Meny

Apple tvinger nordmenn til stillhet

TØR IKKE STÅ FREM: Mac-kjøperen i vår sak har blitt lovet full anonymitet. Han frykter at Apple vil reagere om han bryter et av vilkårene i avtalen: At den skal holdes hemmelig. (Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke/Privat)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ville ikke følge norsk lov om ikke kunden skrev under og holdt munn.

– Jeg synes dette er ganske drøyt. Det forteller en nordmann, som foretrekker å være anonym, til DinSide.

Han vil ikke gå ut med navnet sitt fordi han har underskrevet en kontrakt med Apple, som han bryter bare ved å snakke om den.

– Jeg har lenge hatt lyst til å fortelle hva Apple driver med, men har ikke turt på grunn av taushetsklausulen i avtalen, forteller mannen. Nå tar han bladet fra munnen, og deler for første gang den ubehagelige opplevelsen med DinSides lesere.

OMFATTENDE: Kontrakten og brevet fra Apple tar for seg mange detaljer, og krever underskrift for at kunden skal få det han hadde krav på. OMFATTENDE: Kontrakten og brevet fra Apple tar for seg mange detaljer, og krever underskrift for at kunden skal få det han hadde krav på.

Ny maskin mot underskrift

Mannen kjøpte en Mac fra Apples egen nettbutikk, men fikk problemer med brenning av DVD-er.

Mac-en ble reparert flere ganger, men det samme problemet kom alltid tilbake. Til slutt fikk han nok, og etter kontakt med Forbrukerrådet ville han heve kjøpet. Dette har man altså rett til i henhold til forbrukerkjøpsloven, selv om maskinen er utenfor garantiperioden, så lenge det er den samme feilen som melder seg tre ganger.

Apple foreslo at han heller kunne få en ny maskin, altså en omlevering, noe mannen gikk med på. Men for å få det mannen hadde lovmessig rett på, måtte han skrive under på en kontrakt han fikk tilsendt uten varsel.

– Jeg tenkte bare at dette var noe latterlige greier de holder på med, som jeg kunne skrive under på for å slippe å krangle, forteller mannen til DinSide.

Veldig kort fortalt sier kontrakten dette: Apple leverer ny maskin om kunden lover at ingen får vite at kontrakten eksisterer, ingen får vite om vilkårene, kunden fraskriver seg alle muligheter til å komme med flere krav angående den gamle maskinen og alle forhold rundt kontrakten styres av lovene i California. Her kan du selv lese alt nordmannen fikk tilsendt (DinSide har visket ut detaljer for å opprettholde mannens anonymitet):

Reagerer kraftig

Mac-en ble kjøpt via Apples egen nettbutikk, men siden den har en norsk versjon på Apple.no vil den etter all sannsynlighet komme inn under norske forbrukerlover.

REAGERER: Direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet synes kontrakten ikke hører hjemme i Norge. (Foto: CF-Wesenberg/Forbrukerrådet)REAGERER: Direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet synes kontrakten ikke hører hjemme i Norge. (Foto: CF-Wesenberg/Forbrukerrådet)


– Denne typen avtaler reagerer vi kraftig på, forteller direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet til DinSide. Hun reagerer først og fremst på at avtalen setter begrensninger i hva forbrukeren kan foreta seg etter å ha signert. Men dette er det heldigvis ikke Apple som bestemmer, ettersom vi i Norge har svært sterke forbrukerlover.

Derfor må vi ty til en gammel gjengangeren av en setning: Et selskap kan ikke avtale seg bort fra lovverket. Så det er norske lover som gjelder, uansett hva Apple måtte få deg til å skrive under på.

– I møte med et så stort selskap vil dette oppleves som vanskelig for enkeltpersoner. Så her etterlyser vi at avtalen oppdateres til norske forhold, sier Flønes.

Har du lagt merke til Apples lille fuktindikator på iPhone?

Kan forbys i Norge

Det er eventuelt Forbrukerombudet som må påse at Apple endrer kontrakten, men ombudet kan foreløpig ikke svare på om de vil kontakte Apple. Det fagdirektør Petter Ravne Bugten kan svare på, er at han ikke kan huske å ha sett noe liknende.

– Det er mulig at denne typen kontrakter er mer vanlig i andre rettskulturer, sier Bugten til DinSide. Slik han leser kontrakten, dreier begrensningene seg først og fremst om krav kunden stiller i forbindelse med den gamle Mac-en. Men dette er ikke nødvendigvis uproblematisk, da man for eksempel kan ha krav på erstatning ved økonomiske tap i ettertid. En rettighet man i prinsippet har fraskrevet seg gjennom Apples kontrakt.

IKKE SETT LIKNENDE: Fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet kan ikke huske å ha sett kontrakter som Apple sin tidligere. (Foto: Forbrukerombudet)IKKE SETT LIKNENDE: Fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet kan ikke huske å ha sett kontrakter som Apple sin tidligere. (Foto: Forbrukerombudet)

Når det gjelder gyldigheten av kontrakten, vil ikke Bugten si noe konkret. Men igjen er det slik at norsk lov gjelder. Og ikke nok med det:

Markedsføringslovens paragraf 22 sier at kontrakter med urimelige vilkår kan forbys. Og ifølge Bugten er dette "helt klart" aktuelt i dette tilfelle. – Apple må følge forbrukerkjøpsloven, og forbrukere som ikke får de rettighetene de har krav på kan klage til Forbrukerrådet, understreker Bugten hos Forbrukerombudet. Kravet om at kunden må holde munn om kontrakten, må eventuelt opp i en sivil rettsak om Apple vil håndhevet det. Og Bugten sår tvil om Apples krav hadde stått seg i de norske domstoler. Forbrukerombudet har kranglet med Apple før – sist gang om iPad sine 4G-egenskaper

Apple tause som alltid

Vi har gjentatte ganger forsøkt å få Apple til å svare på kritikken, gjennom den norske representanten Andreas Rødland i PR-selskapet Apeland og Apples egen PR-mann Petter Ahrnstedt. Etter mye frem og tilbake har Apple, som vanlig, ikke stilt opp til intervju.

DinSide er ikke de eneste som ikke får tak i Apple – se hvordan Forbrukerrådet maste og maste uten hell

Kontraktens punkter kan kort oppsummeres slik:

  • 1. Målet til kontrakten er å avslutte "tvisten" (som kontrakten kaller det) mellom Apple og kunden.
  • 2. Apple lover å gi kunden ny maskin, mot at kunden sender den gamle tilbake og skriver under kontrakten.
  • 3. Kunden får ikke komme med noen krav, i noen form, med tanke på den gamle maskinen.
  • 4. Kontrakten skal ikke sees på som en innrømmelse fra Apples side om at de har gjort noe som helst galt.
  • 5. Kontrakten fratar kunden rettigheter som lovverket i California (ifølge kontrakten) gir han. Dette dreier seg om muligheten til å komme med krav i ettertid med tanke på den gamle maskinen, som nevnt i punkt 3.
  • 6. Vilkårene og selve eksistensen av kontrakten skal holdes "helt konfidensielt".
  • 7. Kontrakten skal styres med lovene i California, og alle eventuelle konflikter skal også løses gjennom Californias lover. Om punkter i kontrakten finnes ugyldig, skal den justeres heller enn å avsluttes, og alle andre punkter vil fortsatt være gyldige.
  • 8. Kontrakten opphever alle andre enigheter eller oppfatninger mellom Apple og kunden.

Tilbake sitter Mac-kjøperen og lurer på hva han skal si om han skal selge Mac-en i fremtiden. Må han lyve til kjøperen, og si at han kjøpte maskinen selv? Eller skal han bryte kontrakten ved å si at han fikk den av Apple?

– Jeg tviler på jeg er den eneste som har skrevet under på dette. Du krever pengene tilbake, blir spurt om det er greit å få ny maskin istedet, får denne kontrakten dumpet i fjeset og risikerer å miste rettighetene dine om du krangler, sukker Mac-kjøperen.

– Da tror jeg mange velger å ikke krangle.

Alt dette har du automatisk lovet

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Ny bekymringsmelding om Trond Giske fra tillitsvalgt19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag14:27 – Doping er ikke forbeholdt russerne13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag13:56 USAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05 – Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16 Flyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16 Mann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04 Sentrumskandidater går sammen i Israel08:40 Abort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39 Michael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38 Svensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56 Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51 NAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47 Pelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32 Stjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24 – USA må være militært beredt i verdensrommet07:00 Kongen feirer 82-årsdagen i dag06:40 To personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38 Klæbo: – Det blir litt bingo06:17 Helse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05 Drapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00 Før VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00 Elefanter truer verdens største flyktningleir05:52 79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Venezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06 Forsvaret har mottatt flere varsler05:00 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35 Reuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09 Flere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43 Dødstallene stiger til 81 etter brann i Bangladesh03:23 FN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03 Avslår søknader om salg av e-sigaretter02:46 Bergensavisen vil ut av Media City02:38 Skuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12 Kystvaktansatt i USA planla massedrap02:09 Milliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24 Venezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19 Bonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12 PST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00 Atlético vant fortjent etter VAR-drama00:27 Mann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10 Predikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59 Vilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44 Vegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41 City med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20 Jakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15 Statsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45 Ulovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51 NRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen
Siste nytt
22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkNy bekymringsmelding om Trond Giske fra tillitsvalgt19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag14:27Sport– Doping er ikke forbeholdt russerne13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag13:56PengerUSAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05Reise– Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16ReiseFlyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16NorgeMann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04PolitikkSentrumskandidater går sammen i Israel08:40Helse og livsstilAbort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39VerdenMichael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38SportSvensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56PolitikkTybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51MotorNAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47VerdenPelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32SportStjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24Verden– USA må være militært beredt i verdensrommet07:00KulturKongen feirer 82-årsdagen i dag06:40VerdenTo personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38SportKlæbo: – Det blir litt bingo06:17NorgeHelse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05NorgeDrapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00SportFør VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00VerdenElefanter truer verdens største flyktningleir05:52Verden79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenVenezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06NorgeForsvaret har mottatt flere varsler05:00VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35VerdenReuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09NorgeFlere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43VerdenDødstallene stiger til 81 etter brann i Bangladesh03:23VerdenFN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03NorgeAvslår søknader om salg av e-sigaretter02:46NorgeBergensavisen vil ut av Media City02:38KulturSkuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12VerdenKystvaktansatt i USA planla massedrap02:09PolitikkMilliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24VerdenVenezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19NorgeBonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12NorgePST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00SportAtlético vant fortjent etter VAR-drama00:27NorgeMann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10NorgePredikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59SportVilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44NorgeVegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41SportCity med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20SportJakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15NorgeStatsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45MotorUlovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51PolitikkNRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen
Populært