Statoil inngår avtale med tyske Wintershall

Konsernsjef i Statoil, Helge Lund. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Konsernsjef i Statoil, Helge Lund. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Statoil har inngått avtale med tyske Wintershall om kjøp og salg av andeler i flere olje- og gassfelt i Nordsjøen. Avtalen gir Statoil et nettoutbytte på 8,2 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wintershall
* Wintershall Holding GmbH har hovedkontor i Kassel i Tyskland.


* Selskapet er et heleid datterselskap av BASF i Ludwigshafen.

* Wintershall har i mer enn 80 år drevet med leting og produksjon av råolje og naturgass i Europa, Nord-Afrika, Sør-Amerika, Russland, ved Det kaspiske hav og i Midtøsten.

* Datterselskapet Wintershall Norge AS har over 40 lisenser og over 20 operatørskap og er en av de største lisensinnehaverne i Norge.

* Wintershall Norge holder til i Stavanger og sysselsetter over 200 personer før avtalen med Statoil.

Statoil selger seg ut av Brage-lisensene. Samtidig selger de seg ned i Gjøa og Vega. Wintershall kjøper andeler på henholdsvis 15 og 30 prosent i disse feltene.

Samtidig kjøper Statoil en eierandel på 15 prosent i Edvard Grieg-lisensen nær Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Wintershall skal betale Statoil 1,45 milliarder dollar, tilsvarende 8,2 milliarder norske kroner. Beløpet inkluderer et betinget vederlag på 100 millioner dollar som vil kunne bli utløst, avhengig av produksjonen på Vega.

Les også: Statoil-sjefen håvet inn

Intensjonen bak avtalen er at Wintershall overtar operatørskapet på Brage-feltet, noe som må endelig avgjøres av norske myndigheter.

Økt produksjon

– Denne transaksjonen realiserer betydelig verdi for våre aksjeeiere, synliggjør verdien av porteføljen vår på norsk sokkel og styrker Statoils økonomiske fleksibilitet ytterligere. Vi fortsetter arbeidet med å optimalisere porteføljen vår, investerer i kjerneområder og utnytter vår viktigste kompetanse for å støtte opp under vekststrategien, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

For Wintershall vil Brage være det første produksjonsfeltet i Norge der selskapet har operatørskap. Selskapet vil med denne avtalen øke den daglige produksjonen på norsk sokkel fra omtrent 3.000 fat til nesten 4.000 fat i 2013.

– Gjennom samarbeidet med Statoil tar vi et stort skritt fremover med å realisere vår vekststrategi og utvide våre aktiviteter på norsk sokkel, sier konsernsjef Rainer Seele i Wintershall.

Les også: Dømt for bestikkelse av Statoil-konsulent

Forskningssamarbeid

Avtalen er starten på et strategisk samarbeid mellom Statoil og Wintershall. Selskapene vil samarbeide om forskning for økt oljeutvinning og forskning på ukonvensjonelle ressurser i Tyskland og internasjonalt.

Avtalen skal tre i kraft 1. januar neste år og forventes å bli fullført i andre halvdel neste år under forutsetning av godkjennelse fra myndighetene.

Personvernpolicy