Meny

SAS kjøper 30 nye fly

SAS kjøper 30 nye fly

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens de ansatte sitter i lønnsforhandlinger bekrefter toppledelsen at de vil gjennomføre et kjøp av 30 nye fly.

Det blåser kraftig rundt SAS etter at det ble kjent at flyselskapet er i dyp økonomisk krise. De ansatte må ned i lønn, mens selskapet må selge Widerøe og kvitte seg med underselskaper hvor bakkemannskapene jobber.

Det har i lengre tid vært kjent at flyselskapet ønsket å fornye en aldrene flyflåte. Til Svenska Dagbladet bekrefter SAS at de vil gjennomføre et kjøp av 30 nye fly av typen Airbus A320, til en listepris på 18 milliarder svenske kroner, til tross for at selskapet sliter økonomisk.

Les også: - SAS kan være bare uker fra konkurs

- Trenger ikke tjene penger

De første flyene vil etter planen bli levert i løpet av første halvår 2016.

- Det handler ikke om at vi først behøver å tjene inn penger for å gjennomføre kjøpene. De vil bli finansiert gjennom lån. Flyene er dessuten veldig attraktive og bra å stille som sikkerhet, sier investorkontakt Sture Stølen.

I løpet av få år skal SAS beslutte om de ønsker å oppgradere langdistanseflåten. Dagens flåte inneholder 11 fly som frakter flyreisende til USA og Asia. Flyene er i gjennomsnitt 10 år gamle.

- En beslutning om langdistanseflåten er ikke på agendaen akkurat nå. Vi vet heller ikke når det vil være en beslutning, men det kan være rundt 2012, sier Stølen.

Les også: Betalingsfrykt stengte eurobonus-butikken

Skylder kunder èn milliard

Fredag ble det også kjent at selskapet skylder bonusreiser for èn milliard norske kroner. SAS-ledelsen frykter at det skal skapes så mye usikkerhet og frykt blant kundene at de dropper å reise med selskapet. Dermed går SAS glipp av billettinntekter og krisen forsterkes.

Men også bonuspoengene i Eurobonus-programmet kan forsterke krisen. Ved utgangen av 2011 hadde de reisende ifølge SAS' estimater rundt 1,1 milliarder kroner til gode. Ett år i forveien var beløpet cirka 1,5 milliarder kroner.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært