Disse døde artistene tjener mest

RIKEST BLANT DE DØDE: Kongen er død, popikonet Michael Jacksons ettermæle genererer fortsatt store inntekter for hans arvinger. Foto: Toshifumi Kitamura (AFP Photo)
RIKEST BLANT DE DØDE: Kongen er død, popikonet Michael Jacksons ettermæle genererer fortsatt store inntekter for hans arvinger. Foto: Toshifumi Kitamura (AFP Photo)

Her er listen over musikerne som raker inn enorme beløp fra graven. Mannen på toppen slår knockout på Justin Bieber.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en kjent sak at slutten på livet for en musiker kan bety et oppsving i salget, og for en del store artister fortsetter enorme inntekter å strømme inn, lenge etter at de har gått i graven. I anledningen halloween har Forbes.com satt sammen en liste over de døde musikerne som sto bak størst inntekter det siste året. Flere av dem tjener trolig mer nå enn da de kunne oppleves «live».

Tre år på topp

På toppen av listen troner kongen av pop - Michael Jackson. Med inntekter på 145 millioner dollar klarer han tresifret antall millioner hvert av de tre årene etter han døde i 2009. Jackson etterlot seg rettigheter til egne sanger, samt en stor andel i rettigheter til et bibliotek av sanger laget av andre. Dessuten er musikken hans fremdeles på turne. «Michael Jackson Immortal World Tour» har ført til enorme inntekter i Nord-Amerika og vil fortsette i resten av verden, så utsiktene til store inntekter i fremtiden ser bra ut for mannen med hansken.

Like stor som Bieber

Mannen på plass nummer to har vært død siden 1977 - eller lever på en annen planet, ifølge noen fans. Elvis Presley tjente 55 millioner dollar - like mye som tenåringsidolet Justin Bieber. Takket være den amerikanske plateindustriens arbeid er åndsverksloven endret slik at hans rettigheter er sikret i flere år ennå.

Deretter følger Bob Marley, en mann som har solgt 75 millioner album de siste 20 årene og skapte business verdt 17 millioner dollar det siste året, blant annet fra bryggeribedriften Marley Beverage company, kjent for avslappingsdrikken «Marley's Mellow Mood».

Døde musikere som tjente mer enn fem millioner dollar siste år:

Artist

Inntekt halloween 2011-halloween 2012 (mill. USD)

Michael Jackson

145

Elvis Presley

55

Bob Marley

17

John Lennon

12

Richard Rogers

6

George Harrison

5,5

Nesten på listen:

Jimi Hendrix, Les Paul, Tupac Shakur

(Kilde: Forbes.com)

Slått av skuespiller

Whitney Houston mangler på topplisten, fordi hun ikke etterlot seg nok upublisert materiale og fremdeles ikke har tjent inn forskuddet på 30-40 millioner dollar som hun fikk i 2001, skriver Forbes.com.

Den aller mest profitable døde kjendisen det siste året var imidlertid Liz Taylor, som passerte 200 millioner dollar i inntekter. Men dette skyldes salg av hennes eiendeler, blant annet et Van Gogh-bilde som ble solgt for 24,6 millioner dollar. Dermed spørs det om hun ikke blir passert igjen neste år, av sin døde venn Michael Jackson.

Les også:

Dette er verdens rikeste noensinne

Hun er den rikeste kvinnen i Silicon Valley

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden