Åpen for alle - alltid

Lånekassen gir deg automatisk betalingsutsettelse på studielånet

Har fått jobb: Så snart du har kommet i jobb og har begynt å tjene penger, er det lurt å starte nedbetalingen av studielånet. (Illustrasjonsfoto: Synne Hellum Marschhäuser)
Har fått jobb: Så snart du har kommet i jobb og har begynt å tjene penger, er det lurt å starte nedbetalingen av studielånet. (Illustrasjonsfoto: Synne Hellum Marschhäuser)
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men ikke glem at rentene løper i denne perioden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

DinSide Når du er ferdig med utdanningen og ikke lenger får stipend eller lån, blir det regnet renter fra første månedsskifte opplyser Lånekassen. Derfor er det lurt å komme i gang med tilbakebetalingen så fort som mulig – hvis du har mulighet.

Les også: Må betale Lånekassen 47.000 for å bo med kjæresten

Automatisk utsatt

Første innbetalingen er først i februar 2013 om du avsluttet studiene i juni 2012. Lånet blir da satt som rentebærende fra juli måned, det vil si at rentene på lånet begynner å løpe.

Hanne Bjertnes i Lånekassen minner om at registrerte arbeidsledige kan få rentefritak. (Foto: Lånekassen)Hanne Bjertnes i Lånekassen minner om at registrerte arbeidsledige kan få rentefritak. (Foto: Lånekassen)

– Grunnen til at første forfall er cirka syv måneder etter avsluttet utdanning, er at man skal få mulighet til å komme ut i jobb og legge opp litt penger før første innbetaling til Lånekassen skal gjøres, forklarer Hanne Bjertnes, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med dagens lave rentenivå er betalingsutsettelsen billig, men likefullt unødvendig, om du har mulighet til å starte nedbetalingen med en gang. Jo høyere det generelle rentenivået i markedet er, jo dyrere er det å benytte seg av ordningen fra Lånekassen.

Les også: Kim André har kjøpt seg leilighet mens han enda er student

De fleste benytter utsettelsen

Lånekassen opplyser at 59.403 studenter fikk sine lån satt rentebærende fra juli 2011. Av disse var det 4.404 som hadde begynt å betale på lånet innen utgangen av 2011. Det betyr at 92,6 prosent av studentene benyttet betalingsutsettelsen fra Lånekassen fullt ut. I begynnelsen betaler du faktisk bare renter – på det som i utgangspunktet var et rentefritt lån.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Følger du den vanlige betalingsplanen blir det nemlig slik at du kun betaler renter på de første innbetalingene. Det er fordi du først må betale rentene som har samlet seg opp i de månedene som har gått siden du sist fikk støtte til fulltidsutdanning. Undertegnede, som burde vært mer våken for ti år siden, kan skrive under på at de første innbetalingene ikke var særlig motiverende. Bare renter, og lånebeløpet gikk ikke nedover med en krone til å begynne med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lånekassen setter opp fastrentene

Slik ser regnestykket ut

Tar vi utgangspunkt i et lån på 250.000 kroner, vil betalingsutsettelsen koste deg 6.300 kroner og 12.540 kroner ved rente på henholdsvis tre og fem prosent.

Disse pengene kan du altså spare hvis du begynner å betale ned på lånet med en gang. Det er bare å ta kontakt med Lånekassen og be om en betalingsplan så snart du er ferdig, eller i hvert fall så snart du er i stand til å starte nedbetalingen.

Les også: Lånekassen hindrer unge fra å kjøpe bolig

Ikke fått jobb?

Om du ikke får jobb etter avsluttede studier, er det viktig at du melder deg som arbeidssøkende hos NAV. Da kan du nemlig ha rett til å få rentefritak på studielånet ditt. Dette gjelder både om du er arbeidsledig rett etter du har avsluttet studiene, og dersom du blir arbeidsledig senere.

Men det er ikke bare arbeidsledige som får gunstige vilkår fra Lånekassen. Flytter du til Finnmark eller Nord-Troms kan du få deler av studielånet slettet

Les også: Lånekassen hindrer unge fra å kjøpe bolig