– At løsningen kom så sent, skyldes at vi ble sent invitert med i forhandlingene, opplyser CAU.

Øker arbeidstiden

Ifølge nyhetsbyrået TT har det danske kabinpersonalet gått med på å øke arbeidstiden til 47,5 timer i uken mot 44 timer tidligere. De har også gått med på å si fra seg en månedslønn per år. Avtalen innebærer også muligheten til å jobbe 13 timer på en arbeidsdag.

Møte

Styret i SAS skulle møtes senere mandag ettermiddag, sammen med finansieringsgruppen som består av bankene Nordea og Swedbank, den svenske og norske stat, samt Wallenberg-stiftelsen KAW. Der blir det avgjort om avtalene mellom SAS og fagforeningene er gode nok til videre finansiering av selskapet.

Styreleder Fritz Schur, nestleder Jacob Wallenberg og styremedlem Dag Mejdell skulle klokken 16.30 møte pressen i SAS-lokalene på Kastrup.

SAS-konsernsjef Rickard Gustafson sa til pressen mandag ettermiddag at det har vært intensive forhandlinger, men at dialogen har vært god.

Se også: - Bare én forening gjenstår

Les også: Nærmer seg enighet

Følg dramaet live i denne saken

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 Turistbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene
Siste nytt
03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52VerdenFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27VerdenFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11VerdenUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01NorgeBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15NorgeRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47PolitikkBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44ReiseTuristbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene
Populært