Borgerlig regjering kan gi boligsmell

Høyre-leder Erna Solberg (t.v.) og FrP-leder Siv Jensen i vandrehallen på Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Høyre-leder Erna Solberg (t.v.) og FrP-leder Siv Jensen i vandrehallen på Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal man tro meningsmålingene de siste månedene så vil Høyre og Fremskrittspartiet feie de rødgrønne partiene ut av regjeringskontorene etter valget.

Og de to partiene er enige om at formuesskatten skal bort. Denne skatten gir en betydelig favorisering av bolig sammenlignet med investering i aksjer eller andre formuesobjekter.

Fjerning av formuesskatten betyr derfor økt risiko for boligprisfall, fastslår økonomiprofessorene Steinar Holden og Hilde Bjørnland overfor Dagens Næringsliv.

Hvis formuesskatten forsvinner, vil det isolert sett gi lavere etterspørsel etter boliger, påpeker Holden ved Universitetet i Oslo.

– Å fjerne formuesskatten øker risikoen for et boligprisfall, sier Steinar Holden til DN.

Holden mener utsiktene til at formuesskatten fjernes kan være et argument for at sentralbanksjef Øystein Olsen hever styringsrenten så raskt som mulig. En renteøkning vil dempe boligprisveksten, og det vil være en fordel om skjer før formuesskatten forsvinner, påpeker han.

30 prosent høyere

Professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI er enig.

– En fjerning av formuesskatten vil gjøre det mer attraktivt å investere i andre formuesobjekter, noe som isolert sett kan dempe presset i boligmarkedet og føre til et boligprisfall, sier Bjørnland.

Men hvis formuesskatten fjernes gradvis, tror hun det snarere vil bidra til å dempe prisveksten enn til at prisene faller.

Skulle det imidlertid være mange spekulanter som trekker seg raskt ut av boligmarkedet for å plassere pengene sine i for eksempel aksjer, kan man få en selvforsterkende effekt som fører til at boligprisene faller, ifølge Bjørnland.

Mens boligprisene i en rekke land rundt oss har falt som steiner etter finanskrisen, ristet det norske boligmarkedet raskt finanskrisen av seg og prisene har fortsatt oppturen. Boligprisene i Norge ligger nå 30 prosent høyere enn i 2008.

Les også: – Urealistiske forventninger til boligsalg

Ikke bekymret

Finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre er ikke bekymret for at boligprisene kan falle når formuesskatten fjernes.

– Jeg mener det er en veldig marginal problemstilling fordi der er så mye annet som påvirker boligprisene, sier Sanner til Dagens Næringsliv.

Han mener arbeidsinnvandring, urbanisering og boligbygging betyr mer for boligprisene enn formuesskatten.

Personvernpolicy