SAS-sjefen kan få 56 millioner i pensjon

SAS-sjef Rickard Gustafson vil kutte pensjonen til de ansatte. Selv kan han se frem til gullpensjon. Foto: Janerik Henriksson/NTB scanpix
SAS-sjef Rickard Gustafson vil kutte pensjonen til de ansatte. Selv kan han se frem til gullpensjon. Foto: Janerik Henriksson/NTB scanpix

SAS-sjef Rickard Gustafson vil kutte pensjonen til flyselskapets ansatte og pensjonister. Hans egen pensjonsordning kan være verdt cirka 56 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rickard Gustafson tok over som SAS-sjef vinteren 2011. Målet var å levere overskudd. Det endte med milliardunderskudd.

Nå må han kutte tre milliarder i kostnader, og selge eiendeler for tilsvarende sum. SAS har en stor pensjonsregning på 12 milliarder svenske kroner som må tas inn i regnskapet om ett år og som truer med å utradere hele egenkapitalen. For å redusere denne regningen, vil SAS-ledelsen kutte i lønn og pensjon til de ansatte, skriver Dagens Næringsliv.

SAS-sjefen hadde en fastlønn på ti millioner svenske kroner i 2011. På toppen av dette innbetales 30 prosent av lønnen - tre millioner svenske kroner - årlig til Gustafsons innskuddspensjonsordning. Den øvrige SAS-ledelsen har i hovedsak samme pensjonsbetingelser.

Les også: SAS vil selge bakketjenesten

Hvis SAS-sjefen (48) blir i jobben frem til pensjonsalder på 62 år, vil han sitte med rundt 66 millioner svenske kroner, rundt 56 millioner norske kroner, i pensjon med de forutsetningene SAS selv bruker ved beregning av pensjon:

* Årlig lønnsjustering er lik inflasjonen (1,7 prosent).

* Årlig avkastning på midlene er 5,9 prosent.

- Fortjener en god forklaring

- Hvis DNs opplysninger stemmer, synes jeg de ansatte fortjener en god forklaring, sier Asbjørn Wikestad, vararepresentant til SAS-styret og tillitsvalgt for de bakkeansatte, til DN.

Hos konkurrenten Norwegian fikk toppsjef Bjørn Kjos pensjonsinnskudd tilsvarende ti prosent av fastlønnen på 1,3 millioner kroner i 2011.

I en epost til Dagens Næringsliv skriver SAS at «ledelsen i SAS har helt markedsmessige vilkår». Utover dette ønsker de ikke å kommentere om det er aktuelt for SAS-ledelsen å endre/justere sine lønns- og pensjonsvilkår som et ledd i sparetiltakene som er varslet.

Les flere saker fra DN.no:

– SAS vil selge bakketjenesten

Giske åpner for ny emisjon i SAS

Her er kriseplanen som skal redde SAS

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden