Meny

Her er detaljene i SAS´ kriseplan

Mandag røpet SAS-sjef Rickard Gustafson detaljene i kriseplanen som skal redde flyselskapet. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er vårt "final call", hvis det fortsatt skal være et SAS, sier toppsjef Rickard Gustafson.

Klokken 08 mandag morgen la SAS-sjef Rickard Gustafson frem detaljene i den omfattende kriseplanen som SAS ble tvunget til å røpe konturene av 30. oktober, og beskjeden hans til de ansatte er klar:

Hvis de velter planen ved ikke å gå med på endringene, kan SAS gå nedenom og hjem.

- Dette er vårt "final call", hvis det fortsatt skal være et SAS. Vi har fått denne siste sjansen til å begynne forfra igjen og gjennomføre disse fundamentale forandringene. Jeg vet at vi krever mye av våre medarbeidere, men det finnes ingen annen vei. Jag håper at våre lojale og dedikerte medarbeidere har vilje til å kjempe for at SAS skal overleve og dermed sikre våre arbeidsplasser.

SAS opplyste i dag om at tre milliarder svenske kroner skal spares gjennom kriseplanen 4Excellence Next Generation:

* Ny kollektivavtale for de ansatte

* Sentralisering av administrative funksjoner

* Lønnskutt for å oppnå lønnsomhet i et tøft marked

* Nye pensjonsvilkår

* Outsourcing av Call Centers og Ground Handling

Nærings- og Handelsdepartementet, som representerer den norske statens eierandel i SAS, bekrefer mandag morgen departementet har bidratt til å gjennomføre planen. Næringsminister Trond Giske gjør det også helt klart at planen forutsetter at de ansatte går med på den.

Les også: – Statene og bankene spleiser på SAS-lån

Vårt "final call"

- Gjør vi det kan vi foreta langsiktige investeringer i nye fly, og videreutvikle vår virksomhet, slik at SAS også fremover kan spille en viktig rolle for mange millioner mennesker i Skandinavia, sier Gustafson.

SAS er i dødens posisjon. Går ikke fagforeningene med på planene, ellers kan SAS gå konkurs.

SAS har fått støtte til planen fra sine banker og hovedeiere, som på like vilkår gjør en kreditt tilgjengelig for SAS. Denne støtten forutsetter at SAS-planen gjennomføres fullt ut, og helt konkret skal de nye kollektivavtalene være undertegnet innen svært kort tid.

Totalt omfatter planen årlige besparelser på cirka 3 milliarder svenske kroner, samt salg tilsvarende 3 milliarder svenske kroner, hvilket gjør SAS mindre avhengig av eksterne kredittgivere i fremtiden.

Et enstemmig styre støtter planen, og anbefaler alle ansatte i SAS å stille seg bak denne. SAS' styre vil komme sammen igjen 18. november for da å beslutte om forutsetningene til å gjennomføre planen er til stede.

Les også: SAS sier opp 1.000 ansatte

Kvitter seg med alt de kan

SAS skal også kvitte seg med en rekke eiendeler for å bedre likviditeten. Dette vil redusere gjelden med tre milliarder svenske kroner:

Flyselskaper Widerøe selges, flyplassrelaterte eiendommer selges, bakketjenestene selges (Ground Handling) og flymotorer selges.

SAS selger sitt datterselskap SAS Ground Handling, der en tredel av selskapets 15.000 ansatte arbeider. Ifølge svenske Expressen er det det sveitsiske selskapet Swissport som kjøper SAS Ground Handling, som står for innsjekking, håndtering av bagasje og oppgavene i gaten.

Planen består med andre ord av to hovedpunkter:

Det ene er salg av ikke-kjernevirksomhet for å redusere gjeld med rundt tre milliarder svenske kroner.

Den andre delen av planen skal gi en resultateffekt på tre milliarder kroner før skatt. Den omfatter disse punktene:

  • Kutt av langsiktige kostnader
  • Økt kostnadsfleksibilitet
  • Redusert kompleksitet
  • Redusert effekt av pensjonssmell

SAS må kvitte seg med de eiendelene de kan for å styrke balansen i selskapet. Om ett år må SAS ta en gigantisk pensjonsregning inn i regnskapet som følge av nye regnskapsregler. DN omtalte dette første gang i februar 2011.

Dette har ingen kontanteffekt, men egenkapitalen i konsernet vil som følge av dette bli utradert. Den er i halvårsrapporten 11,8 milliarder svenske kroner, like stor som SAS estimerte pensjonsregningen til ved årsslutt 2011.

Store pensjonsendringer SAS varsler nå store endringer i pensjoner for de ansatte. Størsteparten av de ansatte går fra ytelselspensjon til innskuddspensjon. Det reduserer behovet for ny egenkapital i selskapet.

I tillegg har SAS fått på plass en ny og avgjørende kredittfasilitet på 3,5 milliarder kroner.

Les også: Pilotenes sjokkrapport krasjer med offisielle tall

Les også: Her er kriseplanen som skal redde SAS

Dansk TV: SAS sier opp 1.000 ansatte

- EU sier ja til kriselån til SAS

- Hinsides lederlønninger i SAS

Privatøkonomi
Populært