Meny

Johnsen ønsker samarbeid mot ungdomsledighet

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap), her i spørretimen på Stortinget nylig, var tirsdag i Brussel for å delta på den årlige sammenkomsten for alle finansministrene både fra EU og EFTA-landene. Hovedtemaet for årets møte var tilsyn og kontroll med finansmarkedene i Europa. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) er bekymret for den høye ungdomsarbeidsledigheten i EU-landene.

Dette tok han opp på et møte med EUs finansministre i Brussel tirsdag.

– Jeg appellerte til mine kollegaer om å jobbe med dette og se hva som kan gjøres i fellesskap for å ta tak i ungdomsarbeidsledigheten i Europa. Dette er viktig både for Norge og EU. Det er kanskje den viktigste utfordringen EU står overfor, sa Johnsen etter møtet.

Les også: - Dette bekrefter at vi lever på en annen planet

Finansministermøte

Møtet i Brussel er en årlig sammenkomst for alle finansministrene både fra EU- og EFTA-landene. Hovedtemaet for årets møte var tilsyn og kontroll med finansmarkedene i Europa.

– Fra norsk side er vi veldig opptatt av å få på plass et internasjonalt rammeverk rundt kontroll og tilsyn med finanssektoren, sier Johnsen.

Han holdt fellesinnlegget på vegne av EFTA fordi Norge har formannsrollen på EFTA-siden i år.

– Et budskap i mitt innlegg var at kontroll med finanssektoren er viktig også for oss. EFTA-landene ønsker å inkludere relevant ny EU-lovgivning i vårt lovverk. Samtidig er vi opptatt av at reglene blir såpass tøyelige at hvert enkelt land har mulighet til å ivareta spesiell risiko knyttet til finansnæringen i eget land, sier Johnsen til NTB.

Les også: Nordmenn sparer mer enn før

Overnasjonalt organ

EU opprettet i fjor et nytt system for å styrke tilsynet med den europeiske finanssektoren. En del av dette systemet kalles Risikorådet, og der har Norge fått observatørstatus.

Johnsen peker på at Norge og Island ikke kan underkaste seg bindende avgjørelser tatt av rådet ettersom dette er i strid med Grunnlovens bestemmelser om å avgi makt til overnasjonale organer. Han tok opp dette i innlegget sitt, og konklusjonen er at de to landene og EU må diskutere videre for å finne løsninger.

Penger i bank

For to år siden var et hovedtema fra norsk side på dette årlige finansministermøtet den norske innskuddsgarantien. Den norske staten garanterer for bankinnskudd på inntil 2 millioner kroner, mens EU-garantien er 100.000 euro, eller rundt 750.000 kroner.

I år var ikke dette tema på møtet, forteller Johnsen. Norge har fått støtte fra EU-parlamentet i denne saken, men den skal også avklares med andre EU-organer.

– Nå er dette spørsmålet en del av helheten når EU ser på finansmarkedene. Det vil nok ta noe tid ennå før vi får svar på dette spørsmålet. Men vi vil passe på å holde saken varm, sier finansministeren.

Les også: Fredspris fremhever forsoning - sår splid

Ledighet blant unge

Johnsen sier at det var enighet blant finansministrene om at arbeidsledigheten, særlig blant de unge, kanskje er den største utfordringen EU og Europa står overfor.

– Det er nødvendig å prøve å skaffe økonomisk rom for å gjøre noe med dette. Her er det behov for felles innsats. Dette spørsmålet må løftes opp på fellesskapsnivå. Vi kan fort komme i en situasjon der det vi nå ser på arbeidsmarkedet kan gli over i sosial krise og uro på tvers av landegrensene, advarer finansministeren.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært