Betalingsanmerkninger:

Skal slettes med en gang kravet er innfridd

Banksjef Helge Dalen i Bank2 holder døra på gløtt for deg som har betalingsanmerkninger. Men det billigste er å ordne opp selv. (Foto: Per Ervland)
Banksjef Helge Dalen i Bank2 holder døra på gløtt for deg som har betalingsanmerkninger. Men det billigste er å ordne opp selv. (Foto: Per Ervland)

Slik går du frem for å starte 2013 med blanke ark og kontroll på økonomien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Betalingsanmerkninger stenger døra for deg som ønsker å komme inn på boligmarkedet. Har du anmerkninger, blir du rett og slett svartelistet – og får ikke innvilget boliglån i noen av landets banker. Selv de med sikkerhet i egen bolig og tilstrekkelig betjeningsevne mister muligheten til å refinansiere lånet sitt.

Hos DNB og andre store selskaper kan dessuten drømmejobben glippe for deg som ikke har orden i økonomien.

Gjør du opp for deg skal imidlertid betalingsanmerkningene slettes umiddelbart. Bretter du opp ermene for en økonomisk ryddesjau, kan du starte 2013 med blanke ark. Her er flere veier ut av uføret, til og med fra bankbransjen selv.

Forsøk å ordne opp selv først

Både kredittkortselskaper og inkassobyråer kan være villige til å inngå nedbetalingsavtaler med deg. Du kan også prøve å få til en avtale med eksempelvis strøm- eller mobilleverandøren din før de sender kravet til inkasso. Det er som regel billigere for leverandøren din å ordne opp med deg direkte. Inkassoselskapet skal jo ha sin del om de får ansvaret for å drive inn pengene.

For de fleste vil en slik fremgangsmåte være tilstrekkelig for å ordne opp hvis økonomien har kommet litt ut av kontroll. Det er også lurt å opprette en regningskonto, slik at du har satt av midler til å betale regningene etter hvert som de kommer.

Lindorff har opprettet en egen nettside hvor de oppfordrer deg til å "ta grep i dag". Og har en sak gått til inkasso, er det viktig at du gjør nettopp det. Her kan du også lære hvordan en inkassosak utvikler seg. Har du fått et krav fra Lindorff eller et annet inkassoselskap, ta kontakt for å sette opp plan hvis du har problemer med å betale inkassokravet innen forfall. Problemet blir ikke borte selv om du lar være å åpne posten eller kaster regningen i søpla. Det blir bare dyrere jo lengre du venter.

Har regningene hopet seg opp? Disse regningene bør du prioritere først

Forhold på si

For noen kan det økonomiske uføret ha blitt så omfattende at en refinansiering er løsningen. Med refinansiering kan du slette kredittkortgjeld og betale eventuelle krav fra inkassobyråer.

Men hvordan skal du gjøre det hvis banken din har sagt nei? Da kan en mulighet være å innlede et "forhold på si".

Dette er et marked Bank2 satser på.

– Det er mange grunner til at kunder oppsøker oss. Noen har rett og slett handlet for mye, de går gjennom en skilsmisse, eller de har mistet jobben. Felles for dem alle er at de har havnet i et økonomisk uføre, selv om de ellers har både betjeningsevne og sikkerhet i egen bolig, forteller Helge Dalen, banksjef i Bank2 til DinSide.

Bank2 satser på produkter de mener skal bidra til "økonomisk rehabilitering" for kunder som er i en vanskelig fase i livet. Til DinSide forteller Dalen at banken ikke har ambisjon om å bli banken du beholder livet ut. Når økonomien er under kontroll og betalingsanmerkningene er slettet, skal du være klar for det tradisjonelle bankvesenet igjen.

Vet du egentlig hvor mye penger du bruker? Prøv vår sløsekalkulator og se hva du bør kutte ned på

Hjelpen er ikke gratis

Bank2 tilbyr lån fra 300.000 kroner og de er dyrere enn tradisjonell bank. Lån hos Bank2 koster 9,88 prosent i årlig effektiv rente, så det er viktig å huske at redningen også har sin pris. Men om alternativet er å selge boligen, kan et dyrt lån for en kort periode tross alt gi et bedre sluttresultat. Du bør uansett ta kontakt med din faste bankforbindelse og sjekke hvordan de kan hjelpe først.

På tide å bytte bank? Sjekk hvilken bank som gir deg det beste tilbudet med vår kalkulator

Personvernpolicy