Unngå maks løpetid på boliglånet

LANG ELLER KORT LØPETUR? Før du signerer lånepapirene bør du vurdere hvor lang løpetid du må ha på lånet ditt. (Foto: Colourbox.com)
LANG ELLER KORT LØPETUR? Før du signerer lånepapirene bør du vurdere hvor lang løpetid du må ha på lånet ditt. (Foto: Colourbox.com)

Lånet blir dyrere jo lenger du har det, og kan koste deg hundretusener ekstra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har nettopp tatt opp et stort lån og skal leve med det en stund. Bankene kan faktisk tilby helt opp til 30 års nedbetalingstid på boliglån, men hvor lang tid bør man egentlig bruke på å betale tilbake lånet?

Et lån på 2,5 millioner koster deg 627.000 mer i renter om du velger 30 års nedbetalingstid fremfor 20 år. Tenk på det før du signerer lånepapirene.

Bare hvis du må

Nordea opplyser at de fleste unge låntakere velger maks løpetid på lånet for å minimere utgiftene i starten. Mange ønsker også avdragsfrihet for å ha mer penger til oppussing og møbler.

Utfordringen for de fleste er at man har størst utgiftsnivå når man etablerer seg, samtidig som man befinner seg helt i starten av en stigende inntektskurve.

Derfor velger mange å sette ned terminbeløpet på lånet for å komme gjennom denne fasen uten at det blir for tøft økonomisk.

Les også: Slik blir din lønn i 2013

Nordeas forbrukerøkonom advarer imidlertid mot å velge maks løpetid hvis det ikke er strengt nødvendig:


– Jeg mener at så lenge vi befinner oss i en lavrenteperiode, så bør man ikke strekke løpetiden på lånet til maks. Da har man et virkemiddel i skuffen hvis renten skulle gå opp, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Du har altså mer å gå på om du velger kort løpetid. Verre er det hvis du har valgt 30 år allerede ved låneinngåelse.

– En stor fordel med kort løpetid er at den kan forlenges! Hvis noe uventet inntreffer i økonomien din (arbeidsledighet, uførhet, samlivsbrudd eller andre store uforutsette utgifter), kan du be banken forlenge løpetiden slik at den økonomiske belastningen blir mindre hver måned, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

Les også: Samboere må huske å sikre seg økonomisk


Bør vurdere fastrente

30 års løpetid er riktignok et godt alternativ for dem som ellers ikke ville ha råd til egen bolig. Det er tross alt bedre å komme seg inn på boligmarkedet enn å bli stående utenfor, slik at man sikrer seg formuevekst gjennom nedbetaling av lån og eventuell prisøkning på boligen.

Analysebyrået Pöyry spår imidlertid at det er slutt på boligfesten om få år, så det anbefales å ha nøkterne forventninger til boligprisvekst i tiden fremover. Låntakere som må velge 30 års løpetid for å klare de økonomiske forpliktelsene med dagens lave rentenivå bør vurdere å ta grep nå.

– Er man i denne situasjonen er rentebinding svært aktuelt. Det tyder nemlig på at man er veldig utsatt hvis renten skulle øke, advarer Warloe.

Det er dessuten lurt å være bevisst på hvor mye du bør låne. Det kan nemlig være langt mindre enn banken faktisk innvilger.

Ikke la det bli en sovepute

Har du først valgt 30 års løpetid for å komme over den første økonomiske kneika, er det lurt å endre nedbetalingsprofil etterhvert som økonomien bedrer seg.

– Med lang løpetid får man mer å rutte med i hverdagen. Det kan være veldig nyttig når du er nyetablert med unger, barnehage, stasjonsvogn og ny bolig. Men lang løpetid kan også bli en sovepute. Man venner seg kanskje til et høyere forbruk enn nødvendig – på bekostning av sparing, avslutter Magne Gundersen.

Anbefaling er altså ganske entydig. Velg så kort løpetid som økonomien din klarer. Du kan heller forlenge ved behov.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden