Berlusconi anker fengselsdom for skattesnyting

SKATTESNYTER? Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi mener han er utsatt for forfølgelse og sier han vil anke fengselsdommen han er idømt for skatteunndragelser. Foto: Christophe Simon (AFP Photo)
SKATTESNYTER? Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi mener han er utsatt for forfølgelse og sier han vil anke fengselsdommen han er idømt for skatteunndragelser. Foto: Christophe Simon (AFP Photo)

Silvio Berlusconi sier han er utsatt for juridisk trakassering og forfølgelse og anker fengselsdommen han fikk for å ha unndratt skatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At dommeren et par timer etter at avgjørelsen ble kjent, reduserte straffen fra fire til ett års fengsel som følge av en spesiell amnestilov, får ingen betydning for ankeprosessen.

– Dommen er vanvittig og utrolig. Vi håper ankedomstolen vil se annerledes på saken, sier Berlusconis forsvarerne Piedro Longo og Niccole Ghedini.

De mener dommen mangler enhver form for juridisk logikk.

Den tidligere statsministeren og mediemogulen har hele tiden nektet straffskyld og avvist alle anklager.

– Dommen er en utålelig juridisk trakassering, var Berlusconis første kommentar etter domfellelsen.

Millioner av euro

Berlusconi ble fredag kjent skyldig og dømt til fengselsstraff for å ha unndratt millioner av euro i skatt i forbindelse med kjøp av TV- og filmrettigheter som medieimperiet hans Mediaset holdt på med på 1990-tallet.

Dommeren fant det bevist at Berlusconi og flere av hans ti medtiltalte, som alle har tilknytning til Mediaset, kjøpte rettighetene til amerikanske filmer og TV-programmer til en langt lavere pris enn det de oppga til skattemyndighetene.

Mellombeløpet ble så brukt til å kjøpe opp dekkselskaper i utlandet, som igjen ble solgt tilbake til Mediaset.

Dommeren ga aktor medhold i påstanden om at Berlusconi uten tvil var «leder for kommandokjeden» i Mediaset da skatteunndragelsene fant sted.

Berlusconi og ni av de ti medtiltalte ble også dømt til å betale til sammen 10 millioner euro, om lag 75 millioner kroner, tilbake til statskassen. Samtidig ble Berlusconi også fradømt retten til å inneha offentlige verv i de neste fem årene.

Kun Mediasets styreleder Fedele Confalonieri ble frikjent i saken, som har pågått i seks år.

Kan trekke ut i årevis

Berlusconi har to ankemuligheter før dommen eventuelt blir rettskraftig, og han kommer ikke til å bli satt i fengsel før eventuelt den siste anken blir avslått. Ankeprosessen kan ta opptil flere år.

Lederen for Berlusconis parti PDL, Angelino Alfano, sier dommen beviser at den tidligere statsministeren blir forfulgt.

Tidligere dommer og politisk motstander av Berlusconi, Antonio di Pietro, er på sin side godt fornøyd med dommen.

– Sannheten har endelig kommet for en dag, sier han.

Berlusconi grunnla Mediaset i 1970-årene. Mediegruppen eier blant annet Italias tre største privateide riksdekkende TV-stasjoner.

Første fellende dom

Rettssaken er bare én av flere som har pågått eller fortsatt pågår mot den omstridte og mye omtalte eksstatsministeren og mediemogulen.

Opp gjennom årene har han blitt tiltalt for underslag, skattesvindel og falsk bokføring, samt forsøk på å bestikke en dommer og forbindelser til mafiaen.

Han står også tiltalt for å ha kjøpt sex av den da 17 år gamle marokkanske nattklubbdanserinnen Karima «Ruby» El-Mahroug, som etter italiensk lov var mindreårig, på en av sine mange «bunga-bunga»-fester. Denne rettssaken pågår fortsatt.

I samme sak er han også tiltalt for maktmisbruk etter å ha lagt press på politiet for å få løslatt El-Mahroug, som var pågrepet for nasking i 2010. Han skal ha sagt til politiet at hun var i slekt med Egypts daværende president Hosni Mubarak, og at det ville skape diplomatiske vanskeligheter dersom hun ikke ble satt fri.

Men frem til fredag hadde han ikke fått noen fellende dom. Berlusconi kaller alle anklagene mot ham for en konspirasjon fra både opposisjonen og rettsvesenet, som han mener er styrt av venstresiden i italiensk politikk.

Personvernpolicy