Konkursrykter rundt SAS

ØKONOMISK KRISE. Det er ventet at SAS vil kommentere fremtiden til selskapet i løpet av kort tid. Foto: NTB scanpuix
ØKONOMISK KRISE. Det er ventet at SAS vil kommentere fremtiden til selskapet i løpet av kort tid. Foto: NTB scanpuix

Aksjen pauset på børsen i påvente av melding fra selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har i lengre tid blitt spekulert i at det skandinaviske flyselskapet SAS trues av konkurs. Like før børsene i Oslo og Stockholm åpnet tirsdag ble handelen i selskapet pauset i påvente av en melding fra selskapet.

Ifølge Nasdaq OMX, som eier børsen i Stockholm, skal selskapet klargjøre sitt ståsted etter at det har blitt spekulert i mulig salg av eiendeler.

– Vi kommenterer aldri i detalj enkeltselskap eller handelsstans, men som kommunisert i en børsmelding er dette koblet til det vi kaller informasjonssymetri. Det vi si at hele markedet ikke har tilgang til samme informasjon. Bakgrunnen er de opplysninger i media som har sirkulert rundt selskapets finansielle situasjon, sier Carl Norell, pressesjef ved Nasdaq OMX, til di.se.

– Vi avventer tydelig informasjon fra selskapet og når den har kommet ut i markedet kan handelspausen opphøre, skriver de videre.

Trenger frisk kapital

Det skandinaviske flyselskapet har i flere år vært i en presset økonomisk situasjon og har ved flere anledninger gjennomført store lønnskutt og nedbemanninger.

Senest mandag hevdet Bloomberg at selskapet igjen jobber med et nytt spareprogram som vil føre til en lønnsreduksjon hos de ansatte på mellom 15 og 25 prosent. Nye regnskapsregler som blir innført i november neste år vil dessuten føre til at SAS må bokføre enorme pensjonsforpliktelser i balansen.

Ryanirs sjef, Michael O`Leary, har tidligere uttalt at han tror selskapet er konkurs.

– Jeg tror de allerede er konkurs, men de holdes i live av de skandinaviske regjeringene, sa Ryanairs mektige sjef, Michael O'Leary, for en stund siden til Nettavisen NA24.

Siden 2008 har SAS tapt til sammen ti milliarder kroner før skatt, og har de ti siste årene kun levert overskudd ved to anledninger.

Det tyske flyselskapet Lufthansa har tidligere blitt nevnt i sammenheng med et oppkjøp av SAS.

Kan selge Widerøe

Forrige uke ble det spekulert i om SAS var interresert i et salg av Widerøe. En gruppe Widerøe-piloter sa før helgen at de er interessert i å kjøpe det norske flyselskapet dersom SAS bestemmer seg for å selge.

– Det har over en viss tid vært kontakt med toppledelsen i SAS om temaet. Dersom de ønsker å selge, så representerer jeg en gruppering bestående av en ekstern investor og samtlige ansatte i selskapet som ønsker å forhandle om oppkjøp, bekrefter Ola O.K. Giæver, som leder gruppen som ønsker å kjøpe selskapet, overfor Nordlys.

Et salg av Widerøe, som ble kåret til Europas beste flyselskap av den europeiske flyorganisasjonen, vil trolig innbringe 1 milliard kroner.

Personvernpolicy