Brannbomber mot politiet i streikerammet Aten

Greske politifolk løper bort fra en brannbombe som eksploderte under en demonstrasjon i Aten torsdag. Politiet skjøt torsdag med tåregass mot demonstranter som gikk til angrep mot dem i den greske hovedstaden. Foto: Yorgos Karahalis / Reuters / NTB scanpix
Greske politifolk løper bort fra en brannbombe som eksploderte under en demonstrasjon i Aten torsdag. Politiet skjøt torsdag med tåregass mot demonstranter som gikk til angrep mot dem i den greske hovedstaden. Foto: Yorgos Karahalis / Reuters / NTB scanpix

Demonstranter kastet brannbomber mot politifolk i Aten torsdag, og politiet svarte med tåregass. Det som var ment som en fredelig protest mot økonomiske innstramninger, utartet til opptøyer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det store flertallet av de over 20.000 demonstrantene som samlet seg i sentrum av den greske hovedstaden torsdag, oppførte seg fredelig, men et mindretall på rundt 200 til dels maskerte personer angrep politiet. En eldre mann kollapset under demonstrasjonen og døde senere på sykehus, angivelig av hjertesvikt, skriver AFP.

Den bitende lukten av tåregass spredte seg over plassen foran nasjonalforsamlingen.

– Det er sparetiltakene som får hele det sørlige Europa til å gjøre opprør. Det kommer til å ende med at euroen blir ødelagt, sa den 58 år gamle vannverksarbeideren Konstantinos Balomenos.

Les også: Antifascister skal ha blitt torturert av politiet

«Nok er nok»

– Nok er nok. De har gravd graver for oss, dyttet oss ned i dem og nå venter vi bare på at presten skal komme og kaste på jord, fortsatte Balomenos.

Han har to arbeidsløse sønner og har fått sin egen lønn halvert til 900 euro – 6.635 kroner – i måneden.

Hellas ble torsdag rammet av den andre generalstreiken på tre uker. Trafikken med tog, ferger og fly ble forstyrret av streiken, som ble arrangert av de faglige hovedorganisasjonene ADEDY og GSEE og av politiske partier på venstrefløyen.

Les også: Enighet om kutt i Hellas' regjering

Hellas er rammet av den verste økonomiske krisen siden andre verdenskrig. EU-kommisjonen, den europeiske sentralbanken ESB og det internasjonale pengefondet IMF har krevd nedskjæringer på minst 85 milliarder kroner på det greske statsbudsjettet.

Raseri

Denne «troikaen» og den tyske statsministeren Angela Merkel er mål for et stadig voksende raseri i den greske befolkningen.

– Ved å gå inn for katastrofale tiltak gjør man alminnelige mennesker desperate. Da blir følgene uoverskuelige, sier GSEE-leder Yannis Panagopoulos.

Les også: Grekere flest mener EU-krav om nedskjæring er urettferdige

Den greske fagbevegelsen regner ifølge nyhetsbyrået DPA med krav om nye kutt på mellom 6 og 20 prosent i lønningene.

– De krever at vi skal betale erstatning for pengene politikerne har underslått, sier Konstantinos Balomenos.

Ifølge planene skulle det holdes hele fem ulike demonstrasjonsmarsjer i protest mot kuttene i Aten torsdag. Alle skulle ende på den store Syntagma-plassen, som er oppkalt etter grunnloven som ble innført etter et folkelig opprør i Hellas i 1843. (©NTB)

Personvernpolicy