EU vil la medlemslandene trekke inn milliarder fra finansvesenet

EU-kommisjonen vil ha milliarder fra finansvesenet i form av ny Robin Hood-skatt på finanstransaksjoner. Her demonstrerer aktivister fra grasrotorganisasjonen Robin Hood Tax for en slik avgift. Foto: Robin Hood Tax/Wikimedia Commons
EU-kommisjonen vil ha milliarder fra finansvesenet i form av ny Robin Hood-skatt på finanstransaksjoner. Her demonstrerer aktivister fra grasrotorganisasjonen Robin Hood Tax for en slik avgift. Foto: Robin Hood Tax/Wikimedia Commons

En Robin Hood-skatt på finansvesenet er lovlig for de landene i EU som ønsker å innføre det. Det slo EU-kommisjonen fast tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen besluttet i dag å la de 11 EU-medlemslandene som ønsker det, innføre en avgift på finanstransaksjoner. Dermed kan milliarder av kroner strømme inn fra den sektoren som har tappet statskassene i mange land; finanssektoren.

Dermed ligger EU foran Norge i prosessen med en såkalt Robin Hood-skatt.

Les også: Her er Høyre uenig med EU

– Et spørsmål om rettferdighet

– Denne skatten kan skaffe milliarder av hardt tiltrenge euro for medlemslandene i disse vanskelige tidene, sier kommisjonens president José Manuel Barroso i en pressemelding (ABC Nyheters oversettelse).

– Dette dreier seg om rettferdighet: Vi trenger å sikre at kostnadene ved krisen blir delt av finanssektoren i stedet for å bli lesse på vanlige borgeres skuldre, skriver Barroso.

– Jeg er tilfreds med å se at ti medlemsstater er villige til å innføre en skatt på finanstransaksjoner i fellesskap i tråd med det opprinnelige forslaget fra kommisjonen, legger han til.

Les også: De rødgrønne i Norge ville ikke presse fram Robin Hood-skatt

Kan gi milliarder

Opprinnelig ønsket kommisjonen å innføre en slik avgift, populært kalt «Robin Hood-skatt», i hele EU. Intens motstand fra land som Sverige og Storbritannia forhindret det.

Beslutningen tirsdag avklarer at det ikke er noen juridiske hindringer i veien for å la de landene som ønsker å ta et slikt skritt, gjøre det.

Den planlagte Robin Hood-skatten er beregnet å gi 57 milliarder euro (over 430 milliarder kroner) i året i inntekter - dersom alle EUs 27 medlemsland innførte den. I første omgang er det Belgia, Frankrike, Hellas, Italia, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Tyskland og Østerrike som har søkt om tillatelse. Estland er ventet å slutte seg til etter behandling i parlamentet der i landet.

– Én gang per generasjon

– Dette er en anledning til å lette byrdene for europeiske borgere, som bare byr seg en gang i løpet av en generasjon, sa EU-eksperten Nicolas Mombrial i organisasjonen Oxfam International gledesstrålende da han fikk høre nyheten.

Han mener de 11 landene vil kunne få inn 37 milliarder ved innføringen av skatt på finanstransaksjoner, som organisasjoner over hele verden i lenger tid har krevd å få innført, blant dem også Attac Norge.

Vedtaket i EU er avhengig av at et kvalifisert flertall av medlemslandenes finansministre godkjenner beslutningen på sitt rådsmøte 14. november.

Les EU-kommisjonens beslutning her.

Les hva EU-kommisjonen skriver om det forsterkede samarbeidet mellom landene som vil gå foran.

Norge lunkent

En finansskatt, eller tobinskatt som det også kalles, fikk lunken omtale i regjeringens statsbudsjettforslag for 2012.

Det kan du se på sidene 77-79 i statsbudsjettet for 2012.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2013 ser det fra side 215 og utover fortsatt ut til at en såkalt aktivitetsskatt ikke står for døra med det første.

Personvernpolicy