Anklagene mot Trond Giske:

Rikfolket styrer de statlige selskapene

Neppe fra Giske-nettverk: Styremedlem i Kongsberg Gruppen og millionær Erik Must, er på lista over rikinger som styrer statlige selskaper for oss. Foto: Knut Falch / SCANPIX.
Neppe fra Giske-nettverk: Styremedlem i Kongsberg Gruppen og millionær Erik Must, er på lista over rikinger som styrer statlige selskaper for oss. Foto: Knut Falch / SCANPIX.

Styrene i de statlig eide selskapene er bemannet av Norges rikeste menn og kvinner. I gjennomsnitt hadde styremedlemmene en skattbar inntekt på 4,51 millioner kroner i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ti største statseide norske selskapene blir styrt av næringslivstopper som sitter i gjennomsnittlig sju styrer hver. De har i stor grad eierskap og styring av selskaper som levevei, og har usedvanlig høy lønn og formue.

Det går fram av en gjennomgang Klassekampen har foretatt etter anklagene mot næringsminister Trond Giske (Ap) om at han plasserer sine venner i posisjoner.

Lønns- og formuesvinnere

De statlige selskapenes styrer bemannes av personer som i gjennomsnitt hadde 4,51 millioner kroner i inntekt og 16 millioner kroner i formue i 2011.

Ifølge oversikten tjener styremedlemmene med bakgrunn fra Høyre fire ganger mer i snitt , enn medlemmene med bakgrunn fra Arbeiderpartiet. Gjennomsnittlig formue blant styremedlemmene er 16 millioner kroner.

Les også: Solhjell kaster tre styremedlemmer i Entra

14 utenlandske styremedlemmer og de ansattes valgte representanter er ikke med i gjennomgangen.

Millionærenes styremakt

Gjennomgangen viser blant annet:

  • Styremedlem Erik Must i Kongsberg Gruppen ASA har inntekt på 3,3 millioner og en formue på 252,5.
  • Styreleder Anne Carine Tanum i DnB ASA har 17,1 millioner i inntekt og 100,3 i formue.
  • Styremedlem Dag Mejdell i Norsk Hydro har en inntekt på 8 millioner og formue på 33,8.

Like mye H som Ap

Næringsminister Trond Giske har de siste dagene blitt anklaget for å plassere personlige og politiske venner i styrene til de selskapene han har ansvar for.

Tidligere denne uka fant Klassekampens ut at det er langt fra noen Ap-dominans i Norges ti største statlige selskaper. Det er like mange Høyre-politikere som Ap-folk i styrene.

Og styregrossister og næringslivstopper utgjør et massivt flertall i styrene. Kun 12 av i alt 61 styremedlemmer har politisk bakgrunn. To styreledere er ekspolitikere. Det gjelder tidligere Venstre-leder Lars Sponheim (Norsk Tipping) og Høyre-mann Idar Kreutzer.

Les også: Lundteigen er opprørt over kampanjen mot Giske

Les andre nyheter

Personvernpolicy