Åpen for alle - alltid

Nordnet: – Ingen grunn til at menn skal spare smartere

Sissel Olsvik Vammervold synes ikke kvinner bør fortsette å putte alle pengene i banken. Foto: Nordnet
Sissel Olsvik Vammervold synes ikke kvinner bør fortsette å putte alle pengene i banken. Foto: Nordnet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner er forsiktige når det gjelder sparepengene sine, og putter heller pengene i banken enn i aksjefond. Slik behøver det ikke å være, mener ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En fersk undersøkelse fra Nordnet viser at 52 prosent av kvinner i Norge foretrekker å spare på bankkonto, mens 27 prosent foretrekker å betale ned på gjeld. De færreste sparer i aksjer eller fond.

– Det er en kjennsgjerning at menn har mer interesse og kunnskap om langsiktige spareformer. Hadde kvinner hatt litt mer kunnskap om dette, ville de fått bedre avkastning på sparingen sin, sier spareøkonom i Nordnet, Sissel Olsvik Vammervold til ABC Nyheter.

Drøyt 1000 nordmenn deltok i undersøkelsen, som skal være representativ for befolkningen når det gjelder boliglån og annen gjeld.

Les også: Kvinner og menn like ambisiøse

Tar mindre risiko

Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, har også sett en klar tendens til at kvinner er mer forsiktige med penger enn menn.

– Når det gjelder sparing er kvinner mer risikoaverse enn menn. Kvinner ønsker i mindre grad enn menn å utsette pengene sine for svingninger, sånn som når man sparer i aksjerelaterte produkter. Vi har sett dette mønsteret gjenta seg gjennom flere undersøkelser, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er imidlertid litt overrasket over at undersøkelsen viser at de fleste kvinner velger å spare i bankinnskudd i stedet for å betale ned på boliggjeld.

– Å betale ned gjeld er alltid et godt råd, men man skal ikke snakke ned banksparing for mye. Banksparing er smart til buffersparing og andre kortsiktige sparemål. Å ha to månedslønner stående er lurt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 400.000 venter fortsatt på skatteoppgjøret

Lettere å bruke

Både Warloe og Vammervold i Nordnet mener det lett kan bli fristende for kvinner å bruke sparepengene på impulsshopping.

Vammervold mener derfor et godt råd kan være å plassere penger et sted de ikke er synlige:

– Når pengene settes inn på en konto i nettbanken, er det fristende å bruke de til impulsshopping. Derfor kan det være en smart ide å sette pengene inn på pengemarkedsfond. Gjør man det, tar det lengre tid å få oppgjøret, og da kan det også være lettere å unngå unngå impulsshopping.

Warloe påpeker at kvinner kommer ut som den tapende part ved samlivsbrudd:

– Kvinner er mer forbruksorienterte enn menn, og ikke flinke nok til å tenke på egen økonomi.

Les også: Kun ni prosent tenker på arven