WTO-rapport:

Israel best i verden på innovasjon

Innovasjon og okkupasjon: WTO framhever Israel som verdens beste land i satsing på forskning og utvikling, nevner ikke økonomisk virksomhet på ulovlig okkupert land. Foto: Colourbox.
Innovasjon og okkupasjon: WTO framhever Israel som verdens beste land i satsing på forskning og utvikling, nevner ikke økonomisk virksomhet på ulovlig okkupert land. Foto: Colourbox.

Ingen bruker mer til forskning og utvikling, men grupper av israelitter er dårlige til å delta i arbeidslivet og militære utgifter tynger økonomien. Og så har de en cottage cheese-krise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det oppsummerer Verdens handelsorganisasjon WTO i en fersk vurdering av Israels handelspolitikk.

Den omtaler også Israels landbrukspolitikk, som i likhet med Norge preges av markedsregulering og tollvern.

Det utløste ifølge WTO et folkelig opprør lik den norske smørkrisen, mot mangel på cottage cheese.

Rapporten innledes med en gjennomgang av den økonomiske situasjonen for dette høyinntekts-landet som i 2011 hadde et brutto nasjonalprodukt per innbygger på 31.000 dollar (rundt - 178.000 kroner) mot Norges 54.200 dollar.

- Noen av Israels viktigste økonomiske utfordringer ligger i den tunge byrden i forsvarsutgifter og lav deltakelse i arbeidsmarkedet for visse grupperinger.

Men landet får ros for sin innovasjonspolitikk.

Israel bruker 4,4 prosent av brutto nasjonalprodukt til forskning og utvikling i sivil sektor. Det er den høyeste andelen i verden ifølge WTOs handelspolitiske gjennomgang av Israel.

WTO-rapporten nevner ikke at deler av den økonomiske virksomheten foregår på okkupert palestinsk land.

Les også: Barth Eide får Israel-strid i fanget

Israels stadige utbygging av ulovlige bosettinger opptok Nordisk Ministerråd i Helsinki forrige uke. Utenriksministrene advarte sterkt mot Israels ulovligheter og påpekte at det blant annet hindrer palestinsk økonomisk framgang.

Les også: - Fare på ferde for palestinsk stat

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden