Meny

Apple tvinger nordmenn til stillhet

TØR IKKE STÅ FREM: Mac-kjøperen i vår sak har blitt lovet full anonymitet. Han frykter at Apple vil reagere om han bryter et av vilkårene i avtalen: At den skal holdes hemmelig. (Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke/Privat)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ville ikke følge norsk lov om ikke kunden skrev under og holdt munn.

– Jeg synes dette er ganske drøyt. Det forteller en nordmann, som foretrekker å være anonym, til DinSide.

Han vil ikke gå ut med navnet sitt fordi han har underskrevet en kontrakt med Apple, som han bryter bare ved å snakke om den.

– Jeg har lenge hatt lyst til å fortelle hva Apple driver med, men har ikke turt på grunn av taushetsklausulen i avtalen, forteller mannen. Nå tar han bladet fra munnen, og deler for første gang den ubehagelige opplevelsen med DinSides lesere.

OMFATTENDE: Kontrakten og brevet fra Apple tar for seg mange detaljer, og krever underskrift for at kunden skal få det han hadde krav på. OMFATTENDE: Kontrakten og brevet fra Apple tar for seg mange detaljer, og krever underskrift for at kunden skal få det han hadde krav på.

Ny maskin mot underskrift

Mannen kjøpte en Mac fra Apples egen nettbutikk, men fikk problemer med brenning av DVD-er.

Mac-en ble reparert flere ganger, men det samme problemet kom alltid tilbake. Til slutt fikk han nok, og etter kontakt med Forbrukerrådet ville han heve kjøpet. Dette har man altså rett til i henhold til forbrukerkjøpsloven, selv om maskinen er utenfor garantiperioden, så lenge det er den samme feilen som melder seg tre ganger.

Apple foreslo at han heller kunne få en ny maskin, altså en omlevering, noe mannen gikk med på. Men for å få det mannen hadde lovmessig rett på, måtte han skrive under på en kontrakt han fikk tilsendt uten varsel.

– Jeg tenkte bare at dette var noe latterlige greier de holder på med, som jeg kunne skrive under på for å slippe å krangle, forteller mannen til DinSide.

Veldig kort fortalt sier kontrakten dette: Apple leverer ny maskin om kunden lover at ingen får vite at kontrakten eksisterer, ingen får vite om vilkårene, kunden fraskriver seg alle muligheter til å komme med flere krav angående den gamle maskinen og alle forhold rundt kontrakten styres av lovene i California. Her kan du selv lese alt nordmannen fikk tilsendt (DinSide har visket ut detaljer for å opprettholde mannens anonymitet):

Reagerer kraftig

Mac-en ble kjøpt via Apples egen nettbutikk, men siden den har en norsk versjon på Apple.no vil den etter all sannsynlighet komme inn under norske forbrukerlover.

REAGERER: Direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet synes kontrakten ikke hører hjemme i Norge. (Foto: CF-Wesenberg/Forbrukerrådet)REAGERER: Direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet synes kontrakten ikke hører hjemme i Norge. (Foto: CF-Wesenberg/Forbrukerrådet)


– Denne typen avtaler reagerer vi kraftig på, forteller direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet til DinSide. Hun reagerer først og fremst på at avtalen setter begrensninger i hva forbrukeren kan foreta seg etter å ha signert. Men dette er det heldigvis ikke Apple som bestemmer, ettersom vi i Norge har svært sterke forbrukerlover.

Derfor må vi ty til en gammel gjengangeren av en setning: Et selskap kan ikke avtale seg bort fra lovverket. Så det er norske lover som gjelder, uansett hva Apple måtte få deg til å skrive under på.

– I møte med et så stort selskap vil dette oppleves som vanskelig for enkeltpersoner. Så her etterlyser vi at avtalen oppdateres til norske forhold, sier Flønes.

Har du lagt merke til Apples lille fuktindikator på iPhone?

Kan forbys i Norge

Det er eventuelt Forbrukerombudet som må påse at Apple endrer kontrakten, men ombudet kan foreløpig ikke svare på om de vil kontakte Apple. Det fagdirektør Petter Ravne Bugten kan svare på, er at han ikke kan huske å ha sett noe liknende.

– Det er mulig at denne typen kontrakter er mer vanlig i andre rettskulturer, sier Bugten til DinSide. Slik han leser kontrakten, dreier begrensningene seg først og fremst om krav kunden stiller i forbindelse med den gamle Mac-en. Men dette er ikke nødvendigvis uproblematisk, da man for eksempel kan ha krav på erstatning ved økonomiske tap i ettertid. En rettighet man i prinsippet har fraskrevet seg gjennom Apples kontrakt.

IKKE SETT LIKNENDE: Fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet kan ikke huske å ha sett kontrakter som Apple sin tidligere. (Foto: Forbrukerombudet)IKKE SETT LIKNENDE: Fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet kan ikke huske å ha sett kontrakter som Apple sin tidligere. (Foto: Forbrukerombudet)

Når det gjelder gyldigheten av kontrakten, vil ikke Bugten si noe konkret. Men igjen er det slik at norsk lov gjelder. Og ikke nok med det:

Markedsføringslovens paragraf 22 sier at kontrakter med urimelige vilkår kan forbys. Og ifølge Bugten er dette "helt klart" aktuelt i dette tilfelle. – Apple må følge forbrukerkjøpsloven, og forbrukere som ikke får de rettighetene de har krav på kan klage til Forbrukerrådet, understreker Bugten hos Forbrukerombudet. Kravet om at kunden må holde munn om kontrakten, må eventuelt opp i en sivil rettsak om Apple vil håndhevet det. Og Bugten sår tvil om Apples krav hadde stått seg i de norske domstoler. Forbrukerombudet har kranglet med Apple før – sist gang om iPad sine 4G-egenskaper

Apple tause som alltid

Vi har gjentatte ganger forsøkt å få Apple til å svare på kritikken, gjennom den norske representanten Andreas Rødland i PR-selskapet Apeland og Apples egen PR-mann Petter Ahrnstedt. Etter mye frem og tilbake har Apple, som vanlig, ikke stilt opp til intervju.

DinSide er ikke de eneste som ikke får tak i Apple – se hvordan Forbrukerrådet maste og maste uten hell

Kontraktens punkter kan kort oppsummeres slik:

  • 1. Målet til kontrakten er å avslutte "tvisten" (som kontrakten kaller det) mellom Apple og kunden.
  • 2. Apple lover å gi kunden ny maskin, mot at kunden sender den gamle tilbake og skriver under kontrakten.
  • 3. Kunden får ikke komme med noen krav, i noen form, med tanke på den gamle maskinen.
  • 4. Kontrakten skal ikke sees på som en innrømmelse fra Apples side om at de har gjort noe som helst galt.
  • 5. Kontrakten fratar kunden rettigheter som lovverket i California (ifølge kontrakten) gir han. Dette dreier seg om muligheten til å komme med krav i ettertid med tanke på den gamle maskinen, som nevnt i punkt 3.
  • 6. Vilkårene og selve eksistensen av kontrakten skal holdes "helt konfidensielt".
  • 7. Kontrakten skal styres med lovene i California, og alle eventuelle konflikter skal også løses gjennom Californias lover. Om punkter i kontrakten finnes ugyldig, skal den justeres heller enn å avsluttes, og alle andre punkter vil fortsatt være gyldige.
  • 8. Kontrakten opphever alle andre enigheter eller oppfatninger mellom Apple og kunden.

Tilbake sitter Mac-kjøperen og lurer på hva han skal si om han skal selge Mac-en i fremtiden. Må han lyve til kjøperen, og si at han kjøpte maskinen selv? Eller skal han bryte kontrakten ved å si at han fikk den av Apple?

– Jeg tviler på jeg er den eneste som har skrevet under på dette. Du krever pengene tilbake, blir spurt om det er greit å få ny maskin istedet, får denne kontrakten dumpet i fjeset og risikerer å miste rettighetene dine om du krangler, sukker Mac-kjøperen.

– Da tror jeg mange velger å ikke krangle.

Alt dette har du automatisk lovet

Privatøkonomi
Populært