Derfor er boligsalgsrapporten dyrere

Fra og med 2015 skal det bli obligatorisk med boligsalgsrapport på boliger til salgs. Disse er dyrere enn en takst. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)
Fra og med 2015 skal det bli obligatorisk med boligsalgsrapport på boliger til salgs. Disse er dyrere enn en takst. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)

Gir mer trygghet enn en takst, mener både bransjen og Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke kunne DinSide fortelle at Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) vil at alle boliger som selges fra og med 2015 skal ha en obligatorisk boligsalgsrapport. EFF representerer over 75 prosent av eiendomsmeglingsbransjen i Norge. I dag er det valgfritt om man vil utarbeide en boligsalgsrapport.

Samtidig er det verdt å merke seg at en boligsalgsrapport, eller tilstandsrapport som det også kalles, koster betydelig mer enn en takst. Men hva får man egentlig igjen for det man betaler ekstra?

Les også: Tre av fire vil ha obligatorisk boligsalgsrapport

Dyrere med boligsalgsrapport

DinSide har sjekket priser på nett for takst og boligsalgsrapport hos to tilfeldelige takstbyråer. Priseksemplene viser at en boligsalgsrapport koster omtrent dobbelt så mye som en takst på en og samme bolig.

Hos Norsk Eiendomstaksering ligger pris for leilighet under 100 kvadratmeter på fra 3.500 kroner for takst, og fra 6.500 kroner for boligsalgsrapport. For eneboliger opptil 160 kvadratmeter koster takst fra 4.500, mens de tar fra 8.500 kroner for en boligsalgsrapport.

Også hos dintakst.no er prisene for takst 3.750 og 5.000 kr for henholdsvis leilighet og enebolig, og fra 8.750 og 11.250 kroner for boligsalgsrapporter.

Are Andenæs Huser, administrerende direktør i Norges takseringsforbund, påpeker overfor DinSide at det er vanskelig å anslå nøyaktig hva en boligsalgsrapport koster.

– Men man må nok regne med å betale fra 8.000 kroner for en alminnelig enebolig, sier han.

Les også: Derfor klarte Kim André å kjøpe egen leilighet som 21-åring

Sier noe om boligens tilstand

Blant annet Forbrukerrådet har lenge vært en forkjemper for bruken av en boligsalgsrapport, fordi de mener den gir mer trygghet for både selger og kjøper av bolig. Også Sintef Byggforsk har slått fast i en utredning tidligere i år at boligsalgsrapporter egner seg bedre enn takst. Men hva kommer egentlig frem i en boligsalgsrapport, som en takst ikke forteller?

Ifølge Andenæs Huser er en takst ikke er en tilstandsrapport slik en boligsalgsrapport er.

– Man må kunne forvente at rapporten inneholder en objektiv vurdering av boligens tilstand og gir boligkjøperen nok informasjon til å ta en trygg kjøpsbeslutning, sier Andenæs Huser til DinSide.

Han legger til at en ny norsk standard som sier noe om hva den nye boligsalgsrapporten skal inneholde, er på høring i disse dager.

Nettopp fordi en boligsalgsrapport er en grundig gjennomgang av boligens tekniske tilstand, tror han den kan gi trygghet som skaper verdier for både kjøper og selger. Og selv om dette gir en ekstrakostnad for selger, kan det og skape en ekstra verdi.

– En kjøper som er trygg på hva han kjøper, er trolig villig til å betale mer, tror Andenæs Huser.

Les også: Fyrer du med olje? Om noen år blir det forbudt

Personvernpolicy