Meny

«Alle» tror på fortsatt høye boligpriser

Nordmenn tror boligprisene vil fortsette å stige i tiden som kommer. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni av ti nordmenn tror på fortsatt rekordhøye boligpriser det neste året. Bare 8 prosent tror på fall i boligprisene slik de fleste europeiske land opplever.

Internasjonal økonomisk uro og fallende boligpriser til tross, ni av ti nordmenn er optimistiske og tror på fortsatt rekordhøye boligpriser i Norge det neste året. Det viser en undersøkelse som Norstat har gjort for Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Seks av ti nordmenn tror prisene skal ytterligere opp det neste året, mens 30 prosent tror prisene vil holde seg på dagens nivå. Bare 8 prosent av husholdningene i Norge tror på en nedgang i boligprisene.

Advarer

Men FNO advarer mot for stor optimisme.

– Både banker og boligkjøpere må være forberedt på at det kan inntreffe hendelser som kan gi et boligprisfall også i Norge, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i FNO.

Han minner om erfaringene fra 2007 og 2008 da boligkjøperne i kjølvannet av finanskrisen og en brå renteoppgang opplevde at boligverdien var lavere ett år senere.

– Vi vet at uventede hendelser raskt kan påvirke boligmarkedet, sier Kreutzer, og peker på at en stigende økonomisk uro i Europa, fall i oljeprisene og en renteoppgang kan være faktorer som bidrar til å trekke boligprisene ned.

FNO-direktøren mener at det verste som kan skje er at et prisfall kan spise opp hele eller deler av egenkapitalen ved et senere boligsalg.

– Det vil gjøre det krevende å komme inn i boligmarkedet igjen, sier han, og råder låntakerne til å nedbetale boliglånet så raskt som mulig.

Lave renter

Veksten i boligprisene har avtatt noe i høst, men meglerbransjen har tro på en samlet prisvekst på mellom 7 og 8 prosent i 2012. Nordmenn flest tror altså at trenden vil fortsette neste år. Utsikter til fortsatt lave renter er en av årsakene til boligoptimismen blant norske husholdninger, tror Kreutzer.

– Folk flest har trygge jobber og utsikter til lønnsvekst. Samtidig stimulerer myndighetene norsk økonomi gjennom en ekspansiv finans- og pengepolitikk blant annet ved å holde styringsrenta lav. Det bidrar til lave lånerenter og utsikt til fortsatt lave renter de nærmeste årene, sier han. (©NTB)

Populært