Ved-boka gjorde ham til mangemillionær

Erik Mytting sparer millionene til margere år i forfatteryrket (Foto: Erik Lindholm Hansen).
Erik Mytting sparer millionene til margere år i forfatteryrket (Foto: Erik Lindholm Hansen).

Nå har Lars Mytting kjøpt seg kompostkvern.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Alle» ville plutselig lese om vedfyring ifjor - og dét gjorde Lars Mytting til mangemillionær. Boken «Hel ved» kom ut 15. august ifjor, og etter en rolig start med et førsteopplag på 4.000 økte salget jevnt, før det satte full fart i november. «Hel ved» er nå trykket i 129.000 eksemplarer - og har gjort forfatter Lars Mytting fra Elverum til en rik mann.

Året før «Hel ved» ble gitt ut var inntekten hans på beskjedne 20.000 kroner. I skattelistene for 2011 som ble offentliggjort natt til fredag står han oppført med en formue på 2,1 millioner og en inntekt på 3,4 millioner kroner. Han betalte 1,7 millioner i skatt ifjor.

- Jeg var ikke konkurs, men klassisk forfatterblakk, sa Lars Mytting i et intervju med Dagbladet tidligere i år.

- Lever forsiktig

Allerede ved juletider ifjor var det klart at boken «Hel ved» var årets boksuksess. Opplaget på 129.000 eksemplarer og utsalgsprisen på 399 kroner gir en omsetning på 51,4 millioner. Dagbladet regnet ut at Myttings andel av dette havner på rundt 6,5 millioner kroner.

Dagbladets tall på 6,5 millioner er for høyt, understreker imidlertid Lars Mytting.

- Det er hva man ville fått hvis hele opplaget ble utsolgt, til fullpris og full royalty, i løpet av første salgssesong. Men det skjer jo aldri, for det er trykt bøker også for salget året etter, og det kommer alltid returer på bøker om våren som trekkes fra andelen. Senere utløper fastprisperioden, og da blir royaltyen mye lavere, skriver han i en epost til DN.no fredag morgen.

- For min del fikk jeg en pen slump for 2011-salget, og så kommer det en del for salget i år, hvorav mye er på tilbud. Forfatterøkonomien vil svinge kraftig igjen, så jeg setter av penger til videre skriving og lever forsiktig, skriver han.

- Hadde aldri trodd på slike opplagstall

Boken handler om hva ved er, og hva den betyr for nordmenn. Den handler om krokete fjellbjørk, knitrende gran, svartovner, kløyvøkser, JoBu-motorsager, solveggstabler og kvaelukt fra slitte arbeidshansker - og tar vedfyring et nytt skritt, i retning av den norske folkesjela.

- Det er en anvendelig nasjonalromantikk på linje med Nitimen og blåswixen, skriver Mytting på sine egne nettsider.

- Ved er Norges nest viktigste varmekilde til bolighus, det er lett å glemme. Dessuten den eneste virkelig gode energiformen som folk kan samle selv, CO-nøytral og enkel. Den eneste som er både folkekultur og ren energi. Det var mulig å knytte en nær fortelling til arbeidet, fordi vedhogst også har en omsorgs- og familiedimensjon. Likevel hadde ingen, aller minst jeg, trodd på slike opplagstall, skriver Mytting til DN.no

Selv lever forfatteren, som begynte å skrive på heltid i 2008, et tilbaketrukket liv i nærheten av Østerdalen med kone, to barn og tre biler, noen kull trønderkaniner, en samling motorsager, jordfresere og annen nødvendig redskap.

- Livet er som før, med gamle biler med hjemmesveisede eksosanlegg. Men det har blitt en ferietur. Og så har jeg kjøpt meg ei veldig fin kompostkvern. Resten setter jeg av til et forfatterstipend for de neste syv-åtte årene, sier Mytting til Dagbladet.

Jo Nesbø

Foto: Sara Johannessen/SCANPIX Jo Nesbø

Håver inn på Harry Hole

Den nybakte mangemillionæren tjener likevel småpenger sammenlignet med forfatterkollega Jo Nesbø.

Nesbø har ifølge skattelistene en formue på 89 millioner kroner og tjente over 23 millioner kroner ifjor. Han betalte 12,7 millioner i skatt av 2011-inntektene.

Han har aldri tjent mer enn han gjorde ifjor:

Nesbøs selskap Skriveverkstedet fikk et overskudd før skatt på hele 18,4 millioner kroner. Det er i hovedsak Jo Nesbøs siste bok, som kom i juni ifjor, «Gjenferd», som står bak det høye overskuddet.

«Gjenferd», den niende kriminalboken om politietterforskeren Harry Hole, solgte over 300.000 eksemplarer. Det inkluderer også salg av lydbøker og salg gjennom bokklubber.

Les mer: Jo Nesbø har aldri tjent mer

Personvernpolicy