Avblåser ostekrigen Danmark-Norge

Dansk handelsminister: - Norge bryter ikke EØS-avtalen

Enige om å være uenige i ostetoll-striden: Espen Barth Eide og Danmarks handelsminister Pia Olsen Dyhr. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Enige om å være uenige i ostetoll-striden: Espen Barth Eide og Danmarks handelsminister Pia Olsen Dyhr. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

- Økt norsk ostetoll bryter verken med WTO- eller EØS-avtalen. Det er ingen grunn til ostekrig, sier Danmarks handelsminister etter møte med utenriksminister Espen Barth Eide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsinki/Finland (ABC Nyheter): - Vi har ikke behov for noen krig. Jeg fortsetter å være uenig i Norges skjerpelse av toll på ost. Men det Norge har gjort, er ikke brudd på verken WTO- eller EØS-avtalen, og dette skaper ikke dype skår i forholdet mellom Norge og Danmark.

Det sier Danmarks handelsminister Pia Olsen Dyhr til ABC Nyheter.

Senest i ABC Nyheter tirsdag reiste den danske parlamentarikeren Kim Andersen tvil om det Norge har gjort, er lovlig innenfor EØS-avtalen.

Ser utfordringer for norsk landbruk

Vi møter Pia Olsen Dyhr i den finske riksdagsbygningen umiddelbart etter et møte hun hadde med utenriksminister Espen Barth Eide - et møte som på forhånd ble karakterisert i dansk presse som «et viktig slag i ostekrigen mot Norge».

- Vi fikk en konstruktiv diskusjon om hva dette betyr for Danmark. Men den norske ministeren fortalte også hva utfordringene er for norsk landbruk, sier Olsen Dyhr.

- Er ostekrigen over?

- Min klare forventning er at Norge ikke fortsetter med tollskjerpelser på andre områder. Jeg mener tollendringene som er vedtatt, vil bety begrensning også av dagens ekskport fra Danmark, men det er avhengig av hvordan de tekniske reglene blir utformet, sier den danske ministeren.

Les også: Listhaug: - Redusert ostetoll får virkning for Norge

«Manglende solidaritet»

I Berlingske Tidende smeller den danske ministeren, som er medlem av SVs søsterparti SF, til med følgende kraftsalve:

«Det, de gør nu, er udtryk for manglende solidaritet med resten af verdens lande. Tænk på, at i Spanien er arbejdsløsheden oppe på 50 pct. Der er ikke brug for, at vi burer os inde hver for sig. Der er brug for, at vi hjælper hinanden».

- Er det usolidarisk å opprettholde landbruksproduksjon i Norge?

- Jeg kan saktens forstå at regjeringen ønsker å opprettholde landbruksproduksjon i Norge. Men det kunne vært gjort ved å øke statsstøtten i stedet for å øke tollen. Det ville vært bra for forbrukerne også. Det Norge har gjort, gavner ikke utviklingen Europa står overfor for nå. Vi har bruk for mer, ikke mindre samhandling, svarer ministeren.

Les også: - Frp gir blaffen i produksjon i Norge

Spanias fattige - eller Arla?

- Er du klar over at statistikken for handel innenfor EØS-avtalens artikkel om landbruksprodukter viser en voldsom vekst i EUs eksport til Norge, mens EU trass i avtalens bestemmelse om balansert nytte, nesten ikke har økt sin import fra Norge?

- Det vet jeg godt. Det er riktig at norsk import går opp. At norsk landbrukseksport til EU ikke øker, er ikke på grunn av at EU ikke åpner opp, sier Pia Olsen Dyhr.

- Er det av hensyn til den dansksvenske meierigiganten Arla Foods, som er en av EUs største mottakere av subsidier, eller hensynet til Spanias arbeidsløse, du er så indignert på beskyttelsen av norsk melkeproduksjon? Spanias manchego-ost får jo ikke økt toll som følge av endringene i Norge?

- Det jeg er interessert i, er det prinsipielle. Hvordan løser vi Europas økonomiske krise? Det vi generelt ser i krisetider, er stigende proteksjonisme. Det forverrer situasjonen, sier Olsen Dyhr og legger til:

- Jeg forsvarer ikke Arlas interesser.

- Ikke?

- Det er like mye det prinsipielle som er viktig for meg.

Sosialistisk solidaritet = frihandel

- Setter SF likhetstegn mellom frihandel og solidaritet?

- Ja, det gjør vi. Det som virker aller best for verdens fattigste land, er å minske handelsbarrierene. Det er som rammes hardest av proteksjonisme. Alle vi andre sørger for å lage avtaler oss i mellom, sier Pia Olsen Dyh.

- Siden du mener tollmurer er usolidarisk for verdens fattige - hva har du gjort for å oppheve tollbeskyttelsen EU har for å hindre sukkerimport?

- Det er en kamp vi har tatt løpende internt i EU. Danmark har blitt upopulære for å si at vi må minske landbruksstøtten. Jeg tror noe av det verste er å gi eksportsubsidier. Det er vi meget oppmerksomme på.

Sukkerdumping kontra selvforsyning

- Er det mer solidarisk å eksportere sukker som nyter godt ikke bare av EUs tollvern, men også subsidier, enn å opprettholde en viss selvforsyning av landbruksprodukter i Norge?

- Hvis vi ser firkantet på det, kan man si jo, det er mer problematisk enn norsk produksjon. Men begge deler er en tendens av det samme. Jeg sitter i EUs ministerråd og taler aktivt for frihandel, sier den danske handelsministeren.

Les andre nyheter

Personvernpolicy