Fritt fram for søk i skattelistene

Fredag 19.oktober kan du søke i skattelistene.
Fredag 19.oktober kan du søke i skattelistene.

Natt til fredag åpnet Skatteetaten opp før søk i skattelistene for 2011. Norge har fortsatt flere milliardærer, blant annet Johan Henrik Andresen som sitter på en formue på over 11 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skattelistene for inntektsåret 2011 ligger ute på Skatteetatens nettsider, og blir liggende til neste års lister blir lagt ut.

Et kjapt søk viser at industri- og finansmannen Johan Henrik Andresen har mer enn nok til smør på brødskiva med en formue på hele 11,1 milliarder kroner i fjor. Norges rikeste ifølge ligningstallene betalte 125 millioner kroner i skatt og hadde en inntekt på drøye 11 millioner kroner.

Olav Thon på andreplass betalte hele 139 millioner kroner i skatt til Hole kommune i fjor. Inntekten til eiendomskongen var over 80 millioner og formuen var 9,6 milliarder kroner.

Kjell Inge Røkke følger etter som nummer tre. Han hadde ingen skattbar inntekt i fjor, men betalte likevel 87 millioner kroner i skatt og hadde en formue på 7,9 milliarder kroner.

Snaut fra Fredriksen

En annen milliardær er Hans Peter Jebsen som hadde en formue på 3,7 milliarder kroner i fjor. Han skattet snaue 42 millioner kroner til Oslo kommune.

Trond Mohn tjente litt mindre enn året før, men kunne likevel innkassere solide 311 millioner i lønningsposen. Formuen er nå på 4,2 milliarder, og skattetrekket for 2011 var på 133 millioner kroner.

Den selverklærte colonialmajoren Odd Reitan økte formuen med nesten 150 millioner til 1,4 milliarder kroner. Kjøpmannskollega Stein Erik Hagen stormer etter med en formue på godt over 1,3 milliarder kroner.

Mangemilliardæren John Fredriksen bor på Kypros og betaler også sin skatt til middelhavsøya. Derfor står han ikke oppført med mer enn en drøy stortingslønn i skattbar inntekt til Oslo. Forbes' liste over verdens rikeste fra mars, avslørte imidlertid at han lå på 75. plass, og hadde en formue på 11,3 milliarder dollar, eller om lag 65 milliarder kroner.

Les også: Han er den rikeste under 30 år

384 milliarder i skatt

De totale tallene viser at 3,9 millioner skatteytere til sammen betalte 384 milliarder kroner i skatter og avgifter i fjor, 24 milliarder mer enn året før. I tillegg har 247.000 selskaper betalt 77 milliarder kroner i skatt.

2,9 millioner fikk tilbakebetalt til sammen 36 milliarder kroner mens 778.000 personer har fått restskatt på til sammen 17 milliarder.

I år ble skatteoppgjøret utvidet, slik at også personlig næringsdrivende ble inkludert i ordningen. I tillegg ble antall skatteoppgjør økt fra fire til tolv, slik at over en halv million nordmenn fikk oppgjøret tidligere enn før.

– Vi er svært godt fornøyd med at 560 000 skattytere har fått et tidligere skatteoppgjør i år. For første gang har også mange personlig næringsdrivende fått et tidligere skatteoppgjør, sier skattedirektør Svein Kristensen til NTB.

Les også: Sjekk de rikeste i din kommune

13 millioner søk

Før skattelistene for 2011 ble lagt ut klokken 3 natt til fredag, hadde rundt 709.000 personer vært inne og sett på skattelistene for 2010 i løpet av året. Det er gjort nærmere 13 millioner søk, opplyser kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum i Skattedirektoratet.

I fjor vedtok Stortinget å stramme inn tilgangen til skattelistene, og det ble slutt på å kunne søke i listene via nettaviser. Begrunnelsen var blant annet å unngå kommersiell bruk av opplysningene.

Personvernpolicy