Meny

SAS-ansatte nekter å bli med på lønnskutt

LØNNSKUTT: Fagforeningene i SAS er ikke villige til å gi etter for krav om redusert lønn, slik ryktene har antydet søndag. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ansatte reagerer på ryktene om at SAS vil si opp 1.000 ansatte og redusere lønnen til de gjenværende med 15 prosent. – Uakseptabelt, sier fagforeningsledere.

Fakta om SAS' spareplan:
 • SAS vil legge frem en spareplan på seks milliarder kroner, samt presentere resultat for tredje kvartal mandag, fire dager på overtid.
 • Ifølge Dansk TV 2 vil planen innebære at 1.000 ansatte mister jobben, og alle gjenværende ansatte vil gå ned 15 prosent i lønn.
 • Ifølge Dagens Næringsliv er lønnsutgiftene i SAS dobbelt så høye som i Norwegian, noe som dels skyldes et generelt høyere lønnsnivå og dels flere ansatte i SAS.
 • Planen innebærer kutt til tre milliarder kroner, og salg av eiendeler til samme sum.
 • Det spekuleres i om SAS vil selge bakkeselskapet SAS Ground Handling, bonusprogrammet EuroBonus, Widerøes Flyveselskap og ulik fast eiendom, samt fly – som deretter må leies inn igjen.
 • Bakgrunnen for kuttene er at SAS i flere måneder har forhandlet med en rekke banker om å forlenge løpetiden på milliardlån som er ubenyttet, men som forfaller neste år, men bankene har krevd større sikkerhet og egenkapital for å forlenge lånene.
 • De seks bankene Danske Bank, DNB, Nordea, Royal Bank of Scotland, SEB og Swedbank skal under forhandlingene ha satt fram krav om at de tre skandinaviske statene som eier til sammen 50 prosent av selskapet gir statsgarantier for lånene på 4,7 milliarder svenske kroner til SAS.
 • De skandinaviske regjeringene har ifølge Dagens Industri bedt EU se på om SAS kan få statlige lånegarantier uten at dette er brudd på konkurransereglene.


Fakta om fagforeninger i SAS-systemet:

Det finnes mellom 30 og 40 fagforeninger i SAS-systemet i Norge, Sverige og Danmark. Her er de største og viktigste:

Pilotforeningene:

 • Norske SAS-Flygeres Forening (NSF)
 • SAS Braathens Flygerforening (SBF), (organiserer tidligere piloter i Braathens).
 • SAS – Svensk Pilotforening
 • Dansk Pilotforening

Kabinforeningene:

 • Norsk Kabinforening (NKF)
 • SAS Norge kabinforening (SNK) (organiserer tidligere kabinansatte i Braathens)
 • Svensk kabinforening (Scandinavian Cabin Crew Association (SCCA)
 • Dansk kabinforening (Cabin Attendants Union (CAU))

Bakkepersonell:

 • SAS personalklubb. Organiserer funksjonærer og trafikkpersonell i Norge.
 • SAS Verkstedklubb. Organiserer hovedsakelig flymekanikere, flyarbeidere og speditører. Er den største LO-fagforeningen i SAS.
 • Paraplyorganisasjonen Unionen organiserer de fleste bakkeansatte i Sverige.
 • Handel og Kontor Luftfart organiserer de fleste bakkeansatte i Danmark.
 • Det finnes i tillegg ulike fagforeninger for transportmedarbeidere, sivilingeniører, administrativt ansatte m.f.

– Nok er nok. Vi er ikke villige til å gå med på en lønnsreduksjon på en kvart prosent en gang, de ansatte har strukket seg lenge for å hjelpe selskapet. Nå må vi sette en grense, sier leder i SAS' personalklubb Asbjørn Wikestad til NTB, etter at dansk TV 2 søndag meldte om at spareplanen som legges fram mandag vil innebære omfattende oppsigelser og lønnskutt.

Han peker på at siden 2004 har de ansatte gått med på å fryse lønnen i sju av årene.

Les også: – Dette skal vi klare

Han støttes av styremedlem Jean Pierre Schomburg i SAS' kabinforening Cabin Attendents Union.

– Holdningen er at det som er lagt fram i mediene, ikke er akseptabelt, sier Schomburg i SAS til Ritzau.

Provosert over lederlønn

Tidligere denne uken ble det kjent at SAS' toppledelse får utbetalt mange ganger mer i lønn enn ledelsen i hovedkonkurrenten Norwegian. Dette provoserer de ansatte.

– Ledelsen sitter med absurd høye lønninger, samtidig som vi på bunnen blir bedt om å kutte vår lønn enda mer, det er helt uakseptabelt, sier Asbjørn Wikestad.

Han mener ledelsen har sviktet.

– Vi har et bra produkt. SAS-flyene er punktlige, kundene er fornøyde og belegget er bra. Men mens Norwegian tjener litt penger, tjener ikke SAS penger i det hele tatt. Dette viser for det første at det ikke er noen sammenheng mellom skyhøye lønninger og resultater, og det viser at det er de på toppen som må se hva de gjør galt, sier Wikestad.

Les også: - SAS sier opp 1.000 ansatte

Ifølge Aftenposten ønsker ledelsen å kutte lønningene slik at de kommer ned på nivået til hovedkonkurrenten Norwegian. Men Wikestad tror ikke SAS-ansatte tjener særlig mer enn sine kollegaer i Norwegian, og mener det er lite å spare på lønnsreduksjonen.

– Vi vil komme til et kritisk nivå lønnsmessig hvor folk slutter og det blir vanskelig å få rekruttert nyansatte, sier han.

Avventende

Leder av SAS' norske kabinforening, Anneli Nyberg, vil ikke kommentere tallene som ble kjent søndag.

– Det er bare en av mange spekulasjoner som har kommet den siste uken, og det blir håpløst for oss å kommentere, sier Nyberg til NTB.

Hun sier stemningen blant de kabinansatte er avventende før mandagens fremleggelse.

– Dette er den femte runden med nedbemanninger jeg har vært med på siden 2008. Vi har levd i denne settingen i årevis nå, og vi har lært oss å ikke forholde oss til spekulasjoner. Men selvfølgelig er det en viss uro, sier Nyberg.

SAS-flygernes norske tillitsvalgte, Jan Levi Skogvang, sier han ønsker å beholde et positivt syn før framleggelsen av spareplanen.

– Dette er en prosess som er nødvendig for SAS, og dette skal vi klare, sier Skogvang til NTB.

Konkursrykter

Den svenske avisen Expressen skrev søndag at SAS vakler på konkursens rand. Også for mindre enn to uker siden ble SAS utsatt for til dels heftige konkursrykter.

Analytiker Jacob Pedersen i danske Sydbank avviser imidlertid at dette er et sannsynlig scenario.

– Riktig nok har SAS store økonomiske problemer. Men det er svært lite sannsynlig at selskapet er få timer fra å gå konkurs, sier Pedersen til Ritzau, og peker på at selskapet så sent som 30. oktober varslet at det hadde en beredskap på 6 milliarder kroner.

SAS ønsket søndag ikke å kommentere saken.

Milliardlån

Torsdag 8. november skulle SAS presentere kvartalsresultatet og spareplanen, men selskapet valgte på kort varsel å utsette dette til mandag 12. november.

Utsettelsen av presentasjonen av spareplanen og resultatfremleggelsen har sammenheng med at de seks bankene Danske Bank, DNB, Nordea, Royal Bank of Scotland, SEB og Swedbank ikke vil forlenge sine milliardlån til SAS. Bankene krever at regjeringene i Norge, Sverige og Danmark stiller statsgarantier overfor bankene.

Fredag ba derfor de tre regjeringene EU om å godkjenne statsgarantier for bankenes milliardlån til SAS. Bankene har videre gitt beskjed om at lånene blir forlenget kun hvis SAS klarer å kutte kostnader og komme i mål med det omfattende spareprogrammet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian: MAX-flyene har ikke varsellampe i førerkabinen19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne
Siste nytt
21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian: MAX-flyene har ikke varsellampe i førerkabinen19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne
Populært