Meny

NHO-direktør varsler kontraktskaos for vikarer

Petter Furulund. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange tusen avtaler må reforhandles, og det blir et kontraktskaos dersom vikardirektivet iverksettes fra nyttår, varsler administrerende direktør Petter Furulund i NHO.

Regjeringen legger opp til at direktivet iverksettes fra nyttår, men uten å ta i bruk unntaksbestemmelsene EU har åpnet for, skriver Dagens Næringsliv.

Vikardirektivet har et likebehandlingsprinsipp som innebærer at det er lønnsforholdene i bedriften som leier inn arbeidskraften, som avgjør hvilken lønn en innleid vikar skal ha. I dag fastsetter bemanningsbyrået lønna.

EU har åpnet for å gjøre unntak fra å lovfeste likebehandling i tilfeller der den innleide arbeidstakeren er fast ansatt i vikarbyrået eller hvis vikarbyrået har egen tariffavtale. I prinsippet betyr dette at det er innleiebedriftens lønnsvilkår som skal gjelde, men at prinsippet altså kan fravikes. De fleste land i Nord-Europa har valgt å innføre disse unntakene, men Norge er ikke blant disse.

En omlegging her hjemme er ikke gjort over natta, mener Furulund.

– Et likebehandlingsprinsipp gjør det vanskelig for bemanningsbedriften å fastsette lønn uten at man har fått tilgang på innleiers vurdering rundt lønnsfastsettelse, sier Furulund. Han tror konsekvensen kan bli at hele anbudssystemet for rammeavtaler må legges om. Det betyr at tusenvis av avtaler må reforhandles.

Les også: Berg-Hansen går i klinsj med John Fredriksen og ESA

Privatøkonomi
Populært